Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-05-24

Vem kostar, vem städar i Örebro kommun?

På tisdagens kommunfullmäktigesammanträde diskuterades åter friidrottshallen. Socialdemokraterna är upprörda (till viss del med rätta) om att kommunens hantering av ärendet inneburit onödiga kostnader för kommunen. På fullmäktigesammanträdet medgav jag detta. Dessa kostnader är i dagsläget ca 2,5 miljoner.

På samma sammanträde diskuterades kostnaden för kommunens bytesaffär med en lokal fastighetsägare. Örebro kommun byter ett antal objekt som är dyrare än vad man i förstone kunnat beräkna mot en central tomt som kommunen vill ha för godstrafik. Skälet för det dyrare bytet? Att ett tidigare kommunalråd skapat ett förväntningsvärde för marken genom att skriva ett avtal med fastighetsägaren, ett avtal som inte gick igenom några öppna demokratiska samtal, inte såg något öppet demokratiskt ljus, inte togs i några öppna demokratiska nämnder. (Det är denna "öppenhet" oppositionen nu vill ha tillbaka...) Medgav det före detta kommunalrådet någonting i denna fråga? Icke.

Kostnaderna för denna "städmanöver" blir inte direkta, men minskar kommunens framtida manöverutrymme. Det är tyvärr inte den enda städmanöver vi i dagsläget hanterar.

Frågan om Storstenshöjdens framtid kommer också att bli en av dessa många städmanövrer. Oavsett utgången så kommer det att kosta kommunmedborgarna skattepengar. I onödan. Hur kan det komma sig att man inte haft koll på något så grundläggande som en vattendom? I nästan trettio (30) år!!! Vad hade hänt om kommunen inte inlett försäljningsprocessen? Hur länge hade Örebro fortsatt att vara lagbrytare?

Bara dessa två städmanövrer bygger belopp som är tio, tjugo, trettio gånger större än de onödiga kostnaderna för friidrottshallen. De riskerar att bli mer än dubbelt så dyra som torgutbyggnaden som samma opposition nu kritiserar. Helt i onödan. Bara på grund av att tidigare kommunledning inte skapat en hållbar organisation och att kommunalråd förr skrev avtal i det fördolda. I sanningen onödiga kostnader.

Inga kommentarer: