Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-25

Gustavsvik

I fredags fattade majoriteten det goda beslutet att gå vidare med en förhandling med Orsa Grönklitt AB om en försäljning av Gustavsviks camping och bad, det vill säga bolaget Örebro Fritidscenter AB. Beslutet har föregåtts av nästan ett år av diskussioner och samtal, där en bred majoritet av kommunens partier varit överens om att sälja hela anläggningen. Det enda parti som är emot är Vänsterpartiet.

Vi var däremot inte eniga om beslutet, trots att vi även i detta skriver att det är vår avsikt att hela anläggningen ska säljas. Socialdemokraterna valde att rösta emot.

De skäl som vi över blockgränserna är överens om kring försäljningen av Gustavsvik är att bolaget har en för svag ekonomi för att klara sig långsiktigt. Bolaget har gått med i snitt 2,4 miljoner i förlust varje år de senaste tio åren, även om man fått i snitt 4,8 miljoner per år i kommunala tjänsteköp. Den nuvarande majoriteten ökade ut dessa köp från 3 till 6 miljoner för två år sedan.

Trots detta går Gustavsvik inte ihop långsiktigt. De senaste två åren har man gjort några hundratusen i överskott. Men samtidigt har man inte klarat av att amortera en enda krona på de 108 miljoner som man har i skuld. Så när behoven om nya omfattande investeringar kommer så måste man låna nytt, med kommunal borgen och ökade krav på kommunala bidrag/tjänsteköp. Pengar som måste tas från vård, skola och omsorg. Risken för minskande kvalitet, ökade krav på att få utnyttja 50 m bassängen för annat än vattensport och minskande besökssiffror är överhängande.

Genom att sälja anläggningen ökar möjligheterna att värna allt från besöksnäringen, över konkurrensneutraliteten till vattensporten och örebroarnas möjligheter att nöjesbada. Dessutom klarar vi av att värna skolan för barn och unga, äldreomsorgen och kommunens ekonomi.

Fortfarande återstår mycket. Men vandringen är inledd. Det är bra för många.

2 kommentarer:

Jonas sa...

ÄNTLIGEN ! ! !

Jag har skällt på dig Staffan länge nu angående Hockeyfrågorna, nu är det dags att ge beröm oxå.

Planen för ombyggnaden av ishallen ser mycket lovande ut, bra jobbat av er i kommunen, Örebro porten och naturligtvis Örebro Hockey .

Jag säger det igen ÄNTLIGEN ! ! !

Staffan Werme sa...

Jonas,

Tack!

Det är mycket man inte kan säga som politiker om olika skeenden och planeringar under den tid som krävs för att få olika kort på bordet.

Då får man försöka acceptera skäll, även om det ofta är rätt jobbigt, och hoppas att man som du ska se och förhoppningsvis förstå när alla beslut blir tagna.