Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-19

Konjunkturen vänder

Näringslivskontorets barometer pekar på att konjunkturen håller på att vända. Det går bättre, eller i vart fall mindre dåligt, just nu för alla företag. Konjunkturen vänder uppåt från ett historiskt bottenläge.

Carl B Hamilton redovisar en del intressanta siffror i sin Hamiltons blandning, http://hamiltonsblandning.blogspot.com/. Det visar sig att flera siffror nu vänder och att Sveriges ekonomi är stabil och bland de starkaste i OECD.

Det får naturligtvis till följd att även konjunkturen i Örebro vänder. Eftersom vi i länet såväl som i kommunen har en större offentlig sektor än landet i övrigt är variationerna här långsammare och ofta med mindre amplitud.

I den nyligen presenterade "Örebrokonjunkturen" från Näringslivskontoret pekas på ett antal sådana fakta. Antalet konkurser minskar, byggandet ökar, tjänstesektorn går bättre och så vidare. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att vara hög.

Socialdemokraterna påstår nu att "Örebrokonjunkturen" skönmålar situationen eftersom arbetslösheten fortsätter att öka. Det är en allvarlig anklagelse mot de tjänstemän som tar fram denna rapport. Menar socialdemokraterna att de går politiska vägar? Gjorde man själv så när man satt vid makten - gav politiska direktiv till tjänstemännen att skönmåla? Det är den nuvarande majoriteten främmande att agera så och vi är förvånade att tilltron till kommunens tjänstemän är så låg hos socialdemokraterna.

Man ska dessutom komma ihåg att alla bedömare under lång tid pekat på att arbetslösheten kommer att fortsätta att öka även efter det att konjukturen vänt. Det har varit känt länge att även 2010 kommer att vara ett svårt år för arbetsmarknaden och att det kommer att ta flera år till innan vi är nere i samma nivåer på arbetslösheten som innan krisen. Detta är ett av skälen att vi måste vara extra försiktiga med den kommunala ekonomin. Den baseras i huvudsak på antalet arbetade timmar, och de kommer att växa långsamt de kommande åren.

Till skillnad från socialdemokraterna litar jag på de kommunala tjänstemännen. Jag är dessutom glad att det går bättre för Örebro. Det vore illa om något parti önskade att det skulle gå sämre för Örebro och örebroarna bara för att det skulle ge större förutsättningar för ett bättre valresultat. Jag hoppas vi alla kan enas om att det är bra om det går bra för Örebro.

Inga kommentarer: