Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-11

Näringspolitik

Bankernas bonussystem är uppe igen. Regeringen gör allt mer för att sätta press på bankledningarna att ta bort de märkliga bonusarna. Men än så länge står bankerna emot. Deras bonusar är skadliga, både för tilltron till systemet och för samhällsekonomin.

Jag har under lång tid pekat på bonussystemens dålighet. I början blev jag rätt kritiserad. Men kritiken har nu försvunnit...

Bankernas bonusar är kanske de sämsta, eftersom de inte ens behöver bygga på bankens resultat, utan lika mycket kan bygga på andra samhällsekonomiska utvecklingar, men även andra bolags bonussystem borde ifrågasättas.

Jag har sagt det förr och kan säga det igen: Skattesystemet borde utformas så att bonusar blir ointressanta. Det är OK med höga löner, men det måste vara öppenhet och tydlighet.

Det gäller att ha en medveten linje i näringspolitiken. Bonusarna är ett område där staten bör agera. Ett område där staten ska hålla sig ifrån är biltillverkning. Det verkar som om GM medveten inte vill ha någon försäljning av den kompetens som finns inom SAAB. Det känns inte så bra.

Men det känns mycket bra att regeringen inte lagt några skattepengar i biltillverkningen. Tänk om socialdemokraterna och vänsterpartiet hade styrt och gjort verklighet av sina löften. Tänk hur många miljarder hade försvunnit in i tomma intet, eller mer precist, in i GM-koncernen! Vilka hade fått betala? Kanske hade de fått försämra i sjukförsäkringen;)

Inga kommentarer: