Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-20

Vem är omänskligast

Socialdemokraterna anklagar med allt högre volym regeringen för att vara omänsklig. Målet är den nya sjukförsäkringen som sägs sätta människor på i princip bar backe. Även i dagens partiledardebatt var detta uppe till diskussion.

Det finns två huvudproblem med detta:

Dels att verkligheten inte stämmer överens med den politiska dikten. När man verkligen kolla vad som sker med den nya sjukförsäkringen är det snarare en positiv bild för många. Istället för en evighet som instängd i socialt och ekonomiskt utanförskap som under socialdemokraternas tid, så skapas möjligheter till återgång till arbete.

I alla skiften mellan system kommer man att finna förlorare. System är definitionsmässigt inte individualiserade och därmed kommer vissa människor att förlora. Andra människor kommer att behandlas fel av system och administration. Det är oundvikligt men det måste alltid vara en uppgift för såväl politik som administration att minska dessa problem.

Men det som socialdemokraterna gör, att välja att upphöja delar till norm och därefter förkasta helheten är lika illa som de problem Obama har i USA med sin sjukförsäkringsreform, fast från motsatt håll. Istället för att som höger i USA säga att man vägrar höja skatterna för att några fler ska få välfärd, säger socialdemokraterna att man vill ha högre skatter för att fler ska hamna i utanförskap. Om socialdemokraternas sjukförsäkring hade funnits under ytterligare fyra år hade mer än 200.000 personer varit förvisade till ett liv som sjukpensionärer, med dålig ekonomi, dålig självkänsla, ökad sjuklighet o.s.v.

Det andra problemet är det höga tonläget, som tyvärr uppmuntras av media. Det finns lågvattenmärken i SVT som man inte ens vill nämna. Men man kan fundera på hur många som genom åren begått självmord när man inte sett någon framtid i ett liv i ständigt utanförskap genom förtidspensioneringen...

Det svenska sjukförsäkringssystemet var tvunget att förändras. Det gamla var i många stycken så omänskligt som det nya nu beskylls för. Det var dessutom ett sänke för solidaritet och välfärd. Den kostnadsexplosion det innebar, och det resursslöseri som långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar innebar både för den enskilda och för samhället gröpte ur möjligheterna för en fortsatt solidarisk välfärdspolitik.

Jag hoppas att Barack Obama får igenom sin sjukförsäkringsreform. Och jag hoppas att den som nu sjösatts av regeringen får möjlighet att skapa den grund för både mänsklig och samhällelig välfärd som den har alla förutsättningar att göra.

Inga kommentarer: