Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-07

Zara lägger ner

Zara lägger ner i Örebro. Förutom alla andra tankar föder det ett par till:

Den som tycker att cityförnyelsen inte var rätt, har fått ett skäl att tänka till. Vad är alternativet? Ett öde centrum? Det finns städer som gjort den resan och den är aldrig positiv. Framförallt handlar det om att centrum blir otryggare när färre människor rör sig på stan. Det leder till en negativ spiral där allt bara blir sämre.

Så cityförnyelsen var inte bara bra, den var nödvändig och borde gjorts tidigare. Men då var ju inte koalitionen i majoritet...

Det andra är att Örebro inte är en tillräckligt attraktiv stad ännu, där medelinkomsterna är för låga. Vi i kommunen ser det varje år genom de statsbidrag vi får för att komma upp i Sverigesnittet. Det löser den offentliga sektorn. Men om det inte finns tillräcklig köpkraft hos innevånarna skapar det andra problem, framförallt för det privata. Det finns inte en bas för så många affärer, krogar, caféer, kulturinstitutioner och allt annat som gör en stad än attraktivare. Det är troligtvis en bidragande orsak till att nu även Zara lämnar staden.

Det finns inget självändamål att ha en viss medelinkomst i en kommun eller en stad. Men man ska vara medveten om att läget får konsekvenser. Jag tror att Örebro skulle må väl av att ha en arbetsmarknad som var mer inriktad på arbeten med högre kunskapsinnehåll och som därmed också lockade fler människor med hög kompetens och som därmed tjänar mer. Det skulle skapa en stabilare grund för den långsiktiga välfärden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt.
GePe