Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-01-03

Kyla

Har just varit ute till fåren och hästarna med hö och vatten. Det är ett evigt släpande dessa kalla vinterdagar och nätter. Mat och vatten behövs i oanade mängder.

Samtidigt är det trevligt. När det nu varit så kallt och klart är det en livsglädje att få gå från höladan till hästhägnet med höbuntarna och ta en sväng på skogsvägen förbi fåren, inte för att man måste utan för att det bara är trevligt att prata en stund och kolla att allt är bra.

Men det finns en gräns. Minus 15 räcker. Därunder är enbart av ondo. Fingrarna fryser direkt. Stövlarna klarar inte av att hålla tårna varma någon längre stund. Det uppvägs enbart till del av gnistrande snö, stjärnklara himlar och fullmåne genom rimfrostade aspgrenar.

Tar till slut en vända förbi vedförrådet för att fylla ytterligare en skottkärra. Värmepumpen är kass, elnotan blir stor även i år. Nästa år får det bli ved och pellets.

Därför glädjer jag mig mycket över att det verkar som om yr.no har bättre förutsägelser än smhi.se. Mildare väder redan framåt onsdagen gör gott åt frostnupna månskensbönder.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har du planerat att kolla någon hemmamatch i ishockeyn i vinter? Kan rek. matcherna mot Västerås (20/1), Leksand (25/2) och Bofors (7/3). Hoppas det blir lite mildare framöver.

Unknown sa...

Har konventerat hela kåken till ved/pellets, kånkandet blir inte mindre men varmare :)

Larz Lundberg sa...

Skäll inte på bergvärmen, kolla hur den är inkopplad i systemet! Bergvärmen ger mindre utsläpp och med grön el är det miljövänligaste alternativet.

Staffan Werme sa...

Anonym: Ja - om det fungerar med både familj och jobb. Har inte heller varit på någon bandy, annat än en del av en halvlek när hallen invigdes (om det betyder något) Ibland fungerar inte livet för mer än jobb och familj...

Anonym sa...

ok, förstår, men det är bra kul att se hockey i en fullsatt ishall.