Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-08-15

Hyre(s)gä(s)tföreningen...

Hyresgästföreningen i Örebro är en socialdemokratisk maktbas. Jag har skrivit flera bloggar om det. En del påstår att det är fel. Men det blir tyvärr allt tydligare.

Tidigare ordförande i Hyresgästföreningen i Örebro är Tomas Bergh. Han är numera politisk sekreterare i landstinget och fullmäktigeersättare i kommunen för socialdemokraterna.

Aala Idris, kommunfullmäktigeledamot och nämndordförande för socialdemokraterna i Örebro, är numera också partisekreterarens (s) tjänsteman i Stockholm, och ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse (vars ordförande också är socialdemokrat...).

Och nu blir Kenneth Nilsson, tjänstledig infochef på Hyresgästföreningen i Örebro, politisk sekreterare för sossarna i Rådhuset.

Det är rätt bekymmersamt med denna partipolitiska koppling mellan ett parti och en organisation av flera olika skäl. Låt mig peka på ett par:

Vid flera tillfällen har styrelseledamöter i ÖBOs styrelse berättat om att Hyresgästföreningen har haft samma information som styrelsen, lika tidigt som styrelsens ledamöter. Dessa informationsläckage är allvarliga. En styrelseledamot är ansvarig under straffansvar för bolagets bästa. Om information som kan skada bolaget kommer en motpart tillhanda är detta minst sagt bekymmersamt.

Hyresgästföreningen får stora summor pengar av ÖBO. Hyresgästföreningen får miljontals kronor mer i bidrag än vad kommunen får i utdelning på sina aktier. Som man nu tydligt kan se, är dessa pengar alldeles för ofta ett indirekt partistöd. Detta har också kommit till synes i de gemensamma aktiviteter som (s) och Hyresgästföreningen haft, främst vad det gäller demoniseringen av privata fastighetsägare och förbudet för ÖBO att sälja lägenheter.

ÖBO ägs av alla Örebroare. Men som det fungerar idag har Hyresgästföreningen ett veto i många frågor. Nu, med den nya kommunledningen, kommer det att utvidgas till att innebära ett förbud mot alla försäljningar. Med den personallians som finns mellan sossarna och hyresgästföreningen innebär det de facto att sossarna styr dubbelt. Dels genom sin demokratiskt valda representation i styrelsen, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, dels genom särintresset hyresgästföreningen. Det innebär att alla andra partier, och alla villaägare, bostadsrättsinnehavare, ickemedlemmar i hyresgästföreningen - ja typ alla örebroare som inte är sossar och medlemmar i hyresgästföreningen - hamnar i underläge.

Det finns fler problem såväl med ÖBO som med den partipolitiskt styrda hyresgästföreningen. Det är bra att det tydliggörs att det inte finns någon fristående hyresgästförening som verkar för hyresgästernas bästa, utan bara en partipolitisk förlängning som verkar för en socialdemokratisk hyrespolitik.

Örebros hyresgäster och alla örebroare vore förtjänta av en partipolitiskt obunden hyresgästförening som verkade för hyresgästernas bästa, oavsett fastighetsägare och för hyresrättens framtid. Men så länge hyresgästföreningen i Örebro är en del av den maktbas som gör sossarna starkare här än i övriga landet, lär vi nog få vänta. Det är illa. För hyresgästerna. För hyresrätten. För demokratin.

Media: Hem & Hyra (Också en rätt partipolitisk tidskrift. Kolla bara det okritiska förhållningssättet i artikeln. Inte speciellt bra neutral journalistik...)

Inga kommentarer: