Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-08-29

Makten formerar sig

Idag har sossarna valt ytterligare tre kommunalråd. Nu har de fem stycken. Det är rätt otroligt. Fem kommunalråd!!! Tala om resursslöseri! Den politiska organisationen i Örebro är alldeles för stor. Man borde kunna minska såväl på antalet nämnder och på antalet kommunalråd. Men det är en annan fråga som jag ska blogga om så småningom igen.

Det intressanta, om man ska tro SVT, är snarare vilka rådsuppgifter de nya sosseråden får. Förutom KSO och Samhällsbyggnad blir det nu ett skolkommunalråd, ett socialkommunalråd och ett arbetsmarknadskommunalråd.

Men stopp där - är det inte centerpartiet som har hand om de sociala frågorna? Och är det inte kristdemokraterna som har hand om arbetsmarknadsfrågorna?

Det finns så många frågor kring hur socialdemokraterna och deras stödpartier formerar sig. Å ena sidan hör man såväl centerpartister som kristdemokrater säga att det var svårt att inte göra upp med sossarna, eftersom de fick igenom allt de ville. Å andra sidan ser man en kommunledning som slösar med pengar för att hålla ihop. Och nu ser man också att sossarna väljer att skugga sina stödpartier.

Så vilken politik kommer att föras? Och av vem? Blir det ett delat ledarskap? Eller blir det, som jag och flera anar, en socialdemokratisk dominans? Utnämningen av de nya kommunalråden gör att detta verkar bli än tydligare. Här kommer det att skapas konflikter inom den sociala sektorn om det är Rasmus Persson eller Fisun Yavas som styr. Kommer äldreomsorgen att bli liberalare med Persson, eller cementerar Yavas den socialistiska kollektivismen? Och vad händer inom näringsliv, vuxenutbildning och arbetsmarknad? Lennart Bondeson är ett oskrivet kort i dessa politikområden, men Lena Beime har haft en tydlig kommunsocialistisk profil i de sammanhang jag kunnat lyssna till henne.

Så länge alla kan få allt kanske det fungerar, men vad händer om, eller snarare när, ekonomin går mot underskott?

På onsdag fattar kommunfullmäktige i Örebro ett beslut om att slösa iväg 49 miljoner kronor som inte finns. Det finns dessutom inga analyser av vad som händer på sikt, hur dessa 49 miljoner påverkar kommunens kostnader 2012 och framåt. Det pekar mot ett alltför svagt resultat redan 2011 och ett rejält underskott 2012. Socialdemokraterna bryr sig inte, deras politik har alltid varit att pengar är något man kan taxera ut i obegränsad omfattning av skattebetalarna, och sköter man sig inte så kräver man att staten går in och tar pengar från andra för Örebros bekostnad. Men det går inte i längden. Och det är inte säkert att staten kommer att ha samma möjligheter till stöd om det blir en ny kris som under förra krisperioden. Vad gör sossarna då?

Kommer Baastad & Co redan i budgeten i november att få dra tillbaka alla löften och börja spara? Eller kommer man att strunta i ekonomin och låtsas som inget har hänt och inget kommer att hända? Blir det en återgång till 1990-talets socialdemokratiska vanstyre?

I kväll har också Folkpartiet haft sitt nomineringsmöte. Det var välbesökt. Det var en lugn tillställning där en enighet kring såväl partiets uppdrag som personerna som ska driva politiken lade en god grund för det fortsatta arbetet.

Fortfarande finns det funderingar kring hur vi ska formera vårt oppositionsuppdrag. Inte så mycket beroende på vår egen politik. Den kommer att formeras och tydliggöras under hösten när vi skapar en plattform för valvinst 2014. Nej - snarare på osäkerheten kring vilken politik vi har att opponera mot. Hela Rådhuset surrar av skvaller och rykten. De flesta handlar om hur sossarna på olika sätt funderar på hur man ska marginalisera de båda stödpartierna och deras företrädare?

Har skvallrarna rätt? Eller kommer de tre att kunna formera någon form av gemensamt alternativ? Kan sossarna sätta sig i en koalition och tillåta andra att styra? Eller kommer arbetarkommunen att slå bakut? Och åter - vad händer när de måste spara på välfärden?

Opposition handlar om två saker. Att formera en egen politik. Där är vi i full gång med olika projekt och arbeten. Men det handlar också om att granska och skapa alternativ till den politik som majoriteten för. Här finns fortfarande ingen vägledning om vare sig vilken utveckling de vill se av Örebro, hur den utveckling som kanske kommer ska se ut, och vilka vägval de vill göra. Kvällens kommunalrådsval skapar ytterligare förvirring. Det är oroande, för örebroarna, för Örebro och för Örebros utveckling.

Media: SVT Tvärsnytt

Inga kommentarer: