Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-08-16

Spara och slösa

Regeringen väntar med det femte jobbskatteavdraget och med andra skattesänkningar för bl.a. pensionärer. Skälet? Lägre tillväxt. Finansiell oro. Osäkerhet kring utvecklingen.

Konjunkturinstitutet sänker tillväxttakten med 1 % och tror att arbetslösheten blir kvar på 7,2%.

Tillväxten i Tyskland är nere i nästan noll.

Den bedömning regeringen gör ligger i linje med hur man tidigare hanterat ekonomisk oro. Det handlar om en försiktighetsprincip. Det viktigaste för alliansregeringen är att värna stabila statsfinanser. Då får även hjärtefrågor stryka på foten. Det är bra.

Varför? Därför att skattepengarna inte är politikernas. Det är skattebetalarna som avstår en del av sina löner för att vi som politiker ska använda dem försiktigt och ansvarsfullt.

Alliansregeringens ekonomiska politik har varit framgångsrik. Finansminister Borg är ett föredöme för många. Sverige står starkare idag än de flesta andra europeiska länder, trots vårt exportberoende och vår lilla, känsliga ekonomi.

Jag måste erkänna att jag, som kommunstyrelseordförande, valde att kopiera såväl Anders Borg som alliansregeringen. Försiktig ekonomisk förvaltning. Ansvarsfull och långsiktig ekonomiskt styre. Insikt om att det inte är politikernas, utan skattebetalarnas pengar vi använder. Värnande om välfärden.

Det gick hyfsat, om jag får säga det själv. Örebros finanser var starka, vi klarade att ta oss genom den internationella lågkonjunkturen av egen kraft. Vi behövde inte springa till regeringen eller till bankerna för att be om pengar. Vi värnade välfärden.

Jag säger det åter: Den nuvarande kommunledningen har en helt annan ingång. Här gäller det att spendera. Allt åt alla. Strunta i den långsiktiga finansieringen. Strunta i ekonomisk stabilitet. Det ordnar sig (nog).

Snart kommer Sveriges Kommuner och Landstings första prognos för skatteintäkterna för hösten. Om man ser prognoserna ur ett historiskt ljus visar det sig att de alltid släpat efter. Man har bedömt att uppgångarna kommer senare och långsammare än verkligheten visat. Och på samma sätt med nedgångar. Det finns alltså en risk att även denna prognos blir en för ljus prognos, om finansministern har rätt och konjunkturen bromsat in.

Att i det läget köra igenom en tilläggsbudget för Örebro som kostar minst 100 miljoner kronor mer än planerat är inget annat än ansvarslöst. Det kommer att få allvarliga följdverkningar på kommunens ekonomi och stabilitet. Och det äventyrar den välfärd vi alla kämpar för.

Ibland (rätt ofta) är det tråkigt att vara den som säger nej. Den som tar huvudansvaret och inte accepterar att alla plånböcker öppnas. Rätt ofta får man massiv kritik från såväl partivänner, majoritetsvänner, opposition, media och till slut även allmänheten för en sådan försiktighet. Men den är nödvändig. Frågan är om det idag vare sig finns en kommunstyrelseordförande, eller en kommunledning, som klarar av att säga nej till utgifter. Hittills har det bara varit slösa...

Media: DN, SVD, SR

Inga kommentarer: