Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-30

Byte hos sossar

Irén Lejegren går. Lena Baastad kommer. Någon förändring är inte att vänta.

Irén Lejegren har väl mest gjort sig känd som ett kommunalråd som inte förmått fatta de beslut som varit nödvändiga för kommunens skolor. Resursfördelningsmodellen är bara ett av många beslut som inte kommit fram i tid. Samtidigt har hon fortsatt den socialdemokratiska modellen med att skölja över skolan med mål på mål, på mål, på mål... Otydlighet, förutom att säga nej till alla friskolor, har varit socialdemokratisk skolpolitik under Irén Lejegren.

Lena Baastad är ännu så långe möjligen mer pragmatisk än Lejegren. Men även hon har vandrat i de socialdemokratiska internutbildningskorridorerna. Hon har inte gjort sig känd som en förnyare i partiet, aldrig har hon hörts uttala sig om tveksamheter kring den skolpolitik som sossarna hittills fört (eller kanske inte fört eftersom deras politik mest är otydlighet). Hon kommer troligen att bara fortsätta att förvalta det arv Lejegren lämnar efter sig.

Det är synd. Örebros skolor skulle behöva något nytt. Men det får vänta till efter valet den 17 september i år. Då kan en ny majoritet börja det nödvändiga förändringsarbetet.

Inga kommentarer: