Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-12

Opinionen

Idag kom ytterligare en opinionsundersökning. Alliansens försprång är även här i princip borta. Sossarna ökar med otroliga sex procent... Hur kan det komma sig? Vad har de gjort för att få detta uppsving? Är det själva julledigheten som gjort susen?

Lite mindre cyniskt. Ibland är jag bekymrad över den svenska demokratins hälsa. Mer och mer ifrågasätter jag om vi egentligen har någon reell demokrati. Mer och mer känns det som om vi lever i en enpartistat, där demokratin mer är en potemkinkuliss. Inte bara för att socialdemokraterna år efter år, månad efter månad, misslyckande efter misslyckande, kan få så många sympatisörer. Utan därför att den socialdemokratiska makthegemonin sträcker sig så långt utanför de politiska arenorna.

I Sverige måste alla förhålla sig till socialdemokratin, oavsett om man är offentliganställd tjänsteman eller chef, småföretagare eller storföretagare, föreningsmänniska eller journalist. Socialdemokratin, inte demokratin, är det svenska (politiska)samhällets gud. Den som inte förhåller sig rätt i ord, tanke och gärning kommer aldrig att nå de mål man vill.

Så för demokratins och det levande samtalets skull borde socialdemokraterna försättas i opposition. En lång opposition som kan bryta denna makt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

dålig förlorare?

Staffan Werme sa...

Förhoppningsfull vinnare!

Anonym sa...

Jag är också oroad! Med fler debattartiklar likt dagens (14/1) i NA kommer vi säkert att vända opinionen lokalt! Sossarna befinner sig i ett slags origo som alltså är allts utgångspunkt. Origo är ju också nollpunkten, vilket manar till eftertanke.