Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-09

Var står Murad Artin och Elise Norberg

Vänsterpartiets kongress blev en framgång för de båda örebroarna Artin och Norberg. De toppade valet till partistyrelsen. Frågan är vad det kommer att betyda för Örebro-politiken.

Båda partistyrelseledamöterna anses nu tillhöra traditionalisterna inom vänsterpartiet. Det innebär att de ställer sig bakom en politik som vill höja skatterna på företagare och företagande, samtidigt som de tror sig ha pengar till att ösa över den offentliga sektorn. 200.000 nya jobb ska skapas, frågan är bara vart pengarna ska tas.

Om man fördelar de 200.000 arbetena jämt över landet innebär det att Örebro ska finansiera runt 2700 nya jobb. Landstinget får knappt hälften, vilket innebär att Örebro kommun ska finansiera kanske 1500 nya tjänster. Det är en halv miljard kronor som ska komma ur kommunkassan. Hur ska dagens majoritet klara detta?

Det finns inget som pekar på att förslagen till höjda skatter på företagande och företagare kommer att klara detta. Alltså återstår en höjning av kommunalskatten. Blir det tre, fyra eller fem kronor högre kommunalskatt, plus de höjningar av landstingsskatten som väntar om vänstern tar plats i majoriteterna i landet och kommunen? Vågar vänstern vara ärlig och tala om detta?

Före valet?

Inga kommentarer: