Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-26

Demokratisk terrorism?

Hamas har vunnit. Hur ska västvärlden ställa sig? USA kan inte hantera en stat som leds av en organisation som i amerikansk lag pekas ut som terrorister. Samtidigt bedriver man gärna mer och mer affärer och har tätare och tätare kontakter med terroristerna i Peking.

Vad är orsaken till Hamas vinst? En protest mot Fatah-rörelsens korruption? En protest mot USA som försökt styra valet? En farlig islamistisk rörelse som kidnappar demokratin?

Det spelar egentligen ingen roll vad skälet är. Detta är en del av demokratin. Ett demokratiskt synsätt innebär också att de röstberättigade har rätt att rösta fram ett dåligt alternativ. Sverigedemokrater och Nationaldemokrater får ställa upp i svenska val. Berlusconis "Heja Italien"-parti behärskar Italien genom en märklig politik.

Hamas har utfört terrordåd och tar inte avstånd från terror som vapen. Det är ett bekymmer. Men västvärlden borde se positivt på att demokratin genomförs och fundera på hur man ska hantera denna demokratiskt valda regim, hur man ska stötta en positiv utveckling, istället för att söka vägar att motarbeta den.

Inga kommentarer: