Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-16

Är 71 % bra eller 29 % dåligt

71 % av medarbetarna i Örebro kommun trivs med sitt arbete. Kommunen går ut och säger att "Medarbetarna trivs i Örebro kommun". Ytligt sett kan det verka så. Men frågan är om 71 % är en bra eller dålig siffra.

Kan en organisation fungera om 29 % inte trivs med sin arbetssituation? Kan en knapp tredjedel av medarbetarna känna otrivsel i någon mån och ändå bidra till organisationens utveckling? Om tre fjärdedelar av medarbetarna inte känner att de kan utvecklas i organisationen och vi dessutom har en mycket låg personalrörlighet talar det emot en bra och utvecklande organisation.

Det finns alltid två sidor av samma mynt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gavs bara två svarsalternativ? I så fall var det en dålig utformad enkät. Vidare så går det inte att behaga alla anställda, oavsett vem som styr. Vissa är socialistiskt lagda och tror på kollektivet, andra lutar åt det liberala hållet och efterfrågar mer frihet och flexibilitet.

Staffan Werme sa...

Undersökningen var mycket mer omfattande med många olika svarsalternativ och många olika frågor. Jag tog ett par exempel för att visa att det pressmeddelande som kommunen skickade ut inte är så entydigt. Läser man hela pressmeddelandet inser man också det. Men rubriken var att man trivs. Kanske är 71 % bra. Men att bara en fjärdedel känner att man kan utvecklas i jobbet visar på en annan utveckling.