Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-08-30

Demokrati

Igår debatterade jag mot ett parti som är främlingsfientligt och nationalistiskt. Deras idéer är i mitt tycke gräsliga. De riskerar att leda till ett samhälle där människa ställs mot människa och murar reses mellan "oss här inne" och "dom där utanför".

En del tycker inte att man ska ta sådana debatter. Flera av de etablerade partierna menar att det är bättre att låtsas som om de inte finns. Deras politik har bland annat lett till att partiet nu finns i allt fler fullmäktige och att många elever i grund- och gymnasieskolorna säger att de sympatiserar med denna främlingsfientlighet.

Mitt vapen mot denna skrämmande politik är det vapen som alltid varit demokratins enda: Den öppna och fria debatten.

Tyvärr finns det krafter som väljer andra vägar. Debatten i går stördes på flera sätt. Dels genom falska telefonsamtal som berättade om att den skulle inställas. Dels genom att låsen till lokalen manipulerades. Dels genom att brandlarmet saboterades under debatten.

Den som väljer tystnadens och sabotagets väg riskerar långt mer än personliga straff. Den människan sätter demokratin i fara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Måste säga att det är skönt med nån som vågar ta upp striden och debatten mot de rasistiska krafterna. Hade gärna sett den debatten. Bra gjort iaf!!
(Du har min röst i det kommunala valet)

//Beatrice J Lindeh, Piratpartiet Örebro

Anonym sa...

Jo, visst verkar det fint att "någon tar debatten". Och Sverigedemokraterna skrattar hela vägen in i Kommunfullmäktige. Ett helt uppslag i NA. Mums. Det hade de inte fått om inte Werme "tagit debatten". Och ärligt: vem tror att de fick färre sympatisörer efter debatten?

Staffan Werme sa...

Är det trots, eller tack vare, att jag vågade ta debatten som Sd kommer in i fullmäktige? Redan förra valet låg de på gränsen, trots att ingen debatterat. Den dystra utvecklingen är att när utanförskapet ökat i Sverige ökar också tron på att nationalismen är lösningen. Ansvaret för detta vilar tungt på den nuvarande regeringen.