Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-08-07

Vad víll egentligen Maud?

Maud Olofsson har utnämnt sin (eller Centerpartiets?) huvudfiende. Märligt nog blev det inte socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet. Det blev Folkpartiet. På annat sätt kan man inte tolka hennes huvudbudskap till partiets kärntrupp i helgen. Partiet ska ta över Folkpartiets roll som tredje största parti.

Vill Maud Olofsson på detta sätt spräcka alliansen? Är det hennes partis dåliga opinionssiffror som skrämmer henne eller handlar det om att de delar av partiet som ser socialdemokraterna som den naturliga samarbetspartnern som måste få ett köttben? Folkpartiet är det naturliga andravalet för de allra flesta, framförallt socialdemokraterna, och är ännu det parti som kan avgöra maktskiftet.

Det är kanske onödigt att spekulera vidare i frågan. Det bekymmersamma är att ledaren för ett av allianspartierna nu väljer att gå ut och offentligt försöka spräcka alliansen. Lars Leijonborg har hanterat frågan väl. Det finns inget annat sätt för honom än att lugnt peka på behovet av mer samarbete istället för interna strider.

Vi kan tycka vad vi vill om allianssamarbetet. Jag har i många olika sammanhang pekat på behovet av ett starkt och fristående socialliberalt Folkparti. Den kampen kommer jag att fortsätta. Men att som centerledaren gör nu, i valspurten, gå ut och försöka få tillstånd en alliansstrid är bara dumt. Det räcker gott med att miljöpartiet och vänsterpartiet gör detsamma mot sossarna.

Låt oss inse - för demokratins skull är socialdemokraterna huvudmotståndaren, både i Örebro och i Sverige. Vi kan inte med hedern i behåll vandra längre på vägen mot den mentala enpartistaten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du nu, för tydlighetens skull, säga: OM moderaterna blir största partiet, kommer du att ingå i en allians med dem? (folkpartist)

Staffan Werme sa...

Om moderaterna blir störst och alliansens partier får majoritet kommer jag att verka för en alliansledd kommun.

Anonym sa...

Men gäller inte samma sak centerpartiet då? Om väljarna vill att centern ska vara tredje störst, blir det inget samarbete då?

Anonym sa...

Jag har varit folkpartist i årtioenden, men denna gång blir det centern. Det är alternativet för en progressiva icke socialister. Fp är inget att hålla i handen längre.I synnerhet inte i Örebro.

Staffan Werme sa...

Ytterligare ett par kommentarer. Om C vill bli tredje störst i Örebro är det OK. Vi tänker bli störst:) Sedan får gärna s, m, c och de andra slåss om resten:):) Men problemet är själva utformningen av utmaningen.

Vi har lagt upp ett långsiktigt arbete för FP i Örebro. Det handlar om att erövra det politiska initiativet i alla viktiga frågor och därigenom få främst de som trott att (s) stått för regeringsduglighet att inse att vi är bättre. Det är en betydligt intressantare utmaning än att säga att man ska ta röster inom alliansen.