Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-08-15

Lögnarna(s) parti

Idag tror jag rekordet i lågt stående valrörelse slagits. När man slår upp tidningen på morgonen kan man läsa Lars-Erik Sotings svar på Johan Åqvists artikel om den redan låga sossepropagandan om trygghet eller rädsla. Artikeln var tyvärr fylld av svepande felaktigheter om Folkpartiets politik. Det är allvarligt att ett fackförbund väljer att använda medlemmarnas pengar, där merparten inte ens röstar på (s), dels till propaganda som ska skrämma väljarna från ett hot som inte finns, dels på artiklar som målar upp en felaktig bild av ett parti och sedan hotar med bilden och inte verkligheten.

Som om inte detta vore nog går sedan detta partis valledare, Björn Sundin, ut med direkt lögnaktiga påståenden kring arbetet med de gemensamma valstugorna. Folkpartiet var det enda partiet som drev frågan om tidigare öppningsdatum för valstugorna. Flera partier ville ha ännu kortare öppettider än de 4 veckor som nu blev. Socialdemokraterna var, det ska erkännas, det parti som var minst emot vår vilja att öppna tidigare. Men inte förrän vi gav besked om att vi skulle söka eget tillstånd från den 1 augusti valde de andra partierna den kompromiss som sedan avtalades: Rätt att ställa ut stugorna 14 augusti. Rätt att öppna den 21 augusti. Det förekom ingen information om att socialdemokraterna tänkte ha två valstugor, en mobil och en fast. Det förekom ingen information om att de skulle driva kampanj från den mobila valstugan denna vecka.

Så drar Björn Sundin in frågan om Folkpartiets kampanjer på marknadsafton och Örebrofesten i sammanhanget. Vad har det med saken att göra? Vi har sökt egna tillstånd, både för vagn och servering. Vi har gjort egen marknadsföring. Vi har tagit egna initiativ. Det har inget att göra med det avtal som träffades mellan de 7 (eller kanske var det bara 6?) partierna om Stortorget runt valtorget.

Socialdemokraterna är allt mindre sociala, och tyvärr allt mindre demokratiska. Det är den råa makten som gäller.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Idag var tydligen kristdemokraterna på Stortorget.
"Med start den 7 augusti cyklar riksdagsledamot Kenneth Lantz (kd) från söder till norr för att samla in namnunderskrifter som bevis för den folkliga opinionen mot fastighetsskatten.

Slutmålet är Rosenbad. Turen har nu kommit till Örebro, där Du inbjuds delta vid ett möte där Lantz redogör för kristdemokraternas modell för fastighetsskattens avskaffande.

Plats: Stortorget; Örebro
Tid: 15 augusti, kl. 12.00"

Björn Sundin sa...

Valrörelsen har börjat och man kunde hoppas att diskussionen skulle handla om politik – om vilken väg som är bäst för Örebro, Sverige och världen. Tidigare på denna blogg har Staffan önskat detsamma. Men istället handlar diskussionen alltså om vem som gör vad på Stortorget.
Fakta är att partierna är överens om att öppna valstugorna måndagen den 21 augusti. Fakta är att alla partier tänker följa det. Fakta är att både socialdemokraterna och kristdemokraterna genomfört andra aktiviteter på Stortorget (vi har haft vår husvagn där, kristdemokraterna en manifestation mot fastighetsskatten). Vi tycker inte att det är något konstigt att kristdemokraterna vill vara på Stortorget, tycker Staffan det? Vi tycker inte heller att det är konstigt eller fel att folkpartiet använder sin vagn i andra sammanhang – vi undrar bara varför det är ett problem när vi använder vår husvagn, men inte när folkpartiet använder sin? Fakta är att socialdemokraterna och folkpartiet ville öppna valstugorna tidigare, men att vi blev nedröstade av de andra. Fakta är att socialdemokraterna under dessa möten informerade alla om att vi använder vår husvagn runtom i Örebro även innan valstugorna öppnar. Det är fakta. Staffan har inte varit med på mötena så han vet inte vad som sas då. Inte heller Björn Sundin var med på dessa möten. Eva Ströman och Simon Kjellin från socialdemokraterna har dock båda varit med på mötena och vet mycket väl vad som sagts.

Eva Ströman och Björn Sundin
Socialdemokraterna i Örebro

Anonym sa...

Varför så högt tonläge varje gång, Werme? Finns det iga nyanser? Ingen självkritik? Ingen självinsikt?

Staffan Werme sa...

Det intressanta är att fler partier på Rådhuset har samma uppfattning som Lennart och jag av vad som sagts på de förberedande mötena. Enbart socialdemokraterna har hört att de informerat om det som de sagt sig ha gjort enligt inlägget ovan. Det var inte förrän vi i Folkpartiet sade att vi avsåg att söka ett eget tillstånd från början av augusti som de andra partierna accepterade överenskommelsen.

Om socialdemokraterna valt att ha en halvtimmes torgmöte i måndags hade knappast någon protesterat. Men när man låtsas som om en husvagn som står på platsen för deras valstuga och ändå inte är en valstuga är det att gå långt utanför ramarna för den överenskommelse som träffats.

Jag och många med mig upprördes över detta. Det känns som om storebrorspartiet väljer att trampa på andra. Nu har socialdemokraterna flyttat sin vagn. Det är bra. Nu kan vi börja prata politik.

Anonym sa...

Oj, herregud vad viktigt. Jag kan förstå kristdemokraternas ånger, de ser man ju aldrig på stan. Men du Staffan, som gör anspråk på att leda denna kommunen efter valet? Prata politik istället!

Björn Sundin sa...

Enligt arga folkpartister skulle det inte vara några valaktiviteter på Stortorget innan valstugorna öppnade. Socialdemokraterna flyttade från Stortorget efter att ilskan vällt ut från det folkpartistiska kansliet, och vi sa självklart inget när (kd) var där - det är ju bra att politiker träffar folk. Men vad ska man kalla det när moralens riddare (fp) själva ordnar aktiviteter på Stortorget innan valstugorna öppnat? Dubbelmoral? Hyckleri?

Björn Sundin sa...

Stortorget 20/8 kl 11.55 (dagen innan valstugorna enligt överenskommelsen ska vara öppna). En fin bild finns på http://www.bjornsundin.se/fpsvalstuga0820.jpg (om fp vill använda den på sin hemsida är det okej - skriver det direkt så ni slipper begå upphovsrättsbrott fler gånger...)

Björn Sundin sa...

Sorry. Gick lite fort där, menade "bristande respekt för upphovsrätten". Upphovsrättbrott var inte särskilt juridiskt underbyggt...