Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-01-31

Är det OK att häda?

Hädelse är inte längre något brott i Sverige. Vem som helst får säga vad som helst om Gud, Jesus, Muhammad, Allah, Vishnu... Sverige är sekulariserat.

Det finns för- och nackdelar med detta. Den som saknar religiös övertygelse kan inte inse vilka känslor som kan väckas av att någon hädar det som man tror på. Människor kan bli kränkta av man menar att någon behandlar din gud eller din religion respektlöst. Därför krävs alltid respekt för andra människors trosåskådning, likaväl som vi ska respektera andra skillnader.

Men det som nu händer i den muslimska världen, med protesterna mot bilder av Muhammad, är något annat. Det visar också på ett av de problem som kommer att accentueras i framtiden: Synen på religionens plats i samhället.

Islam är både religion och styrelseskick. Ännu har inte islam visat att den långsiktigt går att kombinera med en sekulariserad stat. Turkiets ständiga brottningsmatch mellan religion och stat visar på problemen. Kanske kan en modern islam bli mer sekulariserad, men den vandringen blir betydligt svårare än för kristendomen. Koran är betydligt mer lik en lagbok än bibeln. Därmed ställer den också krav på att styra sådant som vi menar är sekulärt.

Nu anser flera islamska stater att Jyllandsposten och den danska staten ska be om ursäkt för de bilder på Muhammed man publicerat. Alternativet är våld mot nordiska medborgare. Jag hoppas att de inte viker mer än vad de redan gjort. Att be om ursäkt för att man kränkt någons tro är rätt. Men det får inte hindra den fria pressen att fortsätta publicera ifrågasättanden av islam, Muhammed, kristendom eller Jesus.

Jag är kristen. Jag minns hur illa berörd jag blev av fotografen Elisabeth Olssons bilder av den sexualiserade Jesus. För mig var hennes bilder mycket nära hädelse. Hennes sätt att krympa den gudomliga kärleken till sexualitet visade mer på hur illa det står till med kärleken i dagens samhälle än på ett ställningstagande för en utsatt grupp.

Ändå skulle jag aldrig önska att hennes frihet att visa sina bilder offentligt beskars. Det öppna samhället är grunden, både för oss som har en personlig tro och för dem som saknar. Både ateistens och den troendes möjligheter till egen utveckling ligger i det öppna samhället, i rätten att tycka, tänka och uttrycka sig olika.

Jyllandsposten satte fingret på en öm punkt. Nu känns det som om vissa hukar inför hot om våld. Därför är det viktigt att västvärlden står upp för den fria pressens rätt att tycka och skriva, även om sådant som är obehagligt. Men det måste ske med respekt.

2006-01-30

Byte hos sossar

Irén Lejegren går. Lena Baastad kommer. Någon förändring är inte att vänta.

Irén Lejegren har väl mest gjort sig känd som ett kommunalråd som inte förmått fatta de beslut som varit nödvändiga för kommunens skolor. Resursfördelningsmodellen är bara ett av många beslut som inte kommit fram i tid. Samtidigt har hon fortsatt den socialdemokratiska modellen med att skölja över skolan med mål på mål, på mål, på mål... Otydlighet, förutom att säga nej till alla friskolor, har varit socialdemokratisk skolpolitik under Irén Lejegren.

Lena Baastad är ännu så långe möjligen mer pragmatisk än Lejegren. Men även hon har vandrat i de socialdemokratiska internutbildningskorridorerna. Hon har inte gjort sig känd som en förnyare i partiet, aldrig har hon hörts uttala sig om tveksamheter kring den skolpolitik som sossarna hittills fört (eller kanske inte fört eftersom deras politik mest är otydlighet). Hon kommer troligen att bara fortsätta att förvalta det arv Lejegren lämnar efter sig.

Det är synd. Örebros skolor skulle behöva något nytt. Men det får vänta till efter valet den 17 september i år. Då kan en ny majoritet börja det nödvändiga förändringsarbetet.

2006-01-26

Dödsstraff

Kan på tidningarnas förstasidor läsa om den uppskjutna avrättningen i Florida. Mannen låg redan med kanylerna i armarna när en domare godkände hans advokaters krav på att straffet skulle uppskjutas. Ett humant straff?

Det finns andra berättelser om hur staten USAs bödlar misslyckats med att ta livet av de människor som dömts att dö. Elektriska stolar som bränt istället för dödat är väl bland det värsta. Men varje dödsstraff, varje mördad fånge, innebär ett misslyckande för den rättsstat som borde värna varje människoliv.

Det finns inget som ger någon annan rätt att ta en människas liv. Det finns ingen stat som kan ta över den guds roll som rättfärdig rättskipare som de så ofta refererar till. Den staten, och den gud som ger människan den rätten, vill i vart fall inte jag bekänna mig till.

Demokratisk terrorism?

Hamas har vunnit. Hur ska västvärlden ställa sig? USA kan inte hantera en stat som leds av en organisation som i amerikansk lag pekas ut som terrorister. Samtidigt bedriver man gärna mer och mer affärer och har tätare och tätare kontakter med terroristerna i Peking.

Vad är orsaken till Hamas vinst? En protest mot Fatah-rörelsens korruption? En protest mot USA som försökt styra valet? En farlig islamistisk rörelse som kidnappar demokratin?

Det spelar egentligen ingen roll vad skälet är. Detta är en del av demokratin. Ett demokratiskt synsätt innebär också att de röstberättigade har rätt att rösta fram ett dåligt alternativ. Sverigedemokrater och Nationaldemokrater får ställa upp i svenska val. Berlusconis "Heja Italien"-parti behärskar Italien genom en märklig politik.

Hamas har utfört terrordåd och tar inte avstånd från terror som vapen. Det är ett bekymmer. Men västvärlden borde se positivt på att demokratin genomförs och fundera på hur man ska hantera denna demokratiskt valda regim, hur man ska stötta en positiv utveckling, istället för att söka vägar att motarbeta den.

2006-01-24

KGB i Sverige

Säkerhetspolisen ska börja med angivare i skolan och inom social omsorg för att hitta möjliga muslimska terrorister. Det verkar som om det idiotiska förslaget från två folkpartister i Stockholm tyvärr slog rot. Ogräs har en förmåga att hitta de mest olämpliga platser att växa vidare på.

Vi får hoppas att någon makthavare bestämmer sig för att bekämpa detta ogräs. Tyvärr finns inte mycket att tro på när det gäller regeringen. Justitieministern har knappast gjort sig känd som en försvarare av den personliga integriteten och rättssamhället. Kanske kan man hoppas att någon vettigare folkpartist på riksplanet inser det barocka i att skapa ett angivarsamhälle av gammal sovjetisk klass.

Det öppna och demokratiska samhället kan inte bekämpas med odemokratiska metoder. Angiverisystem, det må vara i skolan, i omsorgerna eller i politiken, hör hemma på den bakgård där redan kommunismen och andra auktoritära förtryckarsystem har hamnat.

Stoppa SÄPO innan det är för sent!

2006-01-23

NEO

Läser det nya liberala magasinet NEO. Intressant.

Om man skulle sätta ytterligare ett prefix före liberal, bland alla de social-, ny-, marknads- o.s.v. så skulle man väl kunna kalla detta liberala magasin positivismliberalt. Allt kommer att ordna sig, bara människorna får bestämma själv. Glöm miljöproblemen. Glöm samhällsklyftorna. Glöm social problematik. Det löser sig.

Jag kan inte påstå att jag är med på samma tåg som flertalet av författarna. Ändå gillar jag anslaget. Det får mig att själv vilja vässa mina argument för den blandning av individens ansvar och en socialt ansvarstagande stat jag står för. Den får mig också att fundera över livsstilsproblematiken och generationsproblematiken för de som tror att allt går att läsa in i ekonomiska termer.

Men det får mig också att fundera över min egen hållning som pessibilist (det går åt ... men man måste i alla fall försöka förändra). Även vi som är mer pessimistiska än dessa positivliberaler kan glädjas åt människor som tror och hoppas på den allt ljusare framtiden.

2006-01-19

(S)olidaritet för vem?

I går på fullmäktige beslutade sossarnas vänsterkartell att alla som lämnar anbud till kommunen ska ha kollektivavtal. Det fanns två motioner, en (s) och en (v). (V) motionen var bättre. Där gällde att man skulle ha kollektivavtal eller liknande vid upphandlingar av vissa tjänster. (S) motionen krävde kollektivavtal vid alla upphandlingar.

Här, och i debatten, visar sig socialdemokraternas solidaritet från sin rätta sida. Flera av s-ledamöterna gick upp i debatten, inte som företrädare för ett parti, utan som fackliga ombudsmän. Deras ansvar låg så tydligt hos just den fackförening de företrädde.

(S)olidarieten slutar med fackanslutningen, eller snarare, fackföreningen som organisation är det som är solidaritet för dessa sossar. Att deras motion innebär att fattiga människor i fattiga länder inte kan leverera till kommunen struntar de i. Att deras motion bygger nya murar i Europa struntar de i. Att deras motion drar gränser i Sverige struntar de i. Det är fackets makt och fackets rätt som är det viktiga. Då får småföretagare i Sverige och i den tredje världen bara böja på nacken för överheten.

Kopplingen mellan främst LO-facken och socialdemokratin är ett hån mot den öppna demokratin. Gårdagens debatt visar främst att socialdemokraterna gör allt för att behålla fackets makt även när medlemstalen sjunker. Det är ju bidragen från facken som gör att sossarna år efter år kan behålla makten. Då spelar internationell solidaritet en mycket liten roll.

U(s)elt, är ordet.

2006-01-18

Persson förstör politiken

Jag lyssnar till partiledardebatten. Göran Persson dominerar, dels tack vare han är ledare för regeringen, har första året och kan ta repliker och få sista ordet mot sina huvudmotståndare. Dels för att han låter populism, retorik och politicism totalt ta över viljan till en politisk diskussion.

För hycklaren Persson är det viktigare att hamra in ordet "högerallians" än att svara på Leijonborgs, Reinfeldts eller Olofssons frågor.

För lögnaren Persson är det viktigare att låtsas som om denna "högerallians" står för allt onda, och därmed sossarna för det goda, och peka på eventuellt kommande sänkta sjukförsäkringsnivåer än att diskutera problemen med att hans regering låser in människor i arbetslöshet eller mycket lägre förtidspensionsbelopp.

För hymlaren Persson är det viktigare att prata om "solidaritet" via skattsedeln än att diskutera de jobb som ska skapa möjligheter att verkligen kunna ta ut skatter och visa riktig solidaritet.

Uppräkningen kan fortsätta. När jag ser vår statsminister ser jag en gammal, mjuk lovikavante som låtsas smeka befolkningen. Men inne i vanten finns en stenhård järnhand!

2006-01-16

Är 71 % bra eller 29 % dåligt

71 % av medarbetarna i Örebro kommun trivs med sitt arbete. Kommunen går ut och säger att "Medarbetarna trivs i Örebro kommun". Ytligt sett kan det verka så. Men frågan är om 71 % är en bra eller dålig siffra.

Kan en organisation fungera om 29 % inte trivs med sin arbetssituation? Kan en knapp tredjedel av medarbetarna känna otrivsel i någon mån och ändå bidra till organisationens utveckling? Om tre fjärdedelar av medarbetarna inte känner att de kan utvecklas i organisationen och vi dessutom har en mycket låg personalrörlighet talar det emot en bra och utvecklande organisation.

Det finns alltid två sidor av samma mynt.

2006-01-13

Problem med höga löner?

Svenska chefer får allt mer betalt enligt en redogörelse som LO gjort. Är det ett problem?

Jag har personligen inte något större problem med människor som gör ett gott jobb och tjänar ett antal miljoner om året. Men även för mig finns det gränser. När inte lönen längre kan anses som ersättning för ett utfört arbete, utan som någonslags jämförelse mellan höjdarna i olika bolag, tappar också jag förtroendet. Om den gränsen sedan går vid 10, 15 eller ett antal andra miljoner är av mindre vikt. Men när en årslön är mer än vad en normal människa kan göra av med på ett liv, har ju lönen mist sin funktion som ersättning för ett nedlagt arbete. Istället värderar man människan på något annat sätt.

Det finns inget vi politiker kan göra åt detta. Vi ska inte lägga oss i hur fria bolag sätter sina löner. Jag tycker att vi däremot kunde se över alla mer eller mindre märkliga aktieoptions eller vinstdelningssystem. Här kunde skatterna vara så höga att det inte blev förmånligt att vinstdela. Hellre en hög lön för ett gott arbete än en vinstdelning där det inte ens är säkert att du är del av den ökade vinsten på aktiekursen.

Men en sak är nog ganska säker. Det finns en gräns för när de sociala skillnaderna i samhället blivit så stora att den sociala oron ökar. När de fattiga blivit för fattiga och de rika för rika, ökar riskerna för våld i ett uppdelat samhälle. Historien kan lära oss det. Den läxan bör vi fundera över hur vi ska lösa.

2006-01-12

Opinionen

Idag kom ytterligare en opinionsundersökning. Alliansens försprång är även här i princip borta. Sossarna ökar med otroliga sex procent... Hur kan det komma sig? Vad har de gjort för att få detta uppsving? Är det själva julledigheten som gjort susen?

Lite mindre cyniskt. Ibland är jag bekymrad över den svenska demokratins hälsa. Mer och mer ifrågasätter jag om vi egentligen har någon reell demokrati. Mer och mer känns det som om vi lever i en enpartistat, där demokratin mer är en potemkinkuliss. Inte bara för att socialdemokraterna år efter år, månad efter månad, misslyckande efter misslyckande, kan få så många sympatisörer. Utan därför att den socialdemokratiska makthegemonin sträcker sig så långt utanför de politiska arenorna.

I Sverige måste alla förhålla sig till socialdemokratin, oavsett om man är offentliganställd tjänsteman eller chef, småföretagare eller storföretagare, föreningsmänniska eller journalist. Socialdemokratin, inte demokratin, är det svenska (politiska)samhällets gud. Den som inte förhåller sig rätt i ord, tanke och gärning kommer aldrig att nå de mål man vill.

Så för demokratins och det levande samtalets skull borde socialdemokraterna försättas i opposition. En lång opposition som kan bryta denna makt.

2006-01-11

Heja miljöstyrande trafikavgifter

Det verkar som om trafikavgifterna i Stockholm har blivit en succé. Även om tiden är kort gläds jag åt detta, som liberal och som miljövän.

För mig som liberal är det naturligt att vi ska använda marknadsekonomiska styrmedel som politiska instrument där det behövs. Tillgång och efterfrågan ska styra. Om det finns ett begränsat miljöutrymme - låt då marknadsekonomiska principer styra priset på detta utrymme. Om det finns ett begränsat gatuutrymme - använd marknadsekonomin också här för att bestämma priset. Om människans hälsoutrymme kräver mer frisk luft - använd marknadsekonomin att bestämma priset för nedsmutsningen.

Som miljövän gläds jag åt att det verkar gå så enkelt att förändra människors beteende. Vi kan inte fortsätta köra bensinbilar som vi gör idag. Då gräver vi vår egen klimatgrav, vi bullrar oss till sjukdom och gör att tusentals människor dör i förtid av dålig luft. Fram till dess vi har ett helt miljöanpassat transportsystem (jag tror aldrig det kommer att finnas) måste vi därför finna vägar att både förbättra miljön, hälsan och styra trafiken.

Jag är fortfarande kritisk till hur socialdemokratin infört avgifterna. Att tala om demokratiska underskott är självklart. Hur systemet kommer att fungera och om detta bara blir ytterligare en av alldeles för många statliga skatter är en annan.

Men- jag hoppas de kommande månaderna fortsätter att vara positiva för stockholmarna och trafiken. De problem som kommer att komma måste gå att rätta till!

Heja miljöstyrande, marknadsekonomiska trafikavgifter

2006-01-10

Rädda Kilsbergen

När jag för tio år sedan aktualiserade frågan om militärernas användning av Kilsbergen visste jag inte vilken betongkoloss jag utmanade. Försvarsmakten verkade då, och tyvärr även nu, bara intresserad av sitt eget. Militärerna ser knappast bortom den egna verksamheten.

Kilsbergen är, och skulle än mer kunna vara, ett centrum för friluftsliv och naturupplevelser. Det finns få platser som är så centralt placerade som kan erbjuda den enorma variation av naturupplevelser som Kilsbergen med omnejd. På några korta kilometer kan man förflyttas från slättens och slättsjöarnas vida landskap, genom sluttningarnas rika ädellövskogslundar och upp till den slutna barrskogen, rik på småsjöar och med stora myrmarker.

Här strövar varg och lo. Här finns lom och pärluggla. Här finns rester av det gamla odlingslandskapet med oanad blomrikedom. Här finns den egna badviken. Här finns svamp- och lingonskogen. Här finns fortfarande vinterriket. Här skulle en naturnära turism kunna utvecklas, till glädje för de närboende och med möjlighet till många nya arbetstillfällen.

Allt detta vill militärerna inte se. Istället vill de ha möjlighet att även i framtiden skjuta sönder inte bara friden för friluftslivet utan även för de som bor intill skjutfältet. De vill ha rätt att skjuta mer än någonsin.

Men det finns alternativ. Älvdalens skjutfält ligger bättre, vill ha mer verksamhet och är större än Villingsbergs skjutfält. Kommuninnevånarna är positiva.

Nu finns bollen hos den socialdemokratiska regeringen. Det var socialdemokrater som en gång fattade ett dåligt beslut att inrätta skjutfältet. Nu har de möjlighet att i vart fall ta ett steg bort från detta beslut och ge Kilsbergen möjlighet att utvecklas. Frågan är bara vilken makt militärerna har i regeringskansliet. Är officerarnas krav på korta resvägar viktigare än örebroarnas rätt till god miljö och intressant utveckling?

2006-01-09

Var står Murad Artin och Elise Norberg

Vänsterpartiets kongress blev en framgång för de båda örebroarna Artin och Norberg. De toppade valet till partistyrelsen. Frågan är vad det kommer att betyda för Örebro-politiken.

Båda partistyrelseledamöterna anses nu tillhöra traditionalisterna inom vänsterpartiet. Det innebär att de ställer sig bakom en politik som vill höja skatterna på företagare och företagande, samtidigt som de tror sig ha pengar till att ösa över den offentliga sektorn. 200.000 nya jobb ska skapas, frågan är bara vart pengarna ska tas.

Om man fördelar de 200.000 arbetena jämt över landet innebär det att Örebro ska finansiera runt 2700 nya jobb. Landstinget får knappt hälften, vilket innebär att Örebro kommun ska finansiera kanske 1500 nya tjänster. Det är en halv miljard kronor som ska komma ur kommunkassan. Hur ska dagens majoritet klara detta?

Det finns inget som pekar på att förslagen till höjda skatter på företagande och företagare kommer att klara detta. Alltså återstår en höjning av kommunalskatten. Blir det tre, fyra eller fem kronor högre kommunalskatt, plus de höjningar av landstingsskatten som väntar om vänstern tar plats i majoriteterna i landet och kommunen? Vågar vänstern vara ärlig och tala om detta?

Före valet?