Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-10-06

Höjda skatter?

När ska man höja skatter? Vissa ekonomer, åt det nyliberala hållet, menar ungefär att de aldrig ska höjas. Är man Keynesiansk, som rätt många är idag, bör man sänka skatter när det är tuffa konjunkturer och höja dem när konjunkturen går som tåget.

Keynes har en del föregångare. Rätt gamla dessutom. I Bibeln finns den förste Keynesianen beskriven. Mose jobb som Faraos "finansminister" med att spara under de sju goda åren, för att kunna spendera de sju dåliga, är ju Keynes rakt upp och ner. Alltså kanske Keynes egentligen är Moseian...

Jag har aldrig varit någon skattesänkarivrare. Om skattetrycket kan motiveras både ur ett intäkts- och utgiftsperpsektiv är den rådande nivån OK. Men det förutsätter också att den givna kvaliteten på välfärdstjänsterna är i nivå med kostnaden. Skattenivån är alltså beroende av många olika förutsättningar.

Globaliseringen har gjort att det som vi tidigare ansåg vara en nationell politik numera är en internationell politik. Skattenivåerna i Sverige är beroende av nivåerna globalt. Höjer vi nivåerna här innebär det att det vi skattar kan flytta, om det nu kan flytta. Arbeten kan flytta. Kunskap likaså. Förmögenheter kan flytta. Entreprenörer likaså.

Det innebär att vi i dagsläget måste se vad som sker i omvärlden för att kunna värna välfärden här hemma. Har vi för höga skatter kan det innebära problem med att långsiktigt värna välfärden. Snabba intäktsökningar men långsiktiga intäktsproblem.

I dagsläget befinner vi oss i en kris med få motstycken de senaste hundra åren. Om man vore Moseian/Keynesian borde vi idag ta ut det vi sparat i ladorna för att ge ut till samhället. Det talar för att skatterna snarare borde sänkas än höjas.

Men en riktig Moseian/Keynesian är också klar över att skatterna behöver höjas när det börjar gå bättre, för att åter spara i ladorna. Det är det svåra i kråksången.

21 kommentarer:

Gabriel sa...

Det låter utmärkt att du tänker jobba för bättre villkor för sporter du inte sett. Men vad betyder det i praktiken. Betyder det att du ger stadsporten fria händer och budget för att täppa till ett läckande tak?

Det är en sak att satsa långsiktigt och en helt annan att ge befintliga kommunalt ägda byggnader en rimlig omvårdnad!

Nordström sa...

" Jag vet ännu inte tillräckligt mycket för att svara på om och när en presskonf blir."

Ok, men vi förväntar oss att du håller oss uppdaterade.

"Har aldrig varit på en match med ÖH, däremot på ÖIK."

Då har du inte sett den vackraste sidan av Örebro.

Tack för svar Staffan. Tillsammans jobbar vi för ett trivsamt Örebro - och i det arbetet är hallfrågan oerhört akut!

Nästa vecka kommer busslaster av Västeråsare till vår stad. Tråkigt att bjuda dem på en fars. Suck.

Jonas sa...

På fredag är det dags igen, för match mot troja, vi får väl hoppas att vi har vädergudarna på våran sida .

Daniel sa...

Du har vetat om att ishallen är en genomgående katastrof.
Varför gjordes inget åt taket i somras när du visste att det var dåligt och behövdes bytas ut?
Varför har man inte renoverat den över huvud taget?
Ni vet om att vi har sveriges sämsta hall och klubben sveriges sämsta förutsättningar, men inget görs, det är där man blir riktigt besviken.

Nu hoppas jag på ett nytt hallbygge där kommunen stöttar väldigt mycket! Staden behöver en ny hall! Vore optimalt vid gamla bussgaraget på öster.
Att Lindesberg kommun har lika många ishallar som Örebro säger egentligen det mesta om Hockeyns förutsättningar i stan. Då menar jag inte bara A-laget utan även ungdoms och juniorverksamheten.

Tror att en renovering kostar för mycket, se exempelvis luleås hall.
I Luleå har en renovering av hallen kostat kommunen mer än att byggt en ny från början.


Vi vill ha en NY hall!

Peter sa...

Då försöker jag med samma fråga igen..... Vad för planer har kommunen med ishallen kortsiktigt och långsiktigt?

/peter

Patrik sa...

Det är grymt dåligt att inget görs eller hörs om hallen. Det känns bara som politikertugg från din sida. Gör något konkret. Ge oss något så vi vet att det kommer att ske en förändring.

Hur man som kommun i Sveriges femte största stad kan prioritera bort hockeyn som spelar i den näst högsta serien och toksatsar är jättekonstigt. Varför är min fråga? En fråga som du antagligen kommer ignorera eller ge ett svar som typ: "vi i kommunen jobbar med breddsporter...".

Staden behöver en ny ishall!

Marcus sa...

Hej Staffan
När var du på en bandymatch senast?
Ni verkar inte inse att Örebro HK spelar i näst högsta serien, det är alltså ingen bakgårdsserie som man kan tro om man tittar på kommunens intresse för klubben.
Kom med något konkret nu

Anonym sa...

Hej Staffan!

Nu väntar vi på ett besked ifrån dig angående ishallen, kommer det hända något?

Anonym sa...

Ja vänta är vi bra på för "durkslaget" är från 1963!

Staffan Werme sa...

Gabriel: De har varit uppe på taket och silikonat bultar. Men regnet kom in i ventilationen för att det blåste så grymt och från fel håll. Svårt att stänga ventilationen.

Nordström: Fredag kl 11. Räknar med att jag har nog med info då.

Daniel: Man har tre månader på sig mellan säsongerna. De tre månaderna användes för att göra rinken och belysningen m.m. godkända för allsvenskt spel. Stora jobb får vänta till nästa sommar.

Peter: Återkommer på fredag.

Marcus: Bandy - kanske våren 2007.

marra sa...

Hallen måste rustas upp nu framöver!

Anonym sa...

Det verkar som att man fokuserade mest på rinken, belysningen och glömde bort taket i somras. Inte så mycket att göra åt nu. Vi får leva med den ishall vi har fram tills i vår. Hjälper inte att spy galla mot politikerna. Vi får göra det bästa av situationen och visa att vi har ett stort hockeyintresse i Örebro med omnejd genom att stötta hockeylaget live. Det bästa vore om Örebro håller sig kvar i allsvenskan så lär det väl hända något när det gäller en rejäl renovering av ishallen i vår, sommar. På några års sikt så behöver vi en ny hockeyarena i Örebro (t ex Lindab Arena borde kunna stå som modell).

Anonym sa...

Verkar bli uppehåll på fredag så då räcker det nog med understället och inga regnkläder.
Men vi kan ju inte lita till vädergudarna hela hösten så kör hårt med upprustningen av hallen. Prioritet 1 på alla dagordningar tack.
Per

Anonym sa...

Ha ha!

Då får vi hoppas att det blåser från rätt håll när det regnar nästa gång!!!! Ska skratta eller gråta..Vilket skämt!

Jonas sa...

Staffan är det inte hög tid att fundera på vilka som har de styrande posterna i Örebroporten ?

Från Radio Örebro :
Örebroportens VD Per Cardesjö vill inte kommentera vad de ska göra åt det här, men både han och fastighetsansvarig Rolf Karlsson säger man får ju ta hänsyn till att det var så dåligt väder vid Örebro Hockeys senaste hemmamatch, det regnade ju ute.

Jonas sa...

Per Cardesjö och Rolf Karlsson, kan inte ha kunskapen som krävs att driva ett fastighetsbolag med dessa uttalanden ?

Anonym sa...

Ska man skratta eller gråta?
Och sen får ÖHK betala för eländet, när ska parodin ta slut?

dwayne sa...

Det är ju så jävla pinsamt att örebro har i särklass allsvenskans sämsta "arena".
Är det inte dags att ta bo skyddlapparna och agera snart ?

Anders sa...

Vi tänker fortsätta att kämpa mot dåliga odds med sådan glöd att vi till slut kommer vinna över alla hockeymotståndare i staden!

Ny hall!

Anonym sa...

Kom igen!

Gör något åt ishallen innan den blir k-märkt!

Staffan Werme sa...

Jonas: Örebroporten har gjort mer för ishallen på ett år än vad som gjorts på rätt många tidigare. Jag har fullt förtroende för Per och Rolf. De lyckas ofta trolla med knäna och få ut mer av pengarna än vad vi räknat med.

Problemet med regnet förra matchen var inte taket, som många tydligen vetat varit dåligt i många år, utan att det blåste in i ventilationen och sedan ner i hallen. Svårt att täta ventilationen...

Men man jobbar med det också, mer info på fredag.