Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-10-13

Nybyggare i Örebro

I år fick Örebro kommun det första Nybyggarkommunpriset. Det är ett nytt pris som ges till den eller de kommuner som gjort mest för invandrarföretagandet. Örebro fick det för ett flerårigt och både brett och strukturerat arbete. Jag fick själv ta emot priset under Almedalsveckan på Gotland.

Idag blev det ännu roligare. Layla Naseh, företagare från Örebro, fick priset som årets nybyggare, direkt av kungen, i Stockholm. Vilken lycka. Vilket föredöme! Jag var bjuden, men kunde på grund av budgetens MBL-förhandlingar, inte åka. Trist. Hade varit fantastiskt roligt att få delta i firandet.

Det finns alltid minst två sidor av alla mynt. En del ser problem i invandringen, kostnader och utanförskap. Andra ser möjligheter, intäkter och medborgarskap. Så är det även i Örebro. Kanske vi alldeles för ofta talar om utanförskapet, och alldelse för sällan om medborgarskapet.

Såg tidigare i kväll ett reportage på Aktuellt om hur media i Leicester i Storbritannien valt att gå ifrån den förenklade rapporteringen kring eländet i de stora bostadsområdena. Man arbetade istället med en mer nyanserad bild. Det hade förändrat mycket, inte minst i bostadsområdena. Tänk om vi i Örebro kunde få till något liknande.

Man ska inte förneka utanförskapet eller dess konsekvenser. Förljugenhet eller förnekande leder ingen vart. Men samtidigt som man är tydlig på utanförskapets pris, måste man också redovisa den andra sidan, alla de människor som lyfter sig och sin omgivning in i samhälle och medborgarskap.

Inga kommentarer: