Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-10-12

Övergripande Strategier med Budget 2010

ÖSB 2010, en nyformulering av oss som ny majoritet av det som tidigare bara hette budget. Vi gjorde det därför att vi menar att detta dokument är mer än siffror, mer än bara ekonomi. Det är det viktigaste styrdokumentet för Örebro kommun, ett dokument som påverkar alla kommunala verksamheter och därmed också de allra flesta örebroarna. Ekonomin blir bara en stödprocess. Det är de politiska strategierna som är det viktiga.

Vad säger då strategierna för 2010? Några korta nedslag:

Ekonomin är stark, även om det under många år framöver kommer att krävas restriktivitet i satsningar som innebär långsiktigt ökade kostnader. Detta är det tydligaste trendbrottet sedan tidigare kommunledning.

Det blir satsningar 2010, dels för de pengar som staten satt till, dels tack vara det starka resultatet 2009. Men båda dessa tillskott är engångspengar, de kan inte användas till att långsiktigt öka kommunens kostnader. Därför satsar vi på projekt för arbeten, på investeringar för arbeten, klimat och effektivitet, på att göra mildare infasningar av besparingarna, på strategiska områden som innebär en bättre kommun för fler.

Medborgarfokus ligger fast. Kommunen är inte en organisation för sig själv. Vi måste ha örebroarnas intressen i tankarna jämt. Alltifrån att vara varsamma med deras skattepengar, över deras vilja att påverka de kommunala processerna, till system för ökad valfrihet.

De tre perspektiven; barn, genus och mångfald, påverkar hela budgeten. Barnperspektivet blir tydligare genom ökade satsningar på bl.a. förskolor, men också genom bättre stadsplanering. Jämställdheten är numera ett centralt område för hela kommunen, inklusive både den politiska och den administrativa ledningen. Mångfaldsperspektivet lyfts inom alla programområden.

Klimatutmaningen är central. Vi är på god väg med strategiska investeringar, liksom med att göra klimatet till en kommuncentral fråga. Alla påverkas av klimatförändringarna, alla kan påverka klimatutvecklingen. Det är inte längre någon sektorsfråga.

Jobben är som alltid en viktig fråga. Bättre villkor för företagande. Servicegarantier. Jobbgaranti för unga. Nyföretagarservice. Och så vidare. Budgeten innebär hundratals nya eller värnade jobb i kommunen och hos kommunens leverantörer. Ännu fler platser på vuxenutbildning eller ungdomsjobb. Det är bra i en tid då fler måste vänta längre på nya jobb.

Vill bara nämna att också naturfrågorna får sin del. Tyvärr lyser frågor kring natur och biologisk mångfald mest med sin frånvaro idag. Men i Örebro, denna framgångskommun, bryr vi oss om att den värld vi lämnar till våra barn ska vara rikare än den vi ärvde. Vi når inte dit genom de satsningar som nu görs. Men vi tar ett steg.

Det finns otroligt mycket mer att skriva om. Men mina bloggar är ju redan nu alldeles för långa...

Inga kommentarer: