Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-09-23

2500 fler glada örebroare

Det går att säga mycket om valet i Örebro. Vem som vann, och vem som förlorade. Hur valsystemet ser ut och vad det får för konsekvenser. Om valrörelsen varit smutsig eller ej och om det förekommit valfusk, eller bara dålig valetik.

Man kan konstatera:

Att Koalition Örebro har 2,9 % övertag på S och V i kommunvalet.
Att Koalition Örebro har nästan 2500 fler väljare än S och V i kommunvalet.
Att med en full proportionalitet skulle Koalition Örebro fått 31,6 mandat - avrundat till 32 mandat i kommunfullmäktige, d.v.s. bara ett mandat från egen majoritet.
Att tre av koalitionens partier minskade med drygt 3000 röster, men att de två andra ökade med över 4000 röster. Koalitionen har alltså mer än 1300 röster fler 2010 än 2006.
Att även V minskade sin väljarandel.
Att de partier som minskade har haft de tydligaste ansvarsområdena.
Att Centerpartiet har drygt 4000 röster, bara 500 färre än SD, men bara hälften av SD,s mandat.

Att ett av de tydligaste skälen för att det inte finns möjlighet för något av Koalitionspartierna att jobba ihop med (s) i en allians är att (s) under fyra år, inte några dagar, arbetat med smutskastning av våra partier och oss politiker.
Att denna smutskastning nådde nya höjder, eller kanske lägsta nivåer, under valrörelsen 2010.

Att jag de senaste dagarna fått tiotalet mail, meddelanden på Facebook och telefonsamtal från människor som upplevt allt ifrån rosutdelning vid vallokaler, över hotfulla stämningar vid vallokaler när man valt att ta "fel" valsedel, till utdelning av färdigilagda valkuvert. Nu återstår det att värdera detta och fundera över rätt väg att gå vidare.

Att 2500 fler örebroare blir glada vid ett Koalitionsstyre än med ett vänsterstyre!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Men det är en politiker som hamnat i riksmedia för att ha ryckt en motståndare i armen under möte, och det är du!

Herregud Staffan - har du INGEN självinsikt???

Anonym sa...

Staffan,

Du och andra måste fortsätta verka för att återupprätta folkets förtroende för valsystemet.

Det är inte bra för demokratin när politiska diskussionsforum på nätet översvämmas av trådar med namn som "valfu(s)k igen", "S valfuskar", "Mona Sahlin valfuskar", "trix i vallokalen?", "visst fuskräknas det väl?" osv.

En enkel åtgärd vore att åtminstone se till så att förtidsröstning endast sker i tydligt avgränsade rum med dörr, inte i korridorer, restauranger osv. Det måste vara glasklart var gränsen går så inget parti går över gränsen med propaganda.

En annan åtgärd vore att flytta stället med valsedlar till en mer undanskymd plats inne i lokalen. Nu besökte jag minst fem olika förtidsröstställen samt en vallokal på söndagen. I samtliga dessa stod stället rakt framför kön och rakt i ögonhöjd med valfunktionärerna. Det gick inte att undvika att se vad alla runt om tog för lappar och valfunktionärerna hade verkligen full insikt i hur folk röstade. Det är dåligt. Miljöförstöring att behöva ta 20 lappar om man vill rösta anonymt. Alla tar inte med lappar hemifrån.

En tredje nödvändig åtgärd vore att förbjuda alla former av kollektivt organiserad samröstning i grupp. Idrottsföreningar, kulturföreningar, hyresgästföreningar, bostadsrättsföreningar, villaföreningar, fackliga förening osv ska inte genom grupptryck förmå "alla" medlemmar att gå i grupp och rösta. Alla har tyvärr inte den pondus som krävs för att stå emot grupptryck och stå för en avvikande åsikt. Föreningsaktiviteter som innehåller momentet "gå och rösta tillsammans" bör förbjudas.

Dessutom borde partifunktionärer påklädda pins eller partikläder inte få röra sig närmare än 15 meter från vallokal under hela valperioden.

Folkets förtroende för rättvisa val måste återupprättas.

Anonym sa...

Ja du det svänger Nu har S och V fler mandat . Blir det mer snack om valfusk nu ? Gör inte bort dig ännu mer om du inte har mycket starkt på fötterna annas är du politisk död. MVH en av dina väljare

jonas sa...

du har naturligtvis aldrig gjort något dumt staffan. kallat oppositionspolitiker för korrumperade, valfuskare, odemokratiska, ansvariga för andra människors död, kört "oppositionen saknar ekonomisk kunskap"-kortet. nä, det är klart, allt det där är ju 100% sant och absolut inte smutskastning.

Anonym sa...

By By Staffan om man läser NA just nu. Kanske du ska besöka AF på måndag o anmäla dig som arbetsökande o prova på din regerings medicin. För visst blir du både friskare o mer atraktiv på arbetsmarknaden med EU.s sämsta Akassa o sjukförsäkring. Bondesson kanse du kan fixa en praktikplats åt på något dagis. Nej Staffan nu får ni fatta den utsträckta handen

Anonym sa...

Staffan Wärme>> Nu snackar du om antalet röster för koalitionen. Du måste väl inse varför FP är valets förlorare....dess ledare. Demokrati är något du inte förstår!!!!
Sällan har jag varit så irriterad på en politiker som jag varit på dig...GOD BYE:)

Camilla sa...

IN YOUR FACE, Staffan!!
När ska du lära dig att inte vara så stursk?
Ska du börja lipa om valfsuk nu igen?
Du snackar om politiska motståndare som betett sig illa; man behöver inte snacka med många örebroare som i olika sammanhang kommit i kontakt med dig för att höra berättelser om din arrogans, ditt nedlåtande beteende och totala brist på respekt för folks funderingar och oro i olika frågor. Vem är värst, den som beter sig illa i stundens hetta i en valrörelse eller den som beter sig illa mot invånarna i den kommun man styr. Jag vet vad jag anser.

Anonym sa...

Det blir S+V som får majoritet, inte koalititionen, glädjande nyheter tycker jag så utförsäljningen av ÖBO stoppas m.m.

Anonym sa...

Bästa Staffan!

För Örebros bästa säger jag bara FP + M + C + KD + MP + SD så får du behålla makten. Jag gillar inte att SD får makt. Men i valet mellan att få socialdemokrater och vänsterpartister som ska köra kommunens ekonomi i botten. Så är ett samarbete med SD bättre. Kom igen nu och ta ansvar. Överskottet du har skapat i ekonomin talar sitt tydliga språk, att du bör fortsätta styra över Örebro!

Anonym sa...

Bästa Staffan:) inte ett ord om FP i dina statistikberälkningar:(

Get out!!!!!

Anonym sa...

Skönt att du försvinner, förbannade skitstövel

Jonas sa...

Men dina två senaste inlägg är rubriksatta:

Nöje(s)land eller jobb

Ekonomisk lö(s)mynthet


Vad kallar du det för? : )

Anonym sa...

Vad i hela helvetet? Idag har 55% av Örebroarna sorg! En klar seger med 3 procentenheter, men 1 mandat mindre.

Jag och många med mig är helt övertygade om att systemet måste göras om och att det måste bli nyval i kommunen.

Det här håller inte. På vilka grunder godkänner plötsligt länsstyrelsen ogiltiga röster? Hur kommer det sig att det är en gigantisk övervikt av röda röster bland dessa som går från ogiltiga till giltiga? och framförallt varför väger 3:e räkningen tyngre än 2:a räkningen?

Alla vet ju att tjänstemän i stat och länsstyrelse är övervägande röda. Såklart de fuskar till det där med godtycket att godkänna ogiltiga så att det passade syftet. 1 röst till godo? jo tjena!

Hur många Örebroröster kastades bort i Halmstad? Hur många giltiga Örebroröster försvann på Sala station? Var har det mer fifflats?

Nej, detta val måste göras om så allt går rätt till. Ändra förtidsröstningen så den är säker, och skicka in FN/EUs valobservatörer vid räkningen. Det här liknar en bananrepublik.

Att röster försvinner, kommer bort, kastas på tågstationer ska inte vara möjligt. Vad är det för efterblivna idioter som sköter det här?

NYVAL!!!

Anonym sa...

Vad tyst det blev här då, inga kommentarer från bloggaren själv....kanske ute och letar valfuskare igen:)
Känns som om det änltigen blir ordning igen. Frågan är väl bara vilka i koalitionen som är mest kåta på makt. Gissar att det blir Fredrik P, då han nog gärna sitter i Rådhuset en period till....(Vad skall han göra annars????) någon måste ju se till att vi får lite stenar på torgen;)

Anonym sa...

Här fanns de två alliansrösterna som saknades för seger:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7840064.ab

Blir det omval p g a detta?

Anonym sa...

Ni är bara för patetiska, ni i den så kallade "Koalitionen", och så långt från demokrater man bara kan komma. Folk kommer att, om det nu är möjligt, tycka ännu sämre om dig, Staffan Werme

Anonym sa...

Läste om de 52 rösterna som diffar mellan preliminär och slutgiltig rösträkning.

Det är ju bara att stämma av mot röstlängden så att antal markeringar i röstlängd helt stämmer med antal lagda röster. Är rösterna fler än kryssen i röstlängden är det fusk av räknarna. Kolla upp det Staffan!

Det har faktiskt hänt att rösträknare missar att det ligger två röster i kuvertet och då räknar det dubbelt. Det här måste ni utreda. Dubbla sosseröster i kuvertet och en sosse på som sprättar kuvert... resten kan du räkna ut med knäna... :(

Anonym sa...

det skulle vara kul att se hur många röster FP får i ett eventuellt omval......blir det fler än 10 st tro?