Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-09-03

Satsa på tjejsport

Folkpartiet presenterade idag sitt förslag om satsningar på ridsporten. Det är ett led i en långsiktig satsning som jag började med när vi tog över makten 2006. Efter år av händelselöshet började vi att bygga nytt, bygga om och bygga till för tjejer och killar, barn, unga och äldre, som vill idrotta och sporta. Vi har byggt massor av anläggningar. Hela tiden har ridsporten funnits med som en del av våra satsningar. Nu är det dags att redovisa vad vi kommer att göra:


• Vi föreslår att ett nytt ridhus byggs i Karlslund, där innermåtten 30 x 80 meter, innebär att ridhuset kan användas såväl för ridskolans vardagsverksamhet som för nationella tävlingar.

• Vi föreslår också att ett nytt stall för de hästar som har privata ägare byggs, och att det stall som idag används för dessa hästar övergår till ridskolans verksamhet. Det innebär att hästarna kan få box-platser. Idag står ridskolehästarna i spiltor, något man behöver dispens från djurskyddsbestämmelserna för.

• Vi föreslår att den utomhusbana som finns förstärks för att klara verksamhet året runt.

• Samtidigt vill vi stärka Karlslundsområdet genom att renovera herrgården, satsa på investeringar i herrgårdsparken och kryddträdgården och öka möjligheterna för besökande örebroare och turister att uppleva områdets unika karaktär.

• För att klara av dessa satsningar inom rimlig tid, och med en utveckling av området som en av grundstenarna, föreslår vi att hela området omedelbart överförs till Örebroporten AB som därefter får direktiv att genomföra förändringarna.

• Vi ser stora möjligheter till ett brett samarbete med näringslivet kring satsningarna.

• Kostnaderna för projektet beror på standard på såväl ridhus, stall som renoveringar av herrgården. En översiktlig bedömning är att ett ridhus och ett stall kan kosta mellan 20 och 40 miljoner kronor. I jämförelse med de satsningar som vi tidigare gjort på idrotter där pojkar dominerar, är detta betydligt mindre.

Alla våra satsningar ryms inom de begränsningar som kulturreservatet innebär.

Vi gör detta som en del i en långsiktig satsning på bredd och ungdomsverksamhet, i samverkan med goda tävlingsmöjligheter. Nu är det dags att sätta ner fötterna. Vi vet att Örebro Fältrittklubb ser positivt på denna utveckling.

Ridsporten är en av de största sporterna och sysselsätter tusentals människor, unga som äldre. Det finns fantastiska möjligheter att göra Örebro till ett starkt mellansvenskt centrum för ridsport. I samverkan med Segersjö kommer vi att ha allt från vardagsverksamhet för barn till yppersta internationella elit.

Vi ser också stora möjligheter till samverkan med näringslivet. Redan idag när vi presenterar planerna har vi stöd från lokalt förankrat näringsliv och från föreningslivet. Det innebär större möjligheter till goda investeringar och bra driftkostnader för anläggningen. Vi ser samtidigt inga problem med att driva detta i koalitionen. Samtliga partier har i tidigare diskussioner ställt sig positiva till en satsning på ridsporten, både utifrån ett jämställdhetsperspektiv som ett breddidrottsperspektiv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hade jag inte trivts så bra i Nacka, skulle jag flyttat till Örebro DIREKT. Jag ska genast skicka en länk till detta blogginlägg till Stefan Saläng!

:) Niki

Anonym sa...

:)
Lite kul att du nämner jämställdhet och "tjejsport" i samma inlägg.

/A

Kompassrosen sa...

Bra Staffan att ni satsar på tjejer och en individuell idrott. Det är jättebra och jag vet ju att ni redan satsar stort på friidrott som också är en individuell idrott med många tjejer.

Nästa steg borde bli att satsa på de stora livsstils-/folkhälsosporternas anläggningar. Jag tänker naturligtvis på våra idrottare ute i den fria luften med relativt billiga anläggningar. Det vore olyckligt om det sparas på elljusspår, skridskoplogning på Hemfjärden, skidspår i kilsbergn och karlslund, bidrag till orienteringskartor, arenor för tävlingar till fots, på skidor och på cykel osv. Du förstår säkert!

Särskilt Kilsbergen vurmar många av oss varmt för. Vore toppen om delar av skjutfältet kunde öppnas upp och göras tillgängliga vinter- och sommartid för idrott och friluftsliv.