Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-09-21

Valanalys: Koalitionen leder, socialdemokratisk smutskastning

Snart kan vi summera årets kommunalval. De två huvudtema som finns är;

För det första: Att örebroarna röstat för att koalitionen ska fortsätta styra i Örebro.

För det andra: Att en av de smutsigaste valrörelserna, och mandatperioderna, någonsin nu är slut.

Just nu leder koalitionen röstsammanräkningen med drygt 2000 röster, eller knappt 3 % av antalet avgivna röster. Ännu återstår de förtidsröster som avgavs på valsöndagen, samt de röster som avgivits i utlandet. Som läget är nu är det alltså en klar övervikt för en fortsatt koalitionsregering.

Men vad vi har idag är en Bush – Gore effekt. Socialdemokraterna, som i många avseenden faktiskt kan liknas vid George W Bush, har tack vare ett orättfärdigt valkretssystem ökat mer än vad väljarna önskat. Valkretsarna gynnar stora partier på mindre partiers bekostnad. I nio fall av tio har det gynnat (s) och deras maktbas. (S) har varit väl medvetna om detta och effektivt blockerat de önskningar om förändringar som framförallt jag och Folkpartiet drivit. De har struntat i om demokratin kommer i kläm, eftersom det gynnat det parti som har makten som ideologi och som också alltid låter målen helga medlen.

Precis som i presidentvalet i USA för tio år sedan kan vi alltså efter valet få en regim som inte stöds av den befolkning den säger sig företräda. Örebro har inte röstat för en socialistisk majoritet. Örebroarna vill inte ha mindre frihet och mer tvång. Men ett odemokratiskt system, konstruerat av (s) kan göra det möjligt.

Under fyra år som kommunstyrelseordförande har jag kunnat se hur oppositionen bedrivit kampanj mot koalitionen. Sällan har det varit med blanka vapen. Personangreppen har varit norm. Det har funnits mycket lite av egen politik och väldigt mycket av hur illa koalitionen skött kommunen.

Det har varit mycket tydligt att angreppen haft stöd i den yttersta ledningen hos (s). Lena Baastad, Jonas Karlsson och Björn Sundin har haft en mycket tydlig agenda. Angrepp är bästa försvar. Under hela mandatperioden har vi kunnat se detta arbete. Ett av de tydligaste exemplen är de brev till företagarna (på kommunens bekostnad) som Baastad och Karlsson flera gånger skickat. De beskriver en negativ utveckling av företagandet i kommunen, när bilden varit den motsatta. Men det är bara ett av många.

Under valrörelsen har denna strategi blivit övertydlig. Precis som George W Bush har de använt smutskastning som norm. Överorden, och även lögnerna, har varit deras vapen. Hyresgäster i ÖBO har fått höra att en försäljning kommer att innebära att de måste flytta från sina lägenheter. De har påstått att Folkpartiet vill slänga ut invandrare ur Örebro. De sprider rykten om koalitionsmöten som handlar om nya besparingar, möten som överhuvudtaget inte existerar. De presenterar filmer med felaktig statistik. De skapar nätsidor om politiska resultat som inte finns. Allt för att misstänkliggöra, smutskasta, vinna valet.

På valdagens morgon fick rätt många örebroare ett socialdemokratiskt flygblad i sin brevlåda med koalitionens kommunalråd på bild. Rubriken handlade om att vi ville införa stupstock i Örebro. Lögnen som norm. Personangreppen som norm. Smutskastningen som politiskt vapen. Socialdemokraterna, med Lena Baastad i spetsen, har infört en ny politisk agenda i Örebro.

Till detta kan man lägga alla de tveksamheter kring hur man fått upp valdeltagandet i utanförskapsområdena. Den polisanmälda valskolan verkar tyvärr bara vara en liten del i ett betydligt större spel, där (s) agerat valpolis och fått människor att rösta mer eller mindre kollektivt. Detta kollektiva röstande är något som är totalt emot de demokratiska grunder vi bekänner oss till. Även i de värsta diktaturer, där röstandet är en fasad, brukar man låtsas som om varje människa gör ett eget val. Men i socialdemokraternas Örebro är röstandet en kollektiv handling.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Sämre förlorare än dej Staffan Werme får man leta efter. Men det är klart, du kan ju inte glänsa bland alla jippon som ex Melodifestivalen, kungabesök etc.
Det är ju pinsamt att du som etablerad kommunpolitiker uttrycker dej som du gör i din blogg.

iNFECTED sa...

Ja, jag kan inte annat än hålla med föregående kommentar. Sämre förlorare får man nog leta efter. Men du bjuder verkligen på ditt rätta ansikte. Himla tur vi får ett maktskifte, vi kan inte ha kommunpolitiker som beter så här.

Det är nog någon som verkligen skulle behöva rannsaka sig själv!

Jocke sa...

Lite självrannsakan kanske vore på sin plats! Är det någon som har varit maktfullkomlig så är det kommunledningen dom senaste fyra åren. Brist på dialog med örebroarna är bara förnamnet. Att säga nej till en folkomröstning om utförsäljningen av ÖBO är bara en av många mycket dåliga signaler som kommit från den snart f.d kommunledningen.

Skönt att ett sådant arrogant förhållningssätt till människors oro till sist straffar sig.

Anonym sa...

Det här är ju heeelt fantastiskt!
Werme fortsätter visa sitt rätta ansikte. Att han själv inte ser hur hela Örebro suckar och resten av Sverige skrattar åt honom och fortsätter på inslagen väg tyder på en djupt störd personlighet!

Otroligt skönt att som född men utflyttad Örebroare se att min älskade hemstad gör sig av med detta vidriga exempel till människa!

Anonym sa...

Staffan
Man ska nog - särskilt om man är frisinnad - vara väldigt försiktig med att tillvita politiska motståndare avsikter som de själva inte står för. Som att ha matk som mål.
En sant frisinnad pekar på bristande analyser bakom motståndarnas förslag, eller deras negativa konsekvenser.

Anonym sa...

Sluta grina och dra upp trosorna, Staffan Werme!
Vivallaborna hatar dej, varbergaborna hatar dej, oxhagenborna hatar dej, brickebackenborna hatar dej. Därför torskar du valet!

Anonym sa...

Bra att utförsäljningen av ÖBO stoppas och att stupstocken i sjukförsäkringen kan påverkas med ny kommunledning. De nya sjukreglerna är verkligen inhumana och förslag om lägre a-kassa är också dåliga, skapa fler jobb istället för att straffa de arbetslösa ännu mer för den höga arbetslösheten de inte rår för.

Anonym sa...

att werme och fp är kommunvalets stora förlorare är ingen överraskning. Vi som följt örebropolitiken under lång tid har förvånats över att en sådan person kan få ett så tungt uppdrag. Han håller inte måttet, har en demokratisyn och människoyn som är elitistisk. Socialliberaler väljer de gröna i Örebro. Fp är kotteriernas parti, inavel och mannamån.

Anonym sa...

Usch vilka otrevliga kommentarer. Tycka vad man vill om Werme och hans politik men han har ju helt rätt i sak: ni sossar drar er inte för personangrepp. Direkta oförskämdheter och en världsfrånvänd verklighetsuppfattning är era grundpelare för debatt och diskussion. Jag är så trött på alla rödblinda sura öbobor, som bara gnäller och öser ur sig otrevligheter, här på webben och i NA. Håll er borta, stanna hemma i era vardagsrum och skäll på varandra istället.
Det är tråkigt och dåligt för Örebro att alliansen inte får fortsätta fyra år till. Werme, hoppas du inte tar åt dig av dessa människors tragiska uttryckssätt.

Anonym sa...

Staffan Jag har med i valrörelsen för S och jag har inte hört någon Sosse påstå att Folkpartiet vill kasta ut invandrare. Vissa personer har blivit tvungna och flytta från sin lgh när den blivit privat. Stupstocken är inte en komunalfråga.
Folkpartiet hade haft många fler väljare om ni satt Moderaterna på plats för deras humanfientliga politik gentemot De som är sjuka. Sluta stötta M i denna fråga och bli socialliberala igen så ska du se att Fp vinner fler väljare igen. Ni har gått från 14 till 7 % i väljarstöd på riksplanet det beror på att socialliberaler har lämnat er. Tänk på det i stället för spy galla på din blogg .
mvh Svempa

Anonym sa...

Surt sa räven.

/Martin

Björn Sundin sa...

Som vanligt ett balanserat, sansat och välavvägt inlägg från Staffan Werme (som alltså just nu är kommunstyrelsens ordförande i Sveriges sjunde största stad).

F sa...

Pinsamt! Det kan ju faktiskt vara så att folk inte tycker att du gjort ett bra jobb Staffan! Sluta skylla ifrån dig och ta lite ansvar!

Anonym sa...

Sirishof har tack vare er sålts ut till ett företag som sätter vinst före vård. Det är ren katastrof! Det är ovärdigt! Det har blivit värre än jag någonsin kunnat drömma om, på alla sätt! Jag och alla mina kollegor är oerhört tacksamma över detta maktskifte! Vi önskar av all vår kraft att kommunen tar tillbaka oss. För brukarnas, deras anhöriga och för personalens skull!

Anonym sa...

Det som är på pränt i bloggen visar en bristande respekt för demokratin. Det är inte någon nyhet att du som företrädare för Folkpartiet styrt Örebro på ett sätt som inte gynnat de flesta. Din bitterhet och hätska utfall gör att jag aldrig någonsin kommer att lägga min röst på ditt parti.

Anonym sa...

Staffan Wärme>> Om inte du förstår varför folkpartiet i Örebro är valets stora förlorare så kan jag meddela att det till största delen beror på deras ledare. Mitt förslag är att du borde AVGÅ!!!!!
Din politik bygger ju helt på att klanka ner på andra och ta beslut utan förankring. Är det nån som går emot mer eller mindre hotar du den. Som idoljuryn säger....du borde fundera över ditt framtida yrkesval...ATLEVERKEN behöver visst ngn form av operatör...

Staffan Werme sa...

Ni som här ovan kommenterat: Kan ni mer i sak peka på några sakfel? Var det inte till och med så att Björn Sundin kallade till en presskonferens för att visa den film, fylld av felaktigheter, som hade som första syfte att misskreditera mig som person?

Vilka andra fel kan ni peka på?

Eva sa...

Staffan Werme - ledaren som inte förankrar innan han handlar.
Det skulle gå att räkna upp massor av galenskap...
Du bryr dig inte om medborgarna.
Vad händer då? De visar sitt missnöje i valet! Inget konstigt i det. När det inte blev folkomröstning trots 10 800 insamlade namn i ÖBO-frågan. Då grävde ni er egen grav!

Anonym sa...

nälla Werme; var glad att endast 62% av de röstberättigade röstade i de sk utanförskapsormådena. Tänk om vi röstat lika mangrant som i de innanförskapsområdena gjort, då hade röstresultatet sett annorlunda ut eller?

Förresten så tack för namngivningen! förstår att människor kan rösta SD när tom ett fd kommunalråd anser att det är ok att värdera bostadsområden efter vilka som bor där!

Anonym sa...

Staffan lägg ner nu!!!!!
Politiker eller ledarskap är inte din melodi....FÖRSTÅ DET!!! Du har säkert en del talanger....använd dem i stället för att hålla på med sånt som du inte kan...ATT LEDA EN KOMMUN:::: Orientering var du visst bra på, kanske nåt...eller simning...ta i alla fall nåt individuellt:)

Anonym sa...

Något säger mig att du skulle passa bättre i SD än i FP, Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men det kanske handlar om personlighet och sätt att agera mot andra...:(

Medborgare sa...

Ska bli skönt att slippa se ditt fula ansikte i media Staffan. Örebroarna har lärt av sitt misstag och du lär ju ta på dig FP:s stora tillbakagång. Du har en väldigt tråkig människosyn och en tråkig syn på demokrati. Du ser ner på folk ute i miljonprogrammen och behandlar dem som om de vore dumma i huvudet. Det får du äta upp nu. Förstår att du är ledsen över att de människor som du har behandlat som skit nu röstar emot dig, men det borde du väl fatta?
Lägg skorna på hyllan. Släng in handduken. Du är pinsam och kommer även att bli ihågkommen som ett dåligt skämt.

Jag vet att detta är ett väl tilltaget inlägg, men du har behandlat folk så jävla dåligt under de senaste åren så du förtjänar det...

Björn Sundin sa...

Staffan!
Att du (eller dina medarbetare) inte kan skilja på "procent av" och "procentenhet" är faktiskt inte vårt fel (det var det sifferfel ni påstått er hitta i filmen/rapporten om ditt styre). Men skyll gärna på "flumskolan", om du vill...

Du skriver att S "tack vare ett orättfärdigt valkretssystem ökat mer än vad väljarna önskat". Du glömmer att lagen säger att vi måste ha minst två valkretsar och att du (och dina medarbetare) inte hade något att invända mot valkretsindelningen i år. Att du typ två veckor före valkretsarna skulle fastställas (och rapporteras) tog fram ett förslag på en helt annan indelning insåg ju till och med dina medarbetare var orimligt.

Valkretsarna är till för att det ska finnas en småpartispärr - precis som i riksdagen. Och den hamnar på ungefär samma nivå som i riksdagen. Är det orättvist där också?

När det gäller brottanklagelserna är de så bisarra att de inte är värda att ens bemöta.

Mattias sa...

Bra skrivet Staffan. Jag håller med i stort. Kanske skulle uttryckt mig mera försiktigt för det retar tydligen sossarnas självbild när de innerst inne inser att mandatledningen beror på tveksamheter.

Grundproblemet med Örebrosossarnas självbild är att de tror själva att de är kommunen efter så många år vid makten. Det är därför de använder kommunens kuvert när de skickar utskick till oss företagare, på kommunens bekostnad. Så skulle aldrig ett ödmjukt demokratiskt parti bland andra demokratiska partier göra.

Det kan bara vara en sosse som har kommit på att det 65:e mandatet ska delas ut i nordväst efter att övriga 16x4 fördelats jämnt mellan fyra kretsar.

Men än finns det ju hopp. Det kan inte fattas många röster för att ett mandat ska dippa över. Borde åtminstone finnas 500 oräknade Örebroröster från lördagen och utomlands. Vi håller alla tummar vi kan.

Anonym sa...

Man ska egentligen inte sparka på någon som redan ligger, men jag kan bara inte låta bli (Alliansens politik visar ju desstom att det acceptabelt) Så här är det Staffan: du har gått fram som en bulldozer under dina år som kommunalråd, och örebroarna har helt enkelt fått nog. Att läget nu ser ut som det gör beror inte på något valfusk från sossarna, utan att du och din lilla sidekick Fredrik varit helt värdelösa.
Du är inte bara en dålig politiker, du visar med din blogg att du dessutom är en dålig förlorare.
"Tack" och hej, Staffan, det är inte många som kommer att sakna dig

Uffe sa...

Nu får du ta och ge dig Staffan!
Valfusk, smutskastning, koalition Örebro har vunnit men socialdemokraterna styr...
Vad får du allt ifrån? Vad är det för skogssvampar du maler ner i morgonkaffet?
Hela ditt inlägg fullkomligt stinker dålig förlorare och du måste inse att du får se dig om efter nått annat att göra än att vara kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod.
Lycka till med ditt fortsatta politiska arbete och vi ses i kön på Arbetsförmedlingen,eller?

John Johansson (S) sa...

Det här börjar likna en parodisk fars från valets två största förlorare lokalt - KD och FP. Vi har nu pratat med valnämndens ordförande i Örebro och det finns INGA misstankar som har riktats från valförättarna.

Samuel sa...

Du ser ite din egen dubbel moral när du först kallar detta val för det skitigaste nåonsin medsmutskastning och dylikt. För att sedan gemföra sossarna med Bush och sedan kalla deras parti för odemokratiskt. det är ganska läskigt att personer som görsånt får komma till en sådan maktposition som du än gång var vid.

Anonym sa...

Valet 2010 var det mest märkligaste och smutsigaste jag har varit med om. Jag förstår att folk väljer i en allt större utsträckning att strunta i röstandet. Det är egentligen emot mina principer. Men jag börjar också tvivla om den svenska politiken är så vidare demokratisk längre.

Dock finns det ingen anledning att gnälla på Staffan. Vi ska komma ihåg att under den här mandatperioden har Örebro fått en mycket stark ekonomi. Och att Werme reagerar på socialdemokraterna är inget konstigt. Mona Sahlins jippo i Vivalla är anmärkningsvärt. Detsamma gäller deras avskyvärda taktik att sätta upp hoppborgar och dela ut ballonger i lekparker. Och på så vis spela på barnens känslor.

Anonym sa...

http://na.se/nyheter/2.2503/1.959274-s-inte-langre-misstankt-for-valfusk

Anonym sa...

Staffan, jämn för aldrig S väljarna o S med George W Bush det är på så låg nivå att jag trodde inte ens att du skulle göra så. Fy på dig. Den mannen stod för ngt så fruktansvärt att i världen att det inte går att beskriva med ord. Så släpp nu din prestige o inse att Örebro behöver ett samarbete för örebros bästa o mot de mörka krafter som SD står för. Fatta den utsträckta handen o ring Lena

Uffe sa...

Ok Staffan...
Du ska få ett telefonnummer av mig. Ett nummer du tycks ha tappat.. 112. Så, det är bara att ringa och göra en polisanmälan om valfusk om du nu tror på det.
Ska säga till Lena Baastad att påminna dig om det numret om du nu i all hast skulle glömma.
Varsågod Staffan.
Tack, tack!
Det var så lite så... se det som en lite försenad 50-årspresent som jag bekostar helt själv utan att du ska behöva norpa på några skattepengar till ytterligare en fest tillägnad dig själv.

Anonym sa...

hahahahaha, fyfan vad patetiskt... LOL

hört ett rykte att den fascistiska högerkoalitionen i örebro tänker sammarbeta med nazisterna för att behålla makten... om det är så, så säger jag bara en sak; dags att lämna Örebro...

Anonym sa...

@Anonym 10:26

Muhahahaha, fyfan vad patetiskt... LOL

hört ett rykte att den kommunistiska vänsterkoalitionen i örebro tänker samarbeta med Leninisterna för att behålla makten... om det är så, så säger jag bara en sak; dags att lämna Örebro...

...men som tur är blev det inte så utan den blå/gröna mitten-höger-alliansen sitter kvar utan att röra de två extrempartierna V och SD. skrattar bäst som skrattar sist :)

Camilla sa...

Ok, Staffan, idioterna har tydligen gett er mandat att sitta fyra år till, så då får du ytterilager några år att sälja ut vår gemensamma egendom. Så sluta gnälla nu och gör du är bäst på, bete dig arrogant och maktfullkomligt.

Anonym sa...

http://www.etc.se/31699/bostadsmiljonerna-gick-upp-i-roek/

Anonym sa...

Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus.
Eller:
Den som är utan skuld kastar första stenen.

Anonym sa...

Jag vill bara säga en sak efter att ha läst denna tråden. Nu som är anonyma och ägnar er smutsiga personaangrepp mot Staffan eller vem det nu må vara, ni är fega människor som bakom Internets anonymitet spyr ut ert hat. Oberoende vad man tycker i sakfrågan, borde vi alla ta avstånd ifrån sådant beteende.
Per Schmidt