Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-09

Det går fantastiskt bra för Örebro!

har just hållit en presskonferens om att det går bra för Örebro. Det går bra för kommunen, resultatet är jättebra. Det går bättre och bättre för näringslivet, den öppna arbetslösheten sjunker. Örebro växer så det knakar, snart går vi om Västerås;=)

Lite mer fakta:


STARK EKONOMI

Kommunens ekonomi är stark. Det beräknade resultatet är på 236,3 miljoner kronor. Resultatet beror på ökade intäkter av både långsiktig och kortsiktig karaktär. Skatteintäkterna ökar med 97 miljoner. Vi säljer fastigheter och tomträtter för 87 miljoner. Börsen går bättre. Nämnderna håller sina ramar. Det innebär ökade möjligheter för strategiska investeringar, men inte för långsiktigt ökade driftkostnader.


STARK BEFOLKNINGSÖKNING

De senaste två åren har antalet invånare i Örebro ökat i rekordtakt med nästan 1 800 per år (980 män och 810 kvinnor).

Den snabba befolkningsökningen fortsätter, 460 personer (varav 176 män och 284 kvinnor) första kvartalet 2010. Det är den högsta noteringen genom alla år bortsett från 1994 då inflyttningen av flyktingar från Bosnien var stor. Befolkningsökningen i Örebro under kvartal 1 är högre än i flera andra större städer.

Rekordstort antal födda och ovanligt få döda under första kvartalet ger ett födelsenetto på 212. Födelseöverskottets andel av befolkningsökningen (knappt 50 %) har aldrig varit större de senaste 25 åren.

Aldrig har så många flyttat till och från Örebro under kvartal 1 som i år. Antal inflyttade är det näst högsta medan antal utflyttade är det högsta någonsin. Bortsett från in- och utvandring sker de största flyttrörelserna till/från Stockholm, Kumla och Uppsala.

Flyttningarna resulterar i ett flyttnetto på 240 (150 kvinnor och 90 män) under kvartal 1, vilket är betydligt över genomsnittet de senaste tio åren. Det är också första året på länge som Örebro under första kvartalet har ett positivt flyttnetto till Sverige utanför Örebro län. In- och utvandring ger under kvartalet ett mindre flyttnetto än de senaste åren.

STARK ARBETSMARKNAD

Trots den internationella lågkonjunkturen har Örebro klarat av arbetsmarknadsutmaningen väl. Den öppna arbetslösheten i Örebro har alltsedan augusti 2009 minskat undan för undan. I april 2010 finns 2 121 öppet arbetslösa män (4,9 %) och 1 616 öppet arbetslösa kvinnor (3,7 %). Skillnaden mellan Örebro kommun och riksgenomsnittet minskar långsiktigt.

Minskningen sedan januari är större för män än för kvinnor liksom den är större för åldersgruppen 18-24 år än övriga åldersgrupper.

Arbetslösheten varierar kraftigt mellan de olika bostadsområdena. I mars 2010 var den öppna arbetslösheten störst i Vivalla för såväl män som kvinnor. Minst var den i Rynninge/Grenadjärstaden för män och i Norra Bro för kvinnor.

Mönstret är stabilt över åren såtillvida att områden med hög arbetslöshet tenderar att vara kvar i denna situation.

Skillnaderna mellan områdena var som störst vid mätningen i mars 2008. Annars har skillnaden mellan högsta och lägsta värde, de flesta åren, varit cirka 11 procentenheter.

Ytterligare 38 har fått anställning i kommunens arbetsmarknadsåtgärder.

Kommunen avsätter 16 mkr till ungdomsjobbsgarantin.

STARK PERSONALPOLITIK

Örebro kommuns personalpolitik är inriktad på att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för att leverera service och tjänster med god kvalitet till rimlig kostnad. Kommunen har arbetat strategiskt med att se över den egna organisationen för att finna effektivare administration. Detta arbete fortsätter. Samtidigt har en restriktiv nyanställningspolitik genomförts. Det ”anställningsstopp” som gäller innebär att förvaltningschef eller kommundirektör måste pröva anställningen.

Tack vare den starka ekonomin och den starka befolkningsökningen, främst av yngre personer, har antalet anställda i kommunen totalt ökat med 86 personer sedan årsskiftet. Det ökade antalet visstidsanställda under 2010 utgörs av personal inom programområde Barn och utbildning samt säsongsarbetare inom programområde Samhällsbyggnad.

Genom att kommunen har en så stark ekonomi kan vi också genomföra omställningsarbetet utan att använda uppsägningar som ett generellt verktyg. Istället arbetar vi med ett strategiskt omställningsarbete. Tidigare ansvarade respektive förvaltning för detta arbete. Det innebar olika hantering av omställningsarbetet beroende på vilken förvaltning man jobbade med. Vi har nu centraliserat såväl kompetensväxlingsarbetet, omställningsarbetet liksom kostnaderna för genomförandet. Vi avsätter nu 71,6 miljoner kronor till detta arbete. Det innebär att vi tydliggör vilket arbete som kommunen gör, samtidigt som vi avlastar förvaltningarna detta arbete. I realiteten innebär det ytterligare förstärkningar av förvaltningarnas ekonomi.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken ersättning får man inom kommunens arbetsmarknadssåtgärder och i ungdomsjobbsgarantin? Det är väl samma som man har som öppet arbetslös? Blir man anställd så ska man väl få en riktig lön- det är i.a.f. min ideologi. Hur många får ett riktigt jobb efter att varit med i olika åtgärder? Skulle tro att de flesta riskerar att gå som arbetslösa i flera år.

Staffan Werme sa...

Har inte detaljkoll på ersättningar. Får fråga Lotta Karlsson-Andersson som är chef på Vuxam om det. Men de flesta upplever det nog som positivt att ha ett jobb att gå till, istället för sysslolöshet.

Anonym sa...

ok, ja att inte göra något alls är det sämsta i.o.f.s.

Anonym sa...

Antalet personer i kommunen är väl inget att tävla om. Det säger ingenting om kvalité och livsrikedom för invånarna.

Vi har fortfarande högre kommunalskatt än Västerås och färre kvalificerade arbeten.

Det är inte politikernas sak att ordna arbeten, men ni borde 1 sänka skatten och 2 försöka locka hit huvudkontoret för något större företag så det blir fler som är med och betalar skatt.

Och samtidigt 3 fortsätta utveckla friluftslivet. Högutbildade finns ofta inom naturliga sporter såsom cykling, jogging, skidåkning, orientering mm. Kilsbergen är fantastiskt. Där mår man toppen.

Kombinationen låg skatt, kvalificerade jobb och bra friluftsliv lockar personer med stor skattekraft att flytta hit och då blir det fler som är närande och skatten kan sänkas ytterligare.

Anonym sa...

Man måste försöka ordna hit fler företag, så att fler i Örebro kan få anställning. Politiker kan dock försöka ordna syssselsättning genom att fixa olika bidrag till olika arbetsuppgifter i kommunal eller statlig verksamhet.

Anonym sa...

Sänka skatten är inte det viktigaste- blir bara sämre välfärd om vi gör det.