Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-16

Idrott och politik

Jag fick idag förmånen att prata en halvtimme på Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotbolls arenamöte på InfraCity i Upplands Väsby. Inledde mitt anförande med att meddela att det skulle bli 30 minuters ohämmad PR för Örebro, ÖSK och KIF Örebro.

Därefter försökte jag redogöra för det arbete vi håller på med kring idrotten. Tog avstamp redan 1999/2000 när diskussionerna om Gamla Trä, på Eyravallen, var uppe för diskussion. Berättade om de olika vägar utvecklingen tagit. Talade om vårt arbete med det civila samhället och alla de breddföreningar som finns - som är en av de viktigaste grundstenarna också för satsningen på eliten.

Funderade lite över framtiden. Om att det vore bra att ÖSK i en framtid ägde hela Behrn Arena som ett idrottsligt "nöjesfält". Gärna ihop med KIF Örebro. Om hur viktigt det är med ständiga samtal om idrottens roll, både på bredden och i eliten. Om hur vi måste fundera över hur vi ständigt utvecklar våra arenor för att göra staden attraktiv, och sporten till en stadsmagnet.

Idrotten, både bredden och eliten, gör ett fantastiskt arbete för samhället. Alldeles för få politiker är numera engagerade i idrottsfrågor. Bristen på anknytning till de gamla folkrörelserna börjar synas. Det finns många skäl varför man som politiker behöver engagera sig i idrotten. På det sättet hör idrott och politik verkligen ihop.

Sedan är det alltid trevligt att höra de många positiva orden om Örebro. Det märks att Örebro på många olika sätt numera finns i många olika sammanhang, nationellt och kanske också internationellt. Örebro märks. Örebro tar plats. Örebro är en positiv kraft. Örebro förändrar och förnyar.

Det tycker jag är kul!

2 kommentarer:

reflxer sa...

Intressant. Jag tror som Du, att politiker som ställer sig vid sidan om idrotten får svårt att förstå andra sociala sammanhang. Men det finns dessvärre en tafatthet och ibland beslutsångest inför sambanden. (Följer en debatt om en ny fotbollsläktare i Gävle, många turer. Och mitt favoritlag Umeå IK damer, som på grund av gamla strukturer hamnat i bakvattnet av en fantastisk framgångsvåg.) Samtidigt; vilken kraft som visas på allehanda lokala planer och i allehanda hallar! Enbart glädje utan tyngande historia.

Anonym sa...

Väldigt kul med ny ishockeyarena i Örebro!