Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-15

Raande Voo

Idag beslutade kommunstyrelsen att öka ut bidraget till Danskompani Raande Voo genom att ge ett riktat bidrag till Länsmusiken AB för att stödja professionell dans i länet. Det har varit ett ganska långt och i vissa lägen mödosamt arbete att få ihop de tre aktörer som nu ändå visar sig kunna jobba ihop. Örebro kommun ökar sitt bidrag med 200.000:- kronor per år, landstinget med 152.000:- och regionförbundet med 100.000:-. Örebro kommun står genom detta för 60% av det regionala bidraget till dansen.

Örebro kommun tar ett allt större regionalt ansvar. Vi gör det för att vi vill vara en aktiv medspelare till de andra kommunerna i regionen. Under många långa socialdemokratiska regeringsår var det mer fejd än samarbete inom länet. Örebro kommun upplevdes som en kommun som skulle ha allt, på andras bekostnad. Den bilden håller vi nu långsamt på att bryta. Vi inser att Örebro har en unik ställning i länet. Befolkningsökningen gör att Örebro kommun ensamt kommer att ha mer än 50 % av länets befolkning. Vi måste vara loket som drar.

Men vi inser att vi är en del av något större. Örebro blir starkare om länets övriga kommuner blir starka. Örebros styrka kan stötta de andra kommunerna och bidra till deras växt och tillväxt. Vi har ett ansvar och många möjligheter. Vi vill bygga en ny Örebroregion i dialog med våra medspelare.

Här spelar kulturen en stor roll. I den regionala utvecklingsstrategin är kulturen en av de bärande pelarna för att vi ska kunna skapa en attraktiv region. Nu bygger vi en stark bas för några av de kulturella yttringarna. Svenska Kammarorkestern. Opera på Skäret. Danskompani Raande Voo.

Mycket återstår att göra. Men vi visar vägen. Örebro kan bli ett kulturellt kraftcentrum i Sverige.

Inga kommentarer: