Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-07

Ytterligare ett stolpskott från (S)

Mona Sahlin vill inrätta en tävling för kommunerna. De som inrättar flest heltidstjänster ska få dela på vinstpotten på en halv miljard kronor, enligt SVT. Det är bland det dummaste jag har hört på länge!

Det finns många starka skäl för generella statsbidrag. Om folket (staten) ger makten åt kommunerna att driva skolor, äldreboenden och bygga gator och bibliotek, så bör alla svenskar behandlas lika. Lika bidrag till alla.

Tyvärr har staten allt mer gått över till specialdestinerade bidrag. Den trenden var speciellt tydlig under regeringen Persson (s) sista år. Olika former av minister-pengar delades ut utifrån modeller som kanske fungerade på riksnivå, men som knappast var funktionella för hållbar verksamhetsutveckling. Regeringen Reinfeldt har också hemfallit åt detta vid några tillfällen, men har varit betydligt mer värnande om de generella bidragen.

Men nu kommer Sahlin med en tävling om statliga pengar. Det är illa ur flera olika perspektiv. Dels reducerar det kommunal styrning till en lek. Tror någon att vi som leder olika kommuner agerar utifrån kortsiktiga utspelspolitiska regler? Ska vi "tävla" om kanske-pengar, utan vetskap om och när man kanske kan få några sekiner?

Dels reducerar den kommunpolitikens roll. Ska vi tävla om statliga engångspengar till heltider, utan att tänka på hur det påverkar vår verksamhet, tryggheten för de gamla, för de funktionshindrade, för barnen? Ska vi sluta tänka på hur vi säkrar en långsiktigt hållbar kommunal ekonomi? Eller ser inte Sahlin de motsättningarna? Om hon inte gör det, vilken trovärdighet har hon att leda landet? Överhuvudtaget ingen alls!

Skälet att Sahlin gör detta utspel är naturligtvis att ge Kommunal ett köttben. Kosta vad det kosta vill. Som så ofta försöker (s) köpa olika väljargrupper genom att frikostigt dela med sig av andras (skattebetalarnas) pengar, utan tanke på vem och hur det drabbar de sårbaraste grupperna. Men hittills har det gjorts med någon form av trovärdighet.

Även denna trovärdighet har nu Sahlin raserat.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Jag som småföretagare och nybliven husägare i Örebro fruktar att S-V-MP-arna vinner riksvalet. Det vore förödande för alla parter.

Måna Sahlin är en katastrofal populist.

Anonym sa...

Hoppas de rödgröna vinner, så att man som arbetslös får en vettigare arbetslöshetsförsäkring dvs. a-kassan. Förhoppningsvis får man ett nytt arbete, men innan man får det ska a-kassan vara bättre än den är idag. Blir inte fler nya jobb för att man straffar de arbetslösa och de sjuka. Politikerna kan sänka sina egna löner istället- arbetslösheten ligger på kring 10% just nu- mycket allvarligt.

Anonym sa...

och hos ungdomarna är arbetslösheten kring 30% Tycker även att satsningen med jobbcoacher är ett slöseri med skattebetalarnas pengar- blir inte fler jobb för att man anställer jobbcoacher. Visst lite hjälp kanske en del får, men det blir ändå inte fler jobb pga. av dem. Det som behövs är fler i yrkesutbildningar (eller på universiteten), att man anställer fler personal m.m.

Staffan Werme sa...

Läser man bl a Aftonbladet idag om den socialdemokratiska kampanjen som säger att 30 % av ungdomarna är arbetslösa så visar det sig att det är en typisk politikersanning. Väldigt många av dessa "arbetslösa" är heltidsstuderande som söker sommar-, eller extrajobb. Vi måste göra rätt insatser för rätt personer, och att då måla ut något som inte finns kommer bara att kosta massor av pengar och bli dåligt.

Anonym sa...

Vet inte exakt hur socialdemokraterna, oppositionen räknar, men om de räkar de utan tillsvidare anställning så blir nog siffran kring 30%. När det gäller jobbcoacher får nog alliansen erkänna att det inte blev så framgångrikt som ni trodde, för som jag skrev, så kan inte jobbcoacher skapa fler jobb, utan det kan bara näringslivet, stat och kommuner göra. Skulle vilja säga att 9 av 10 arbetslöa inget hellre vill än arbeta, så att hålla på och sparka på de arbetslösa är inte vägen till full sysselsättning. För mig är problemet att det inte finns jobb inom det område som jag är utbildad inom- kvittar hur många jobbcoacher eller dålig a-kassa jag än får, så lär jag förbli arbetslös ändå. Finns riktade satsningar där man lyckats skapa flera nya jobb inom mitt yrkesområde, men det var i en annan del av landet och inte här, för den viljan verkar inte finnas här i Örebro län. Såg även ett reportage i rapport igår (eller om det var TV4 nyheterna) om en kvinna som gick med rullator, men ändå tyckte nuvarande regeringen att hon skulle arbeta- förstår inte varför hon ska det (!). Bättre lägga resurserna på de som kan arbeta t ex jag, än de som absolut inte kan.

Staffan Werme sa...

Finns beräkningar som menar att ungdomsarbetslösheten snarare är 15 % än de 30 % som socialdemokraterna tjatar om. De andra är sådana som t ex studerar men vill ha extraknäck. Dessutom är de allra flesta unga utan jobb korta tider. Så tro inte allt som den socialdemokratiska valapparaten lanserar.

Anonym sa...

Skulle detta vara konstigare än att Alliansregeringen istället för statsbidrag till landstingen lämnar morötter till de landsting som s k "klarar" vårdgarantin?

Anonym sa...

Jag är mer vänster, socialdemokrat, men det var inget lyckat med att de lät Mona Sahlin blev partiledare, de kan till och med förlora valet pga av det. Hade varit bättre om Margot Wallström blivit partiledare eller någon man.