Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2010-06-02

ÖBO

"Man vet vad man har men inte vad man får".

Hyresgästföreningens bas berättar för Nerikes Allehanda om varför de är emot en försäljning av 1184 lägenheter. En tydligare politik för en fortsatt segregerad stad är knappast möjlig. Hyresgästföreningen i Örebro vill inte förändra. Det innebär att de vill vara kvar i ett läge där utanförskapet är stort i de stora ÖBO-dominerade bostadsområdena, de vill försvåra ÖBOs möjligheter att bygga nytt och de riskerar stora hyreshöjningar.

Denna partipolitik, för det är en tydlig partipolitisk hållning som Hyresgästföreningen har, är den som lett till att Örebro under lång tid byggt upp ett utanförskap som är större än i jämförbara städer. Det är den politiken som byggt upp en hemlöshet som varit högre än i jämförbara städer. Det är den politiken som gjort Örebro till en segregerad stad.

Nu vill vi bryta den trenden. Vi gör det pragmatiskt men med ett tydligt mål - Bryt segregationen! Pragmatiken är tydlig när vi ger ÖBO i uppdrag att bygga mycket nytt, att renovera och rusta och tillsammans med Örebro Porten AB investera för nya jobb i de stora bostadsområdena.

Men för detta krävs pengar. ÖBO är starkt, har ett bra eget kapital. Men nybyggnationerna kostar. Bolaget räknar med att man måste skriva ned värdet på de nybyggda lägenheterna med 500 miljoner kronor, en halv miljard, omedelbart då de byggts klart. (Detta är ett problem i sig som behöver en egen blogg för att fundera kring) Om man vill att ÖBO ska kunna fortsätta att vara starkt, att man ska kunna ta sitt allmännyttiga ansvar, behöver man återställa kapitalet. Det kan man göra genom att sälja, eller genom att kraftigt höja hyrorna. Vi väljer det förstnämnda.

Till detta säger Sociademokraterna och deras stödorganisation Hyresgästföreningen nej. De vill ha kvar segregationen och utanförskapet. De vet ju vad de har, men inte vad de får. Och de har ett stort ÖBO och ett stort utanförskap. Men de vet ju inte vad de får om ÖBO blir något mindre och utanförskapet också minskar...

2 kommentarer:

Orolig i bostadsrätt sa...

Det som gör mig som Örebroare mest förbannad är att hyresgästerna och de som eldar på motståndet mot försäljning helt tycks ha glömt vad ÖBO är och för vem ÖBO finns.

De säger att ÖBOs ev. överskott ska gå till kunderna/hyresgästerna när det i själva verket är alla skattebetalare (inkl. kunderna) som står för kapitalinsatsen och således ska ha del i ev avkastning/överskott.

Att alla Örebro, även de som inte är ÖBO-kunder, har samma rätt till del i överskottet måste ni politiker påpeka bättre!

ÖBO som kommunalt bolag måste konkurrera och försöka ge avkastning till ägarna på samma villkor som de privata.

Det vore orättvist om ÖBO gynnade vissa ägargrupper på andras bekostnad. Hade det varit ett aktiebolag hade det t o m varit olagligt.

F ö anser jag det bra att ÖBO bygger nytt och förnyar sig. Ännu bättre att det är egenfinansierad organisk tillväxt utan ägartillskott eller lån.

Keep up the good work och se till att ÖBO ger ännu bättre avkastning som kan satsas på förbättringar för alla Örebroare!

Anonym sa...

På viket sätt har utanförskapet minskat i Baronbackarna sedan Finfast gick in som ägare i början av 90-talet? Har området haft en starkare social utveckling än andra områden under dessa 20 år?
När man tittar på statistiken är svaret nej. Samma eländiga utveckling finns i Baronbackarna som i alla andra områden som idag bara ägs av ÖBO.
/frippe