Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-03-16

Bri(s)tlista

Läser om sossarnas nya lista till fullmäktige. Funderar på vad skvaller betyder.

I Rådhusets korridorer har man hört att det gått dåligt för kommunalråden i provvalet. Vare sig Sjöström, Karlsson, Lejegren eller Dahl har kommit i topp. Nya Baastad var inte heller partimedlemmarnas favorit. Vad betyder detta?

Socialdemokraterna har ju en märklig ordning när man först får en lista redovisad, sedan får man välja och därefter gör valberedningen en ny runda. Det är en inte helt enkel matematik. Det som jag tycker man kan utläsa är att facket får en allt mer betydelsefull roll i partiet. Samma skvaller berättar om att de som fått flest röster är fackföreträdarna. Varför?

För att de är bäst politiker? I så fall har detta inte visat sig öppet hittills.

För att de har störst stöd bland allmänheten? Finns inget som säger det heller, i vart fall inte med tanke på vad de som nu är aktiva har presterat hittills.

Nej. Kanske är det så att den aktiva kadern inom socialdemokratin allt mer blir ombudsmän av olika sorter. Istället för att vara en folkrörelse är socialdemokratin numera en alldeles förstenad ombudsmannaapparat. Från att ha varit ett parti för arbetarna, eller för en stor del av samhället, är numera partiet ett särintresse för några smala yrkesgrupper.

Sant? Elakt?

Kanske båda delarna...

Inga kommentarer: