Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-03-20

Dimridåer kring mässan

Jonas Karlsson (s) skriver på sin blogg om det positiva i att en kommunal mässa nu kan komma till stånd i Örebro. Speciellt positivt är det att han kunnat ordna en del parkeringar. Men hans blogg skapar fler frågor än den besvarar. Till exempel:

Hur många parkeringar försvinner från den gamla Örebromässan?
Hur många parkeringar netto har tillskapats i centrum?
Om Behrn ska bygga P-hus norr om Rudbecksgatan, hur många platser netto blir det?
Hur många platser "stjäl" nybyggda lägenheter och kontor av den eventuella mässparkeringen?
Var ska bussarna parkera?
Och lastbilarna?
Kommer infrastrukturen kring mässan att klara av de tiotals långtradare som kan komma ungefär samtidigt när en stor mässa ska igång?
Vad kostar alla nya P-platser?
Vem ska betala allt detta?????????????????????

Dimman tätnar kring det som en gång kallades "Örebro Mess and Trade center" (min stavning:)). I sanning ett bra namn!

3 kommentarer:

Jonas Karlsson, kommunalråd sa...

Måste vara tråkigt att vara så orolig för framtiden. Tänk vad mycket problem som det kan bli. Varför inte fundera på hur vi löser problemen istället? Har uppdaterat min blog så att du kan se nettoförändringen av antalet parkeringsplatser i södercity. Hur man ska lösa logistiken för lastbilar är redovisat. Klart att det blir problem om det kommer massor med lastbilar samtidigt. Men varför skulle det göra det? Jag tror att åkarna förstår bättre än att sitta och vänta. Alla kan inte komma samtidigt till någon verksamhet. Inte ens till de lager som byggs upp runt Örebro. Det krävs planering och logistik. Och visst kommer det att behövas busshållplatser. Just nu planeras det för långfärdsbussar vid Södra station. Dessa hålplatser kan även användas för mässan. Och faktum är att samma utrymmen som skapas för lastbilarna kan användas för bussarna. I väldigt liten utsräckning kommer de att vara där samtidigt.

Staffan Werme sa...

Om en större mässa kommer till hallen kommer enbart mässarrangemanget att kräva cirka 350 P-platser. Då finns inga besökare medräknade. Jonas Karlssons inlägg visar med all tydlighet att politiker inte ska syssla med affärer. Det finns helt enkelt ingen kunskap. Dessutom spelar han med pengar han inte har. Det är skattebetalarna som får betala och Jonas och sossarna går alltid fria.

Jonas Karlsson, kommunalråd sa...

För det första visar min redovisning ett nettotillskott på över 500 platser. Inte så viktigt men tänkte att även Staffan Werme måste kunna addera. För det andra så ligger mässan i ett centralt läge som gör det synnerligen lätt att gå hemifrån, från sitt hotell, från järnvägsstationen eller från bussen, för att man inte ska behöva ta bilen. Dessutom ligger mässan i centrum vilket betyder att alla parkeringsplatser i centrum kan ses som en samlad resurs för för alla aktiviteter i staden. Det kommer finnas tillfällen som det är trångt. Men det har aldrig hindrat oss från att ordna hindersmässa, konserter eller festivaler annars. Vi behöver mer aktivitet i centrum inte bara utanför stan vid stora parkeringsplatser. Staffan Wermes inlägg visar med all tydlighet att Staffan Werme och Folkpartiet inte bör få ansvar för Örebros utveckling och nya jobb. Det är de nämligen helt ointresserade av.