Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-03-28

Nya mess-turer

Idag kunde socialdemokraterna dra igenom mässan i kommunstyrelsen med hjälp av vänsterpartiet (väntat) kristdemokraterna (inte helt oväntat) och en moderat (mer oväntat kanske). Dessa partier och deras företrädare bär ett tungt ansvar på sina axlar när de ska motivera för skattebetalarna varför deras skattepengar ska användas till högriskprojekt.

Beslutet är egentligen ett meningslöst låtsasbeslut. Man förbereder allt för ett nytt beslut i kommunstyrelsen i maj och kommunfullmäktige i juni. Men vägen är redan utstakad. Det finns inga alternativa placeringar, inga funderingar på vilka konsekvenser mässan får för kommunens ekonomi, inga beskrivningar av eventuella risker för skattebetalarna, ingen konsekvensbeskrivning för näringslivet, ingen...

Man låtsas som om man ska göra trafik, miljö och andra beskrivningar på en månad. Normalt brukar sådana arbeten göras ordentligt. Det innebär konsekvensanalyser som kan ta lång tid eftersom det finns så många olika alternativ.

Men nu är valrörelsen igång. Socialdemokraterna vill sitta i grävskopor, gräva grunder och annonsera att det går bra för Örebro. Problemet är inte bara att det är fel. Problemet är att vissa, med rätt kontakter i makten(s) korridorer, kan få igenom stora beslut snabbt när andra, som barn och gamla, kan få vänta åratal på samma förmåner. Det är odemokratiskt så det förslår.

Inga kommentarer: