Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2009-10-01

Lila bussar

Visst är det kul med de lila bussarna. Blev glad när jag åkte in till stan i morse och såg den första. Lika glad på kvällen när jag stod och väntade på min trista blåröda och såg de glada lila susa förbi.

Lika glad kan man vara åt drivmedlet. Biogas är i dagsläget det bästa alternativet. Inte något för en långsiktig hållbarhet, men som övergång till det som måste komma, el eller hybrider eller liknande är det det bästa.

Problemet med kollektivtrafiken är kostnaderna. Ur ett miljöperspektiv borde alla trafikslag bära sina kostnader. Det borde innebära kraftigt ökade kostnader. Mest för flyget och minst för eltåg, men det sannolika är att alla trafikslag skulle bli dyrare för oss konsumenter. Vem vill det? Vilken politiker vågar stå för en politik som skulle innebära dubblade kostnader på bussar, bilar och flyg? Vill vi dessutom leva i en värld där vi inte kan mötas som vi gör idag?

När jag började engagera mig i klimatfrågan för mer än 20 år sedan började jag också fundera över de svåra vägvalen. Det svåraste är nog att hitta alternativa sätt att transportera de varor vi nu är vana att köpa och sälja över hela världen, och att hitta samma alternativ att flytta oss själva.

Idag har statsministern pratat med FNs generalsekreterare om ett extra klimatmöte före Köpenhamn. Det lär nog behövas extramöten både före och efter för att hitta vägar ut ur en kommande klimatkatastrof.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med dig om dom lila bussarna. Tycker att dom lyfter hela intrycket av staden