Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2012-11-05

Gamla fina ÖSK!


I går var jag på allsvensk fotboll på Behrn Arena. För i år. Och i vart fall för nästa. Det var naturligtvits roligt att se ÖSK vinna över GAIS med 4-0. Men jag tänkte i denna blogg inte fundera över spel, spelare och tränare. Istället tänkte jag fundera lite över ÖSK som fotbollsklubb och fotbollsförening.

För vem är ÖSK?

I går fanns 500 gaisare på plats på Behrn Arena. Min gode vän Jonas var en av dem. Klacken hade bestämt att de skulle vara klädda i svart och hålla igång hela matchen. Och det gjorde de. Hela tiden. Nästan bara med bra ramsor. Minns speciellt den om ”Lets pretend we score a goal” som fick hela klacken att lyfta. Det var värt all respekt. Efter matchen stod spelare och ledare kvar en lång stund framför klacken. Och som jag uppfattade var det inte några hårda ord som delades.

På andra sidan fanns ÖSK-klacken. Kanske 30 personer. Jag vet inte om de sjöng något under hela matchen eller om det var tyst hela tiden. Och på läktarna satt ytterligare ca 2000 örebroare. En unikt låg publiksiffra.

Varför är det så? Varför kan gasiarna få 500 pers att åka till Örebro för att se på ett unikt dåligt lag som redan är klara för superettan och inte vunnit sedan i våras? Som ger sitt lag stöd i en tung period? Och varför finns bara 30 ösk-are på plats?

En del kan säkert rikta kritik mot ÖSK-supportrarna. Jag tänker inte göra det. Jag vill istället rikta strålkastarljuset mot ÖSK som bolag och som förening.

ÖSK är värd all respekt för den resa man gjort sedan degraderingen 2004. Man har stärkt föreningen och bolaget och skapat en stark ekonomisk bas för sin verksamhet. Det har varit nödvändigt och är det fortfarande.

Men någon gång på vägen tappade man sin själ. För frågan är som ovan: För vem är ÖSK?

Som supporter känns det som om det någon gång har blivit sponsorerna som blivit det viktiga. Som om ekonomin har blivit överordnad. Men meningen med föreningen (eller bolaget) kan aldrig vara sponsorerna. Inte heller spelarna eller tränarna. Det är supportrarna som bygger föreningen. Utan supportrarna, ingen förening. Utan supportrarna, inget intresse för sponsorer. Utan supportrar, ingen ekonomi.

Tänk bara de sista två försäsongerna. Då alla kan bli svenska mästare. Då vi supportrar bedömer våra lag. Då intresset för säsongen grundläggs. Istället för att bygga intresset starkt på hemmaplan har ÖSK valt att åka bort. Knappt en hemmaträningsmatch. Inget intressebyggande. Och det har påverkat.

På samma sätt borde man bygga matcherna som en upplevelse. Det ska egentligen inte spela någon roll om ÖSK vinner eller förlorar (annat än för oss fanatiker). Du ska kunna gå till Behrn, titta på fotboll, äta gott, se på folk, göra allt möjligt annat och gå därifrån påfylld. Du ska uppleva en match där stämningen är hög, där klacken låter som om den tränat i decennier, där det inte finns några döda punkter från en halvtimme före match till en halvtimme efter. Du ska kunna sjunga med i ”you’ll never walk alone” fast på svenska, typ ”gamla fina ösk”, tills hjärtat blöder.

Så hur bygger vi upp en supporterkultur som gör att nästa gång (?) ÖSK åker ur allsvenskan det finns 5000 i klacken som stöttar laget på ett positivt sätt? Den frågan menar jag är den viktigaste för styrelsen i ÖSK idag. Om man inte lyckas bygga upp ett starkare intresse för laget så kommer inte sponsorerna tillbaka. Och om man lyckas kommer sponsorerna att finnas, även om man inte går upp till allsvenskan redan nästa år.

Jag gillar Björn Åqvist som leder styrelsen i ÖSK på ett gott sätt. Det finns många goda krafter i de båda ÖSK-styrelserna. Men det har saknats en supportertillväxtansvarig i styrelsen. Det måste valberedningen nu fundera över.

För oss som vill ÖSK väl gäller det nu att ge styrelse, spelare och organisationen kring laget det stöd de behöver. Fortsätt ert goda arbete. Men komplettera med de krafter som behövs för att göra ÖSK till Sveriges bästa supporterlag.

 Media: NA1, NA2, NA3, SR, SVT

Inga kommentarer: