Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-09-08

Miljöpartiets plats

Läser idag i bland annat Dagens Samhälle om att en stor majoritet av miljöpartiets gruppledare kan tänka sig ett samarbete med bland annat Moderaterna. Det är en välkommen "nyhet". Egentligen borde den väl ligga i miljöpartiets själ. Hade de inte en valaffisch för några år sedan som sa ungefär så här: "Inte höger. Inte vänster. Rakt fram."

Men bilden är mer komplex än så. Läser man väljarundersökningar finner man att miljöpartiets väljare mer definierar sig som vänster än höger. Samtidigt är partiet som starkast i Stockholms innerstad, en plats för människor som knappast kännetecknas av de normaliserade tankarna om vänster och höger. I det perspektivet var den rödgröna sörjan på riksplanet inför förra valet förståelig. Men den var sannolikt lika illa för miljöpartiet som för sossarna.

Här i Örebro har samarbetet med Miljöpartiet fungerat väl. Folkpartiet och Miljöpartiet har i vissa lägen en väljarkår och en politisk grund som är likartad. Här finns det starka engagemanget för globala frågor. Här finns också en syn på individens rättigheter och möjligheter som är likartad. Men det finns också skillnader. Egentligen kanske kärnkraftsfrågan inte handlar om kärnkraft, utan om synen på teknik. Där folkpartisterna är teknikoptimister, är miljöpartisterna teknikskeptiker. Och fortfarande finns det betydligt fler förbudsivrare bland miljöpartisterna än i Folkpartiet. Vi vill förbjuda alkohol, de vill förbjuda det som är skadligt för miljön.

Ovanstående är naturligtvis gereraliseringar som inte är kompletta på något sätt. Men skulle man gå igenom alla riksdagens partier på samma generella sätt, är det sannolikt enklare att hitta större skillnader mellan Folkpartiet och flera andra partier än mellan Folkpartiet och Miljöpartiet.

Det är i en historisk backspegel tråkigt att de regeringsförhandlingar som Lars Leijonborg förde med bland annat MP efter valet 2002 inte ledde längre. En sådan regering hade kunnat innebära stora förändringar av svensk politik och skapat intressanta framtidskoalitioner.

Det finns många skäl för att Dagens Samhälles undersökningar ska anses som en positiv politisk nyhet. För oss gröna liberaler är ett framtida samarbete med ett miljöparti som gjort sig fritt från den röda bördan en naturlig följd av den snabba förändring världen nu genomgår. En värld i klimatkris, i ekonomisk kris, i integrationskris, i värderingskris, behöver mer grön liberal politik!

Media: DN, Dagens Samhälle, SR, TV4

1 kommentar:

Johan sa...

Miljöpartister är väll snarare tekniknaivister. De är obönhörligt pessimistiska när det gäller kärnenergi och tror inte att det någonsin kan finnas någon lösning till de (mestadels imaginära) problem de ställer upp.

Samma med tex GMO, bara pest och inget positivt kan någonsin komma ut ur det om man får tro MP.

Samtidigt är de helt blint optimistiska när det gäller förnybar energi, ekologisk odling etc och vägrar erkänna att det finns några som helst brister eller svårlösta problem.

Det skulle inte förvåna mig om de snart får panik över allt som har ordet "nano" i sig. Man ser redan tendenser.