Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-09-12

Rudbecksskolan

Under rätt lång tid har Folkpartiet krävt öppenhet i fråga om vilka kostnader som skulle uppkomma om sossarnas vallöfte kring ett återöppnande av Rudbecksskolan skulle genomföras. Vi har tyckt att det varit viktigt för lärare och elever på alla andra gymnasieskolor att få veta hur de skulle få bära kostnaderna för att Rudbeck skulle återstartas. Under hela tiden har sossarna, såväl Lena Baastad som Thomas Esbjörnsson, mörkat. Antingen skulle det inte bli några kostnader, eftersom elevunderlaget ändå skulle räcka. Eller så skulle man klara det på något sätt i alla fall. Till slut har vi fått reda på att helårskostnaderna sannolikt blir minst 8 miljoner kronor det första året.

Trots allt mörkande börjar alternativkostnaderna nu visa sig. Det första vi ser är att sossarna nu ska låta sexåringar gå på samma skola som gymnasielever. Risbergska skolan ska hyra ut lokaler till en fristående skola för att man har för stora lokaler. Det är ett förslag som är både uselt och skrämmande.

Uselt: Därför att det inte finns några skäl för att göra en skola för sexåriga barn, som på sin första skoldag kommer att träffa såväl skoltrötta 15-åringar som nästanvuxna 18-åringar. Förutsättningarna och kraven för att skapa en god skolmiljö för sexåringar är helt annorlunda än att skapa dem för 15- eller 18-åringar.

Det finns vad jag vet inga pedagogiska vinster att dela en skola på detta sätt. Det kommer att skapa problem för de äldre eleverna, men framförallt riskera de små barnens skolgång.

Skrämmande: Därför att det åter visar sig hur cyniska socialdemokraterna är. För dem gäller det bara att vinna val. Kosta vad det kosta vill. Bara de vinner, kan vem som helst betala. Individperspektivet är noll. Före valet skulle inte en återstart av Rudbeck kosta någonting. Nu riskerar vi att låta ett antal av Örebros sex, sju och åttaåringar få betala sossarnas ofinansierade vallöften. Och det kommer inte att stoppa här.

Elevminskningen inom gymnasieskolan fortsätter. Det handlar både om att antalet 16-18 åringar blir färre och att antalet fristående skolor ökar. Hur många hundra elever färre kommer att gå i Örebro kommuns egna gymnasieskolor 2014 än 2010? Hur kommer Lena Baastad och Thomas Esbjörnsson att hantera det?

Vilka kommer de att svika? Barnen? Ungdomarna? Lärarna? Skattebetalarna?

Den märkliga kommunledningen fortsätter att driva sin politik bakom slutna dörrar. Det finns i princip ingen dialog med oppositionen. Vi får läsa i tidningen eller höra på radio att en fråga ska diskuteras på en nämnd eller i kommunstyrelsen. Det är en helt ny situation för Örebro-politiken.

Sannolikt var Rudbecksskolan en av de avgörande frågorna för valutgången i både fuskvalet 2010 och omvalet 2011. Men nu måste de upp till bevis. Så den fråga jag och Folkpartiet ställt under mer än ett år får återkomma:

Vem får bära kostnaderna för sossarnas vallöfte om en återstart av Rudbecksskolan? Blir det eleverna i de andra gymnasieskolorna? Blir det lärarna? Blir det skattebetalarna?

Media: NA, Radio Örebro

1 kommentar:

Lasse sa...

Tack Staffan,bra! /Lasse H