Utbildningsministern har idag släppt nyheten om fler platser på läkarlinjen och sjuksköterskeutbildningen. Det är bra. Av många skäl.
Sverige har aldrig haft så många läkare som idag. Det finns de som påstår att vi borde ha ännu fler läkare, och kanske det blir så i och med de ständiga medicinska framstegen. Det är en bra utveckling.
Mindre bra har det varit att Sverige inte haft någon balans mellan utbud och efterfrågan. Det har utbildats alldeles för få läkare i Sverige. Antalet utbildningsplatser har inte motsvarat behoven. Och inget har gjorts förrän Jan Björklund började sätta tänderna i högskolevärlden.
Som lokalpatriot gladde jag mig enormt när Örebro Universitet fick sin läkarutbildning förra året. Då var Tobias Krantz folkpartistisk högskoleminister och hans jobb för att öppna upp för Örebro universitet var ovärdeligt.
Men det räcker inte. Fortfarande har kanske hälften av de nyanställda läkarna en utbildning som inte givits i Sverige. Det är inget fel med att utbilda sig utomlands. Svensk läkarutbildning är sannolikt inte världens bästa inom alla områden. Men det måste finnas en balans. Vi kan inte bara "importera" läkare. En sådan "import" förutsätter en ungefär lika stor "export" sett över tid.
För de lärosäten som har läkar- och sjuksköterskeutbildningar blir det nu ett antal utmaningar som måste klaras. Men möjligheterna är desto fler, både för lärosätet och staden det befinner sig i. Örebro kan nu än mer befästa sig som den nya svenska universitetsstaden. Allt mer pekar mot att Örebro Universitet med rätt ledning och rätt lokala förutsättningar kan bli ett universitet med en bra blandning av högkvalitativ forskning och breddutbildning med kvalitet.
För oss som jobbar för Örebros utveckling är det en välkommen nyhet. Det finns enorma möjligheter att skapa nya arbetstillfällen genom universitetsnära företagsutveckling. Medicin och omvårdnadsområdet kommer under de kommande åren att vara en smältdegel för ny utveckling.
Men framförallt är beslutet om nya utbildningsplatser välkommet sett ur ett patientperspektiv. Det är inte säkert att Sverige ständigt kan importera fler läkare. Det är däremot säkert att landsting som har svårt att få läkare till ordinarie tjänster, betalar mångmiljonbelopp för stafettläkare. Det är tydliga kvalitetsbrister som drabbar patienterna. Nu rättar Jan Björklund och regeringen till även denna brist inom svenskt utbildningssystem.
Media: DN, SVD, Expressen, NA
4 kommentarer:
Visst, en bra idé med fler platser på läkarprogrammet. Men har någon funderat över kvalitén?? Hur ska ytterligare 300 studenter få plats på sjukhusen? Var ska handledare hittas? Hur ska man kunna säkra den kliniska utbildningen?
Som vården ser ut idag finns knappt tid till att fika, hur ska vi då kunna utbilda fler läkare?
MVH
Karin, läkare.
Det är en katastrofal idé som läkarutbildningen ser ut idag. Utbildningen håller på de flesta orter redan på att gå under och sluta fungera helt pga för få praktikplatser (alla sjukhus i Sverige är redan använda för detta ändamål). Med en sådan ökning kommer kvaliteten ytterligare sänkas otroligt. Sen att detta på något sätt skulle leda till att färre utbildar sig utomlands är fullständigt osannolikt.
MVH
Jim, läkarstudent
hm historist har Läkarfacket alltid varit emot utbildningsplatser, farför då, jo det tjänar ett av deras viktigaste syften.. att driva upp lönen, appropå kvaliten på en Läkare, skulle såklart kunna bli mycket bättre, men det handlar om något annat nämligen att jobbet inte kan vara en skyddad verkstad..
Jim och Karin. Jag tror att utbildningsministern är väl medveten om detta. Just därför är det ett krav på att man ska kunna ordna praktik för att kunna få del av platserna.
Jag har förstått, utifrån min marginella inblandning i arbetet med att få läkarutbildning till Örebro, att just praktik är och har varit svårt. Men det får inte bli ett skäl för att säga att det inte går.
Det finns alltid en underliggande fråga - vad händer den dag Sverige inte längre kan rekrytera läkare utomlands?
Skicka en kommentar