Ska pensionärer betala högre skatt än de som arbetar? En del tycker att svaret är enkelt. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Wadelich menar att det ska löna sig att jobba och att ha jobbat. Ett fantastiskt politikersvar som säger - ingenting.
Jag är den förste att hävda att vi som jobbar politiskt de kommande åren måste arbeta för en bättre politik för äldre. När fler svenskar blir äldre kommer vi att behöva förändra många regelverk, system och verksamheter.
Det handlar om arbetslivet. Alliansregeringen har gjort det förmånligare att jobba även efter att du blivit folkpensionär. Det arbetet måste fortsätta. Den som vill och kan jobba även efter 67, ska få göra det. Likaså är det nog en god idé om fler arbetsgivare skapar anpassade arbeten, så att fler orkar jobba längre upp i åren.
Det handlar om sjukvården. När vi blir äldre, är sannolikheten också större att vi under någon tid av vår sista levnadstid behöver vård. Och om vården är framgångsrik så kan vi behöva anpassade boenden, där vi kan få god omsorg, men också vård, under längre eller kortare perioder. Det svenska systemet för sjukvård och omsorg, fördelade på två huvudmän, måste förändras. Istället för en organisationsanpassning, måste vi skapa en individanpassad äldreomsorg och äldresjukvård. Geriatrik och gerontologi måste få en större plats inom vård, omsorg och folkhälsoarbete.
Det handlar om att skapa det individuella åldrandet. Du ska aldrig behöva bli del av ett kollektiv bara på grund av din ålder. Du måste få leva som individ hela livet. Det kommer att ställa rätt mycket på ända, framförallt inom den fortfarande kollektivistiska kommunala äldreomsorgen. Om några år hoppas jag att det inte finns ett enda äldreboende i Örebro där man tvingas upp klockan 7, där alla äter lunch 11.30 och där läggdags är klockan 20. Om du tycker att det varit bra att sova till 9, äta sen lunch och sitta uppe och uggla till midnatt, ska du kunna göra det när du fyllt 90 också, även om du blivit skröplig.
Och så vidare.
Men allt detta kommer att kosta pengar. Frågan är vart de kommer att tas, och vilka som kommer att betala.
Sveriges Kommuner och Landsting har gjort undersökningar som visar att vi klarar av att ha samma verksamhet idag, med samma standard, till ungefär samma kostnader även när de riktigt gamla blir många fler. Men vill vi ha samma standard? Samma kollektivistiska mat? Samma kollektivistiska vård? Samma kollektivistiska omsorg? Samma organisationsperspektiv? Samma passiviserande patienttänkande? Samma brist på geriatrisk kompetens och gerontologiskt kompetens? Knappast. Jag lovar - det kommer att kosta. Och det är helt rätt.
Det kommer att bli vi som fortfarande jobbar, även om jag sannolikt är i slutändan av min aktiva tid, som kommer att få betala. Visst, det kommer fler privata lösningar, fler system med grundtrygghet och tilläggstjänster och så vidare. Men det kommer att vara framtidens skattebetalare, de som jobbar, som kommer att betala.
Vem tänker på det när man idag talar om sänkt skatt på pensioner som viktigaste fråga? Är det ens säkert att lika skatt på pension och inkomst är rättvist?
Den som är över 80 idag har levat under en tid då den offentliga sektorn var liten. Då var skatten på lönen kanske en femtedel av vad den är idag. Då fanns vare sig moms eller arbetsgivaravgifter. Det skapade möjligheter att bygga kapital på ett helt annat sätt än idag.
Den som är gammal idag kanske hade hus på 60 och 70 talen. Då skapade skattesystemen och inflationen stora möjligheter att bygga kapital bara genom att äga en fastighet. Om man dessutom sålde i tid, så kunde man räkna av inte bara inköpspriset, utan ett inköpspris som räknades upp många gånger om.
Den som föddes före 1955 har dessutom en helt annan trygghet i pensionen än vi som är födda efter. Utfasningen av det gamla ATP-systemet och införandet av den nya pensionen är en helt riktig och nödvändig åtgärd. Men fler än jag funderar över om det kommer att finnas så mycket att hämta i extra pensioner nån gång i framtiden då pensionen står för dörren...
Och så vidare...
Det är så enkelt att säga att det rättvisaste är att alla ska betala samma skatt. Men då måste man både ha ett begränsat synfält, och en tidsupfattning som är momentan.
Det som alla borde vara överens om är att både dagens ocjh framtidens trygghet, för både oss som arbetar och för dem som arbetat, är om fler jobbar och färre lever på bidrag. Det spelar roll för tryggheten för de äldre om fler i yngre får jobb. Det spelar roll för pensionernas storlek om fler yngre får bättre betalda jobb och om konjunkturerna går bra.
Så det märkliga är att det kanske är bättre för pensionärerna att få betala högre skatt än den som de som arbetar betalar. Det kanske är bättre för pensionärerna med en sänkt krogmoms än en sänkt pensionsskatt. Det är kanske till och med så att det bästa för pensionärerna, för deras trygghet och för pensionernas utveckling, vore att sänka sådana skatter som värnskatter och bolagsskatter - just för att de ökar den ekonomiska aktiviteten, får fler att jobba och får fler att vilja jobba mer.
Men, det är ju enklare att säga att "det ska löna sig att jobba och att ha jobbat". Som vanligt är socialdemokraternas politik utan framtid. Bara ett antal tankar för stunden, ett desperat sökande efter de frågor som ska ge utslag i opinionen.
Som vanligt får man hoppas på ett liberalt tydligt alternativ, ett som vågar stå upp emot både den kristdemokratiska och den socialdemokratiska konservatismen, som säger: Visst, vi har kanske inte de kortaste och kärnfullaste slagorden. Men vi har en politik för din tryggghet på äldre dagar!
Media: DN, DN igen. DN en tredje gång. SR, SVT, SVT igen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar