Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-09-09

Vem styr i Örebro?

Jag har nyligen läst igenom listan till kommunstyrelsens septembersammanträde. Det är en märklig läsning. Listan är så tunn att det knappt skulle vara värt att kalla till kommunstyrelse. De ärenden som finns har mycket liten politisk sprängkraft, förutom det ärende om länets kollektivtrafik som vi i oppositionen mot kommunledningens vilja återremitterade. Övriga ärenden är tjänstemannaprodukter, initierade av tjänstemän, skrivna av tjänstemän och i princip beslutade av tjänstemän. Kommunstyrelsen i Örebro är idag inte en tummelplats för politik, politisk samverkan och politisk strid.

Det bristande politiska ledarskapet i Örebro kan ha sin grund i flera olika skeenden.

Det kan naturligtvis vara så att det inte finns någon erfarenhet av ledarskap. Men såväl Lena Baastad som Lennart Bondeson och Rasmus Persson har lång erfarenhet av att leda kommunen.

Det kan bero på att de tre inte har någon gemensam agenda. Ju mer man läser och hör i media om olika utspel av olika majoritetsaktörer, där några beslut inte fattats i relevanta nämnder, blir detta mer sannolikt.

Det kan ju också bero på att man väntar och kommer att komma igen så småningom. Men alla vi som varit politiker länge vet att man har en kort tid på sig i början av en ledningsperiod där resten av periodens framgång eller motgång grundläggs.

Denna brist på ledarskap är allvarlig. Den påverkar Örebro på många sätt. Huvudansvaret för denna brist ligger på socialdemokraterna och Lena Baastad. Baastad har i princip inte synts i Örebropolitiken sedan omvalet i maj. Hennes osynlighet håller på att bli ett allvarligt problem för Örebro och örebroarna. Låt mig ta ett par exempel:

När Degerfors beslut om att inte stötta en ny regional kollektivtrafikmyndighet blev känt, borde ledaren för Örebro tagit plats och berättat om hur Örebro såg på situationen och vilka olika alternativ som nu står till buds. Laxåpolitiker reagerar. Men från socialdemokraterna och Lena Baastad har det bara varit tystnad.

Folkpartiet, tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet, har valt en konstruktiv opposition där vi velat ha en grundlig utredning om ett alternativ där vi ser stadstrafiken för sig, och länstrafiken för sig, men där socialdemokraterna som vanligt sagt nej. En sådan lösning hade säkert varit mer godtagbar för Degerfors. Nu har vi två veckor på oss att lösa detta. Men från Örebro saknas ledarskap.

När ekonomin rasar runt om i världen så talar ledare för olika kommuner, och med olika politisk hemvist, om behoven av politiskt ledarskap för att värna ekonomi och välfärd. Men socialdemokraterna och Lena Baastad säger först att inget förändrats sen i våras. Och när allt fler utvecklingslinjer pekar neråt så blir det istället tystnad som blir svaret. Hur ska kommunen som organisation förhålla sig till detta? En ögonblicksbild från en nämnd som fick del av de pengar den nya majoriteten påstår sig ha: "Vad ska vi använda de här pengarna till? De försvinner väl nästa år!" Kommunen borde ha ett ledarskap som ser framåt och orkar se mer än till den kommande dagordningen. Men socialdemokraterna och Lena Baastad är tysta.

I tidningen Dagens Samhälle, Sveriges Kommuner och Landstings tidning, skrivs en mycket tydlig krönika i gårdagens nummer. Där görs skillnad mellan de kommunala ledare som tar ansvar, som förstår och som agerar, och de som låtsas som inget hänt. Tyvärr är Örebro och Lena Baastad ett av de tydligaste exemplen på det senare.

Folkpartiet, tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet, har valt en annan väg. En konstruktiv opposition där vi velat ha en ordentlig grund för de ställningstaganden vi gemensamt måste ta. Vi har velat veta hur kostnaderna utvecklas även 2012 och 2013. Vi har velat veta vilka behov som tillkommer samma år och åren därefter. Vi har velat veta hur mycket vi har råd att investera utan att låna. Vi har velat veta hur vi kan prioritera om, istället för att bara lägga till mer pengar. Men socialdemokraterna och Lena Baastad stänger dörrar.

I en tid då världen krisar, då ekonomin skakar, då den långsiktiga välfärden ifrågasätts, måste det finnas lokala politiska ledare som visar ledarskap. I det läget saknar Örebro såväl politiskt ledarskap som politiska framtidsfrågor i de forum där politik borde diskuteras.

Media:
Bussarna: NA, SR Örebro, SVT Tvärsnytt
Några få (av många) artiklar från idag om den krisande ekonomin: DN, SVD, SR

Blogg: Kent Persson

Inga kommentarer: