Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2006-09-20

Ska SD isoleras?

En del påstår att SD ska isoleras. Jag håller inte med.

Inget av partierna i Örebro vill samregera med SD. Det är bra. Deras politik ska inte få genomslag i olika konkreta förslag i kommunen. Skulle gissa att deras antiinvandringspolitik överhuvudtaget har väldigt lite med kommunpolitik att göra. Vi har ju inte makten över invandringspolitiken, den är nationell. Och: Vi kan inte sluta undervisa invandrarbarn, sluta vårda äldre invandrare eller vägra kommunalt vatten och avlopp till invandrarbostäder, även om de skulle motionera om det. Så vad kommer de i så fall att göra i kommunen?

Svaret är enkelt - ingen vet. Tror inte ens att de själva vet det.

Vad gör man då med dem? Isolerar dem? Låter deras KF-ledamot sitta ensam och vägrar lyssna eller prata med och till honom? Struntar i att bemöta frågor, interpellationer och motioner?

Knappast. En sådan politik kommer bara att leda till att de kan spela än mer på utanförskapet. Än mer på att de är utanför den politiska nomeklaturan. Att vi därinnanför inte vet hur det är i det riktiga Sverige. Att de står på människornas sida mot politikerna. Det är ingen framkomlig väg. Den kommer att leda till än mer framgångar i nästa val för det parti och den politik som ingen av oss vill ha.

Nej - det krävs två åtgärder för att stoppa SD i framtiden. Den första är att fortsätta ta debatten. Jag och Folkpartiet gjorde det i valrörelsen. Då fick vi kritik, nu stryks vi medhårs. Oavsett detta kommer vi fortsätta att granska deras politik, i KF, i media, i debatter.

Den andra, och viktigaste, åtgärden är att ta bort orsakerna till att SD överhuvudtaget kan få röster. Den socialdemokratiska politik som lett till ökat utanförskap, ökad segregation, ökad arbetslöshet, minskade kunskaper och ökade klyftor måste brytas. Det finns en socialliberal väg både för Sverige och Örebro, för människorna i landet och staden, som kan bryta det ökade utanförskapet. Den vägen måste vi börja gå.

NU.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite ödmjukhet tack. Vi tog debatten... ja, en debatt arrangerad i valrörelsen (där syftet också säkert var att får media) kan väl te sägas ha varit att ta debatten med dem. Det krävs mer, vardagsdiskussioner, möte med människor i de områden där politiker normalt sett aldrig visar sig, debatt i medierna, journalistik.
Lägg av med valslogansnacket. Partigängarattiyid kommer inte att funka.

Staffan Werme sa...

Är politiker bara onda varelser som inte kan tänka själva? Är vårt intresse bara att hamna i media? Om bilden är sådan så spelar det liten roll vad vi gör.

Om du vågar tro på det har faktiskt hela de senaste åtta åren, då jag varit gruppledare för FP i Örebro, bland annat handlat om att finna vägar att möta människor i andra situationer. De mötesplatserna är sällan Rådhuset och oftare ute i bostadsområden.