Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-25

En hare på Karl-Johan?

Var på Promotionfrukost idag. Fick bland annat lyssna till de fantastiska entreprenörerna som skapar Örebro Open Art 2011. Mats Nilsson och Lars Johansson.

Örebro Open Art är ett av de mest fascinerande projekt som kommit till i Örebro under de senaste åren. Denna konstbiennal, utställningar vartannat år, kommer att kunna växa till något hur stort som helst. Det kommer att göra det möjligt för Örebro att än mer visa sig från sin bästa sida.

När vi i koalitionen tog fram projektet, heder till Behcet Barsom, så såg vi det som en möjlighet att skapa mer intresse för staden under den ibland rätt sömniga sommarperioden. Vi ville skapa bättre möjligheter för handel, besöksnäring, caféer och restauranger. Vi ville också visa på hur fantastiskt Örebro är. En otrolig sommarstad. Ett fantastiskt city. Nära. Människovänligt. Grönt. Skönt. Spännande. En plats att både besöka och bosätta sig på.

Och man kan säga att vi lyckats. Besökssiffrorna rasar i höjden. Hotellbokningarna slår rekord. Örebro växer nästan ohejdat.

Tillsammans med alla andra projekt, skapade av andra entreprenörer, som O Helga Natt, Bridgefestivalen, Rådhusalmanackan, och av kommunen, som Örebro 2010-jubiléet, SWICCO, och Örebro Open Art, ger det Örebro fantastiska möjligheter att bli just den människovänliga stad vi vill att den ska bli.

Och den spännande. På Promotionfrukosten visades två av de tilltänkta verken i Open Art 2011. En hare, eller kanin, lika hög som Karl-Johanstatyn på Järntorget, i träspån. Galet. Fantastiskt. Spännande.

Och Engelbrekt inbyggd i en massa containrar, husvagnar, bilar, lastpallar, på Stortorget. Galet. Knasigt. Fantastiskt. Spännande.

Visst kostar det pengar. Men varenda krona är välinvesterad. Det innebär bättre tillväxtmöjligheter för Örebro. Det kommer att leda till högre skatteinkomster. Det skapar framförallt en stad som är till för människorna.

Örebro är fantastiskt!

17 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk vad mycket bättre, häftigare och trevligare Örebro har blivit de senaste fyra åren, heder åt koalitionen!

Anonym sa...

Men ni har missat att få hit nya arbetsplatser t ex så skulle Örebro kunnat ha fått en ny stor postterminal, som Hallsberg får istället om två år. Hade gett många arbetslösa jobb. Det måste väl inte bara finnas "fina" jobb utan även jobb för vanligt folk? Det är bra med nya jobb där man inte kräver lång utbildning. Många, men inte alla, arbetslösa har inte det eller möjlighet, kompetens att ta en akademisk examen eller klara någon annan kvalificerad utbildning, som för många (sett en siffra på 40-45% av dem som tagit en akademisk examen inte har ett jobb inom utbildningsområdet efter 1-2 år) inte ger jobb ändå. Det är väl bara vissa grupper som har lättare att få en anställning t ex inom vården, teknik, ingenjörer m.f.l.

Anonym sa...

Hur går det med renoveringen av Behrn arena ishall? Kommer allt bli klart tils nästa säsong börjar? Vore olyckligt om det bara blir halvfärdigt.

Staffan Werme sa...

Anonym 2: Det är just denna politik som sossarna fört under alla år som varit så skadlig. Allt ska till Örebro, konkurrera med Hallsberg och Kumla och alla andra länskommuner. Jag tycker det är fel. Det är jättebra att Hallsberg får postterminalen. Jag är säker på att många örebroare kommer att jobba där och pendla dit. Precis som många hallsbergare pendlar till Örebro. Ta varandras styrkor och gör dem starkare, istället för att konkurrera varandra svagare!

Jag har tillsammans med Thomas Doxryd (s) som jag respekterar mycket, försökt just med detta. Hallsberg måste få fortsätta utvecklas som Sveriges järnvägstransportcentrum. Det gynnar även Örebro och vår arbetsmarknad.

Staffan Werme sa...

Anonym 3: Har inte hört nåt annat. Bygget går som planerat. Vi får hoppas på lite bättre resultat de sista matcherna i år, även om jag tror det är bättre att skynda långsamt till elitserien. Ett snabbt upphopp hade lika gärna kunnat leda till ett än snabbare fall. Bättre att kunna växa i organisationen ett par år till.

Anonym sa...

Ok, vore bra om det mesta blir klart när det gäller ishallen. Ja, tror inte det hade varit lätt om de tagit klivet upp till elitserien i vår. Tror dem har större chanser att hänga kvar i elitserien om ett par år när de har en mer professionell organisation och ännu bättre spelare. De har bara spelat i allsvenskan i två år och har en gammal ishall från 1960-talet med alla dess nackdelar.

Anonym sa...

Örebro har inte haft marginalerna på sin sida i kvalserien t ex så ledde dem med 2-0 redan i första perioden, och med 2-1 efter andra perioden mot elitserielaget Södertälje men förlorade i sudden med 2-3.

Staffan Werme sa...

Det är ofta det som är skillnaden på elit, och de där under. De viktiga målen som de bra lagen gör och de något sämre missar...

Anonym sa...

Målskyttet framåt har inte varit Örebros dåliga sida utan snarare målen bakåt pga målvakterna och ett par backar. Växjö kanske spelar i elitserien i höst, men de förlorade alla matcher mot Örebro i seriematcherna den här säsongen i allsvenskan, så visst gäller det att ha marginalerna på sin sida när det gäller. Har inte varit någon nivåskillnad lagen emellan, utan det är som jag trodde dvs att topplagen i allsvenskan och bottenlagen i elitserien är jämna (men elitserielagen kanske har mer spetskompetens, inte alltid det hjälper i slutspel, kvalspel).

Staffan Werme sa...

Nu gick det ju åt pipan mot Mora också. Det är bara att genomlida resten och komma igen till hösten!

Anonym sa...

Ja, tyvärr, kan vara motivationen, någon psykologisk spärr etc när kvalserien började dåligt. Var väl i.o.f.s. knappt någon som kan ha trott att de skulle gå upp redan till elitserien. Det hade dock varit mer rättvist om Örebro haft några poäng till, och inte varit sist i tabellen. Kvalserien var, är bara en bonus eg. målet var att etablera sig i allsvenskan. Bara se framemot ny säsong i höst med renoverad ishall m.m.

Anonym sa...

Örebro vann borta mot SSK igår kväll med 1-4- bra gjort. Verkar som att allsvenska Växjö är på väg upp i elitserien. Det är inte omöjligt att gå upp till elitserien, trots att de allsvenska lagen inte har samma ekonomiska förutsättningar.

Staffan Werme sa...

Ja - det gläder oss örebroare. Kanske kan bli några sista bra matcher för säsongen.

Märkligt att Växjö går så bra, och att Rögle just nu är före både Modo och S-tälje. Frågan är vad det beror på. Har skillnaden mellan topp och botten i eliten blivit så stor? Eller knaprar allsvenskan in?

Anonym sa...

Kvalseriespel är lite speciellt, men det bästa lagen brukar gå upp naturligtvis. Jag tror dock Örebro hade kunnat varit i toppen istället för sist i tabellen om de hade haft marginalerna på sin sida i de första matcherna (speciellt dem mot Rögle, Södertälje hemma och Växjö borta). Tror toppen i allsvenskan och bottenlagen i elitserien har blivit jämnare än förr, men kvalseriespel är lite speciellt, allt gäller under dem 10 matcherna, inte i en lång serie på över 50 matcher. Läste att renoveringen av ishallen inte blir klar till hösten pga att bandyhallen ska byggas ut istället (!). Det låter konstigt om det stämmer, de spelar inte elitserien heller, är en mindre sport i stan och i media, och har mindre publik än hockeyn. Kunde man satsat på en ny hockeyarena någon annanstans istället om nu inte kommunen vill satsa på hockeyn i Örebro (ishallen är från 1960-talet och har bara genomgått smärre renovering för 10 år sedan).

Anonym sa...

låter nästan som ett 1 april skämt

Staffan Werme sa...

Jag har inte hört något om någon utbyggnad av bandyhallen. Det finns inget politiskt beslut om det.

Anonym sa...

Ok, Örebro hockeys hemsida skrev om detta, men det är antagligen ett 1 April skämt. http://www.orebrohockey.se/news.asp?NewsId=588