Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-03

Fler hyresrätter?

Läser på Tvärsnytts hemsida att man i Västerås saknar hyresrätter, att människor som vill bo i centrum istället får bo utanför. Det är en intressant vinkling på ett problem som också finns i Örebro.

Örebro ökade med 1456 personer förra året. Det är en hög, men låg, siffra. Befolkningsökningen avstannade i princip totalt de sista månaderna. Var det för att det politiska läget blev oklart efter valet? Efter fyra år av exempellös uppgång, efter sossarnas fall, blev människor åter oroliga för vad som skulle kunna hända med en röd regim? Njae...

Det sannolika är att vi inte hade tillräckligt många lediga lägenheter. ÖBO har i princip inga lägenheter att hyra ut. Inte de privata hyresvärdarna heller. Det har byggts för lite under flera år, främst på grund av finanskrisen.

Men det behövs mer än hyresrätter, framförallt i Örebro som har en mycket stor andel hyresrätter i förhållande till bostadsrätter och villor. I Örebro måste vi se till så att antalet bostadsrätter ökar, att andra former av ägandelägenheter kommer till, att vi har en god tillgång till centrala villatomter och så vidare. För mig är det viktigt att Örebro inte flyter ut okontrollerat, utan att vi centrerar och förstadligar Örebro än mer. Vi ska eftersträva det europeiska, täta, stadsbyggandet, inte det amerikanska eller australiska glesa. Det spelar roll för klimat, kultur, stadsliv.

Det senaste året har det kommit igång flera projekt i Örebro som kommer att lösa delar av det problem som finns, men mer kommer att behöva göras. Jag har fem förslag:

1) ÖBO ska uppfylla det krav på 2000 nya lägenheter som koalitionen krävt men öka takten. Allt ska vara klart till 2015. Alla lägenheter ska vara i centrala Örebro.

2) Öka höjden på husen i Örebro centrum. Nya höghus vid Östra Bangatan, vid Södra infarten, vid centralstation, vid konserthuset, vid postterminalen, på Eyrabadets gymnastiksal.

3) Snabbutred hur marken vid Örebro Pappersbruk ska kunna exploateras samtidigt som diskussioner kring försäljning pågår.

4) Bygg över motorvägen, vid Varberga-Oxhagen, vid Hjärsta-Vivalla, och exploatera med såväl hus som grönområden.

Och det femte, kanske mer kontroversiella förslaget:

5) Gör ett samarbetsavtal med Hallsberg och Kumla i första hand för att skapa en gemensam bostadsmarknad. Kumla och Hallsberg kan bli goda komplement till Örebro, samhällen av förortskaraktär som bygger på de fördelar detta har. Skapa tydligare tågpendlingssystem, se hur området kring järnvägen mellan orterna ska kunna exploateras och prioritera dessa byggplaner. Bygg upp lokaltrafiken kring ett antal pendlingsstationsnoder. På sikt bör detta utvidgas till såväl Nora som Lindesberg.

Örebro har en fantastisk framtid. Vi måste idag besluta om hur vi vill bygga den.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det behövs mest hyesrätter eftersom ungdomar behöver kunna flytta hemifrån.

Staffan Werme sa...

Det är sannolikt att de flesta nybyggda hyresrätterna är för dyra för ungdomar. Man måste satsa på flyttkedjor. Ett äldre par flyttar från sin villa till en bostadsrätt. Någon annan flyttar till villan och så vidare. Till slut blir en billigare hyresrätt ledig.

Staffan

Hans Holberg sa...

"Till slut blir en billigare hyresrätt ledig", skriver du, Staffan.
Jag trodde du var motståndare till kösamhället.
För att få fart på din flyttkedja måste man nog sätta i några länkar till, dvs små och billiga hyresrätter. Det är inget som "marknaden" verkar vara så intresserad av. Alltså krävs det politiska beslut.