Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-03

Ineffektivt klimatarbete

DN-debatt idag redovisar riksrevisionen en omfattande kritik mot det svenska klimatarbetet. Som första punkt sågar man etanolsatsningen. Det är inte en dag för tidigt. Etanol har så många negativa konsekvenser att satsningen aldrig borde kommit igång. Själv kör jag en biogasbil, sannolikt något bättre än etanol, men inte heller någon reell framtidssatsning.

Debattartikeln visar med all önskvärd tydlighet problematiken kring klimatarbetet. Det visar att det antingen krävs ett enormt tekniksprång, eller en totalt förändrad livsstil, för att klara av utmaningen. Frågan är om någondera är sannolik.

Ett tekniksprång måste nog handla om att vi går över till ett elbaserat samhälle. Alla transporter, all värmeproduktion, all varuproduktion och så vidare måste elförsörjas. Och elen måste produceras utan klimatgasutsläpp. Problemet är bara att vi dels måste finna vägar att producera dessa enorma mängder el utan att släppa ut klimatgaser, och att vi måste göra om stora delar av infrastrukturerna i samhället.

En förändrad livsstil handlar om att göra om samhället och samhällets värderingar i sin helhet. Inga semesterresor till Thailand. Inga tomater på vintermackan. Inga billiga kläder från Vietnamn. Är detta sannolikt?

Klimatfrågan ställer enormt mycket på sin spets. Det finns så många frågor som saknar svar. Det finns så stora osäkerheter kring så mycket om utvecklingen av klimatet. Kommer det att förändras lungt och stilla, har vi tid att förändra oss och tekniken? Eller går det snabbt och skrämmande, med enorma krav på kort tid?

För mig handlar klimatpolitiken i dagsläget om att ändå våga se att det finns möjligheter. Det får inte bli helt nattsvart, vi kan göra skillnad. Men lika mycket handlar det om att inte springa på alla puckar, att våga väga alternativ mot varandra, att inse att både människor och pengar måste hanteras med respekt. Vi kan inte uppifrån kräva att människor ska förändra sitt sätt att tänka, vara och leva över en natt. Vi kan lika lite uppifrån slösa med pengar på åtgärder som är mer eller mindre meningslösa.

Det vinner inte klimatet på. Och framförallt inte människorna.

Inga kommentarer: