Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-07

(S)önderfall

Ibrahim Baylans avgång var väl inte direkt oväntad. Det som händer inom socialdemokratin just nu visar på de enorma problem detta parti, eller kanske mer tydligt, dessa partier står inför.

Det är bara två veckor kvar till kongressen och just nu vet ingen någonting om vad som kommer att hända. Det finns ingen insyn, inga tydliga kandidater, ingenting som pekar i någon riktning.

Och detta är inte heller något märkligt.

I en tweet från förra veckan beskrev jag det som jag tror är socialdemokraternas stora problem. Bredvid mitt bord på en restaurang i Stockholm satt två tunga socialdemokrater, varav en finns med i valberedningen. Det var inte svårt att höra vad de pratade om, hela restaurangen kunde höra den ena såga kandidat efter kandidat. Den andra var något mer tystlåten. Men rätt som det var kom en djup suck och ett tydligt:

-Men vi måste ju vara eniga på kongressen. Suck!!!

Det är detta som är socialdemokraternas problem. I dagens P1 morgon kunde man åter höra Västerbottens länsordförande försöka slingra sig kring detta. Hon kunde inte berätta något om något. Allt är så känsligt.

Det finns en allmän sanning i att socialdemokraterna inte är ett parti, utan ett antal partier under ett maktparaply. Det är själva makten som hållit ihop vänster och höger, offentligt och privat, bidrag och jobb, konservativa och radikala. Men när makten inte längre finns, saknas också sammanhållningen.

Socialdemokraterna är idag vilse i allt. De vet inte vilken politik de har, annat än att vara emot alliansen på riket eller koalitionen i Örebro. De vet inte vilka politiker de har. De vet inte ens vilket parti de är. Socialdemokratin är ett parti i sönderfall.

Det sannolika är ju att en ny ledare inte kommer att ena partiet. Så länge inte makten är självskriven, finns inte heller kittet i partiet.

Så valberedningsledamotens suck var nog rätt väl placerat. Det finns en överhängande sannolikhet att det vi idag ser är 1900-talspartiet socialdemokraternas sista strid. Den socialdemokrati som en gång var en radikal kraft för samhällsomvandling är idag en konservativ rest med en dröm om att gårdagen också ska bli morgondag.

Media: SR, DN, SVD, EXPRESSEN, AFTONBLADET,

Inga kommentarer: