Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-16

Bokslut de första 4 åren

En kommun i förvandling

2010 växte Örebro med nästan 1500 personer. De senaste fyra åren har Örebro växt unikt snabbt. Mer än 6000 nya örebroare trivs idag i en fantastisk kommun och en vacker stad. Bakom dessa siffror finns det än mer glädjande siffror. Örebro är idag inte bara en kommun dit länsbor flyttar. Örebro är idag inte bara en kommun med en hög inflyttning av nya svenskar. Vi har idag även ett positivt flyttnetto gentemot övriga Sverige. Örebro är en framgångskommun!

Denna framgång visar sig på område efter område.

De senaste fyra åren har Örebro kommuns ekonomi gått från klarhet till klarhet. Genom en av de djupaste internationella lågkonjunkturerna någonsin har Örebro stått stark. Årets resultat på 234 miljoner kronor är bara ett av flera bevis på hur god den ekonomiska förvaltningen varit. Örebro kommun är i princip skuldfri. Vi har ekonomisk kapacitet att själva hantera både större och mindre förändringar, utan att vara beroende av hur staten hanterar sina bidrag till kommunsektorn.

Detta är av avgörande betydelse för välfärdens utveckling. En stark och stabil ekonomi skapar långsiktigt hållbara förutsättningar för den välfärd vi är satta att sköta. Genom den senaste lågkonjunkturen har Örebro kunnat hantera välfärden utan drastiska nedskärningar eller akuta förändringar. Det bär nu frukt.

Satsningen på fler förskolor och ännu fler platser för våra minsta örebroare fortsätter. Under 2010 färdigställdes inte mindre än 17 nya avdelningar. Men tack vare den starka befolkningsökningen krävs en ännu snabbare utbyggnadstakt.

Skolresultaten för Örebros elever vänder nu uppåt för första gången på 2000-talet. Ett medvetet arbete för mer kunskap i skolan bär frukt. Det har handlat om att prioritera lärare före lokaler, öka kompetensutvecklingen, göra även de kommunala skolorna mer fristående.

Örebros äldre har fått en bättre livssituation. Bygget av äldreboendet Ängen är bara en del i en större satsning. Valfriheten ökar genom användandet av Lagen om Valfrihetssystem. Externa utförare hittar nya vägar för en bättre äldreomsorg. Genom tidsstyrning lägger hemtjänsten mer tid hos de äldre, och mindre tid på resor och administration.

Grunden för ett långsiktigt bevarande av välfärden är att vi har ett samhälle där arbete och företagande fungerar. Därför är det extra glädjande att se att Örebro står sig bättre idag än på mycket länge när det gäller arbetslöshet. Tidigare har glappet mellan riksgenomsnittet och Örebro kommun varit stort. Drygt en procent fler örebroare har gått arbetslösa än vad som varit fallet i riket. Men genom ett strategiskt arbete har denna skillnad nu i princip raderats. Och den positiva utvecklingen fortsätter.

På samma sätt är det med företagandet. Allt fler företag startas, växer och utvecklas i Örebro. Örebros placering som tvåa i gasellföretagsligan, de företag som växer allra snabbast, är glädjande. Det är bara Stockholm som har en bättre utveckling.

Universitetets roll i denna utveckling kan inte heller underskattas. Genom ett starkt och nära samarbete som utvecklats de senaste fyra åren har Örebro universitet och Örebro kommun stärkt varandra. Läkarutbildningens placering i Örebro är det tydligaste tecknet på detta. Genom att Örebro kommun i ett unikt samarbete gick in och delfinansierade starten av utbildningen undanröjdes ett av de sista hindren för utbildningen.

Örebro är i dagsläget en av de främsta nationella aktörerna inom flera områden.

Klimatområdet, en av de allra mest avgörande frågorna för framtidens välfärd, är högt prioriterad av kommunen. Genom vårt strategiska arbete har vi skapat grunden för en fortsatt stark utveckling. Biogasbussar, biogasproduktion, samhällsplanering och verksamhetsplanering är bara delar av detta arbete. Örebro kommun rankas idag som en av de allra mest framgångsrika kommunerna.

Vårt arbete med det civila samhället har rönt såväl nationell som internationell uppmärksamhet. Under 2010 startades det Ideella utvecklinscentret, ett centrum som ska bli en grund för ett än starkare civilsamhälle. Kommunens satsningar är små, sett ur ett budgetperspektiv, men stora sett utifrån sektorns perspektiv och framförallt sett ur ett nationellt perspektiv.

Fritidssektorn har fått ett stort uppsving. Under 2010 stod den nya friidrottshallen klar. Beslut togs om en ny arena på Trängen. Konstgräset på Behrn Arena flyttades till Trängen. Upprustningen av Idrottshuset inleddes. Isrinken och byggnaden på Behrn Arena upprustades. Men mycket kvarstår innan Örebro verkligen kan kalla sig ett idrottscentrum

Jämställdhetsarbetet i Örebro är idag nationellt uppmärksammat. Från ett läge där kommunen inte ens uppfyllde de mest grundläggande kraven som ställdes i lagstiftningen, är Örebro idag en av de kommuner som ofta lyfts fram som gott exempel. Det handlar såväl om ett strukturerat arbete med jämställdhet från högsta administrativa ledning ner till verksamhetsnivå, som hur lönekartläggning, lönehantering, karriärsystem och så vidare genomförs.

Det strategiska arbetet med en kommun där personalen kan känna sig trygg i en ständig förändringsprocess fortsätter. Genom de år som märktes av den internationella krisen, visade Örebro på möjligheten till lugna, långsiktiga men ständigt pågående förändringar. Det har inneburit bättre villkor för de anställda. Vi kan se att sjuktalen fortsätter att minska och att resultaten inom medarbetarenkäter är goda.

Framförallt kan vi påvisa hur viktigt det är med ett ökat självstyre. De intraprenader som under året utvärderades ger i genomsnitt betydligt bättre kvalitet per satsad krona. Det gäller såväl verksamhet som personal och ekonomiskt resultat. Detta arbete kommer därför att fortsätta och vidgas.

Under de senaste fyra åren har Örebros finanser skapat goda förutsättningar för stora investeringsvolymer. Investeringarna har i genomsnitt legat på nästan 400 miljoner kronor per år. Under 2010 investerades 364 miljoner kronor. Investeringarna har framförallt inriktats på de mjuka sektorerna; förskolor, skolor, äldreboenden, men också på åtgärder för att göra det möjligt för Örebro att växa vidare. Gator och vägar, bostadsområden och tekniska strukturer skapar goda möjligheter för ett än bättre Örebro. I Örebro stad märks detta mest genom att centrum idag stå vackrare och mer inbjudande än någonsin.

2010 var det 200 år sedan Örebro gästades av Sveriges riksdag för att de här skulle ta ett av de viktigaste besluten för Sveriges utveckling. Hela året har kännetecknats av denna händelse. Tiotusentals örebroare och tillresta turister har under hela året fått uppleva Örebros alla goda sidor. Arbetet med Örebro 2010 visar på vilka möjligheter Örebro har.

Örebro är en fantastisk kommun. Det finns alla möjligheter för fortsatt utveckling. Grunden är lagd. Nu gäller det att bygga vidare.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det för poäng med en kommunal stiftelse och en kommunal institution för att utveckla civilsamhället? Är det en kommunal angelägenhet?
Civilsamhällets roll och framtid är en uppgift för dem själva att definiera. Det mår nog bäst om offentlig sektor avstår från att "utveckla" dem. Hela angreppsätter som Werme beskriver är ett feltänk.

Staffan Werme sa...

Det finns vad jag vet vare sig någon kommunal stiftelse eller någon kommunal institution för att utveckla civilsamhället. Jag håller fullt med dig, anonym, att det är ett arbete för dem själva.

Däremot är det viktigt att vi i kommunen ser civilsamhället på samma sätt som vi ser näringslivet. Det handlar om samverkan, en helt annan sak än att vi som politiker ska "utveckla" civilsamhället. Tanken på att politiker ska "utveckla" civilsamhället känns mer som en socialdemokratisk, eller socialistisk tanke.

Anonym sa...

Stiftelsen Cesam har landstinget och kommuner som stiftare.Dess styrelse utses av landstinget. Där sitter landstingsråd och kommunalråd.Raul Björk är ordförande. Det måste väl Staffan Werme känna till. Det är Cesam som är kontaktyta för IUC i Örebro. Cesam må vara kunniga och duktiga, kreativa och kompetenta - men de har ingen med civilt samhälle att göra. Att de ska "utveckla" civilsamhälet känns inte helt trovärdigt.

Anonym sa...

IUC drivs väl av Örebro kommun? De betalar hyran? Använder sig av IUC som framstående exempel på hur en kommun arbetar med civilt samhälle.

Anonym sa...

IUC:s hemsida:
Ideellt Utvecklingscentrum är din lokala resurs för utveckling i idéburna organisationer, föreningar och för volontärer i Örebro kommun.

Observera: "lokala resurs för utveckling i idéburnaorganisationer, föreningar"

Staffan Werme sa...

Anonym: Stiftelsen Cesam är en landstingsstiftelse.
IUC drivs inte av Örebro kommun. Den drivs av Cesam. Däremot finansierar kommunen den.

Vi är mycket tydliga i att kommunen inte ska in och peta i det civila samhället. Det är därför vi pratar om samverkan, inte om samarbete, eller om att kommunen ska utveckla det civila samhället. I detta är vi ett föredöme, inte bara nationellt.

Anonym sa...

Precis det jag påpekat. En stiftelse som leds av kommunalråd, SKL och några till göra jobbet. Snacka om att tappa perspektiven.
Offentlig sektor (stiftelse) ska utveckla det civila samhället. Hur fel blir inte det.
Det här talet om "föredöme" handlar om den egna självbilden.

Staffan Werme sa...

Anonym: Kolla med forskare, kolla med föreningslivet, kolla med övriga Sverige, kolla med europeiska forskare, kolla med SKL, kolla med regeringen, kolla med i princip vem som hels om vad som sker i Örebro och med det civila samhället så blir bilden en annan och positivare än den du beskriver.

Du känns lite gammaldags sosseörebroig:) "Det går aldrig", typ...

Jag tror att det fungerar. Jag tror på det civila samhället. Jag tror på Örebro och örebroarna!

Anonym sa...

Jaha, SKL sitter ju i Cesams styrelse.
Det vore skillnad om det handlade om att öka statens, kommunernas eller landstingen förmåga att möta civilsamhället. Men enl den egna hemsidan handlar det om att "utevckla förn ingslivet". detr är en helt annat sak. Jag har kollat med många som arbetar inom civila sektorn. de delar min syn,
Politiker ska hålla sig borta från civila samhället inre arbete. Landstingsägd stiftelse. Suck.

Staffan Werme sa...

Sitter SKL i Cesams styrelse? Det visste inte jag...

Men Cesam är i detta en av många spelare. Det jobb som kommunen gör, i sin egen organisation, i IUC, med Cesam, med alla föreningar genom de avtal om samverkan som träffats, skapar stor nytta och stor förväntan.

Anonym sa...

En enhetschef från SKL satt med i Cesams styrelse fram till nyligen. Nu finns en ny styrelse med diverse kommunalråd, nuvarande och fd landstingsråd,samt några andra bl a respr för Örebro teologiska skola. det vet SW fast han låtsas om något annat.
Låt inte politiken invadera frivilligkrafterna.