Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-31

Örebros skolor

Idag presenterade Lennart Bondeson (kd) och jag koalitionens planer för den närmaste tiden vad gäller iNvesteringar i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. I huvudsak handlar det om följande:

För det första: Vi bygger 1100 nya förskoleplatser förutom de 1235 vi byggt senaste mandatperioden. Det är en unikt hög siffra som behövs för att möta behoven. Örebro växer så det knakar, många av de nya örebroarna finns i unga familjer med barn. Då gäller det att våga ta i.

I vårt arbete tar vi stöd och hjälp av den privata sektorn. Vi har, till skillnad från socialdemokraterna, aktivt arbetat med privata byggare och fristående företag som vill och kan både bygga och driva förskolor. Det innebär ofta snabbare beslutsvägar, snabbare byggen och fler platser på kort tid. Just nu ser vi sådana byggen både på Rynningeåsen och på Österplan.

För det andra: Vi bygger en ny Lundbyskola. När vi tog över efter socialdemokraterna 2006 visade det sig att många förskolor och skolor var i så dåligt skick att de var utdömnda. Ingen verksamhet fick egentligen bedrivas där. Nu har vi jobbat ikapp en del. Men mycket återstår. Lundbyskolan är en av dessa skolor som nu måste sättas igång med förtur.

Koalitionen vill att den nya Lundbyskolan byggs på den gamla Lundbyskolans plats. Det sparar vi såväl tid som pengar på. Hela den gamla skolan rivs och ersätts av nya byggnader. Skolan kommer att rymma 250 - 300 elever. Idag är ungefär 40 % av eleverna från Vivalla, så skolan är en del av den satsning för innanförskap som koalitionen nu intensifierar.

För det tredje: Vi bygger om och till Karolinska skolan. Den gamla fängelsetomten bredvid Karro, som nu används som parkering, blir skola i ett par plan. Därefter samarbetar vi med ÖBO, som får bygga ytterligare ett antal vångingsplan med lägenheter. Det kan vara studentlägenheter, seniorlägenheter eller vanliga lägenheter. Det skapar bra samutnyttjandemöjligheter med skollokaler och gör skolmiljön tryggare även under kvällar och helger.

Under de år vi bygger om Karolinska skolan, blir Rudbecksskolan avlastningsskola. Det kommer att ta flera år att planera och bygga om Karolinska skolan och då måste vi ha bra lokaler för eleverna. Där passar Rudbecksskolan in.

Socialdemokraterna vill bibehålla Rudbecksskolans lokaler för undervisning under lång tid. De vill återstarta en stor gymnasieskola, de vill starta en ny högstadie (7-9) skola och de vill ha in SFI och annan undervisning. Kanske till och med en förskola (i det hör i Örebro som har allra sämst luftkvalitet)...

Det socialdemokraterna vägrar tala om är vilken gymnasieskola de planerar att lägga ner. Närmast till hands ligger sannolikt Karolinska skolan. En uppmaning till Lena Baastad och Thomas Esbjörnsson blir därför:
Tala klarspråk! Tala sanning! Vilken gymnasieskola vill ni lägga ner? Har ni hemliga planer att lägga ner Karolinska skolan omedelbart efter en eventuell valvinst?

Detsamma gäller högstadieskolorna. Så ytterligare en uppmaning till Lena Baastad och Thomas Esbjörnsson:
Tala klarspråk! Tala sanning! Vilken högstadieskola planerar ni att lägga ner om ni vinner valet? Närmast till hands ligger sannolikt Vivallaskolan. Vågar ni berätta om alla konsekvenser er politik får?

Koalitionen tar som vanligt ansvar för alla kommunens elever, alla kommunens skolor och hela kommunens ekonomi. Socialdemokraterna tar som vanligt inte ansvar. De tar inte ansvar för eleverna i alla kommunens skolor. De ställer kommunala skolor mot varandra. De riskerar kommunens ekonomi! Kortsiktighet och valpopulism är deras ideologiska bas.

För oss i Folkpartiet är det självklart: Lärare går före lokaler. Elever går före betong. Skolans uppgift är inte att värna gamla lokaler. Skolans uppgift är inte att vara konservativ. Skolans uppgift är att förmedla och bygga kunskap, oavsett om man just börjat resan som nyfiken förskoleplutt, eller om man kan mycket om mycket, som en luttrad gymnasieelev. Skolans uppgift är alltid att vara radikal för förändring och förnyelse. För all utbildning, all bildning och all kunskap är att förändras, att förändra sina intryck, att förändra sin världsbild, att förändra sitt sätt att tänka. En skola som stelnar och konserverar dig som individ eller den miljö du befinner dig i är en dålig skola. En skola som förändrar dig som individ är bra.

Folkpartiets skola är för förändring. Av dig som individ. För att du ska kunna förändra världen!

11 kommentarer:

Örebroare! sa...

Men Miljöpartiet vill ju också rädda Rudbeck???

Örebroare! sa...

Här har du en länk till MP:s skolpolitiker: http://niclas.gyt.se/lat-rudbeck-bli-en-kommunal-friskola

Dessutom - Bondeson sa ju på radion att han vill lägga ner 4-5 skolor. VILKA??? Ni har redan lagt ner Karlslund, Ökna, Vasa, Rudbeck... Vilka fler? Var ärlig nu Staffan innan du sprider lögner om andra!

Staffan Werme sa...

Anonym 1: Vi är överens inom koalitionen att Rudbecksskolanfastigheten blir en avlastningsskola under ombyggnadsåren. Då får vi också tid och möjlighet att fundera över om vi behöver bygga en ny gymnasieskola framåt 2015 eller därefter, var den ska ligga och hur den ska bli så modern och flexibel som möjligt. Den skolan kan gärna bli den nya Rudbecksskolan. Det är ju innehållet, inte väggarna, som är betydelsefulla.

Staffan Werme sa...

Anonym 2. Nej - det sade inte Lennart. Jag har lyssnat igenom hela Rakt på Sak och det finns ingen sanning i det hela. Det är samma lögnaktiga sossekampanj som lögnerna när det gäller skatter (koalitionen kommer inte att sänka skatten), lögnerna om att inga förskoleplatser byggts (koalitionen har byggt mer förskoleplatser än någonsin), lögnerna om att Rudbeck inte skulle kosta något (ett underskott i år på 10 mkr innebär möjligheter att investera 100 mkr utan att öka en enda kostnad), lögnerna om att en återstart av Rudbeck och en ny högstadieskola inte skulle innebära en stängning av någon annan kommunal högstadieskola... Lögnerna(s) parti!

Anonym sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=509&artikel=4404609

http://svt.se/2.126679/1.2362266/overbud_pa_forskoleplatser&lid=aldreNyheter_1851429&lpos=rubrik_2362266

Två källor.

Reporten sade det, baserat på ett pressmeddelande antar jag.

Staffan Werme sa...

Nej, jag satt med på presskonferensen. Jag vet. Men om den socialdemokratiska skolpolitiken genomförs, med en stor återskapad Rudbecksskola, och en helt ny 7-9 skola, så kommer det att behövas flera skolnedläggningar.

Så det reportern beskriver är just det jag vill att ni sossar talar sanning om:
Vilka skolor vill ni lägga ner?

Staffan Werme sa...

Och så här står det i pressmeddelandet:

"Vi vill inte, som socialdemokraternas förslag innebär, lägga ner vare sig Vivalla-, Mikael- eller Mellringeskolan. Vi vill istället satsa på att dessa skolor blir bättre högstadieskolor som kan attrahera fler elever."

sic

Anonym sa...

Nu pratade vi väl förskolan och då fick du två källor.

Staffan Werme sa...

Men ingen vill väl lägga ner förskolor??? Inte ens sossarna, även om de förra mandatperioden lade ner äldreboenden, vilket är lika galet.

Det Lennart sa var att när vi tog över, var 4-5 förskolor i så dåligt skick för att sossarna inte underhållit dem, att de egentligen inte fick användas. Nu har vi åtgärdat det, men det hade varit enklare för både barnen, föräldrarna och oss om ni sossar hade underhållit förskolorna som ni borde ha gjort.

Anonym sa...

Du ljuger ju. Förskolan på Rynningeåsen skulle vara klar första maj i år. Helianthus har ju inte ens satt spaden i jorden. Tack för det koalitionen! "Snabba byggen", "kort beslutsvägar". Det låter snyggt men en liten reality-check då och då är nödvändig när det gäller dig.

Staffan Werme sa...

Nej, jag ljuger inte. Och det är faktiskt så att Helianthus förskola redan skulle varit klar av vad jag fått höra av ordföranden i skolnämnd Nordost. Den förseningen är en av de bidragande orsakerna till att så många barn nu får vänta.

Men man måste jämföra detta med vad ett kommunalt beslut innebär och vilken tid det tar. Om kommunen alltid ska bygga alla förskolor innebär det antingen att vi måste anställa fler tjänstemän som kan beräkna och ta fram underlag, eller att det tar längre tid.