Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-09

Finns en socialdemokratisk politik?

Sitter och läser Lena Baastads inlägg i Nerikes Allehanda från i lördags. Det gör mig både bekymrad och beklämd.

Bekymrad.

Detta borde väl vara någon typ av linjeartikel från en av kommunstyrelseordförandekandidaterna. Men som alltid när Baastad skriver eller talar så saknas linjerna totalt. Jag kan inte hitta en enda tydlig framtidsväg som hon pekar ut. Men det är inte ovanligt. Socialdemokraterna under Baastad har blivit en kopia av socialdemokraterna under Sahlin. Inga svar på några frågor. Inga framtidsvisioner. Ingen struktur. Ingen politik.

Beklämd.

Tyvärr har socialdemokraterna i Örebro under Lena Baastads ledning blivit något som inte socialdemokraterna i Sverige under Mona Sahlin någonsin var. Hon har administrerat fram det smutsigaste partiet i Örebros historia. Det har handlat om att behandla sanningen illa. Sällan rena lögner, men alldeles för ofta överdrifter, eller detaljer dragna ur sitt sammanhang och hopsatta till nya "sanningar". Under hennes ledning har socialdemokratin ägnat fyra år i opposition till ständig negativ kampanj. Mest riktat mot personer, partiföreträdare, men även enskilda tjänstemän i kommunen. Ibland riktat mot partier. Det är inte för inte som det sista valmaterialet med den leende Baastad inför valet i september hade rubriken: "De vill införa stupstocken i Örebro." Med bilder på partiföreträdarna för koalitionen.

Men de har ingen egen politik. I en radiointervju i januari tillfrågades Baastad om vad hennes viktigaste punkter var som hon nu inte kunde genomföra. Det var läxhjälp i skolan. Och vindkraft. Vindkraften är vi i princip överens om. De vill att kommunen ska bygga, vi vill att andra än skattebetalarna ska ta risken. Återstår alltså läxhjälp... För socialdemokraternas kommunstyrelseordförandekandidat är läxhjälpen det som ska föra kommunen framåt!!! Man suckar.

Inför valet var socialdemokraterna ute och "frågade" örebroarna vad de tyckte att de skulle ha för politik. Jag har sett de flygblad, eller kanske "frågeformulär" de sprider. Inte handlar det så mycket om att fråga örebroare. Även här är det smutskastning och negativ kampanj, överdrifter och ovarsamhet med sanningen.

Det är inte för inte som socialdemokraterna under Baastads ledning gick så över gränsen att deras fusk ledde till omval. Det är snarare en naturlig följd av ett ledarskap som saknar egen politik, men som ser makten som det mål som alla medel helgas av.

För Folkpartiet är det annorlunda. Under fyra år har vi enbart jobbat med att beskriva vår egen politik för örebroarna. Vi har gjort det väl medvetna om att den negativa kampanjen från sossarna tyvärr är det effektivaste sättet att vinna ett val. Det är inte för inte som det stora och rika partiet hämtar sina konsulter från USA, smutskastningskampanjernas högborg. Tyvärr verkar de stolta över det.

Vår politik är tydlig. Vi är lika tydliga mot örebroarna vad vi begär mandat för:

För det första en bättre skola:
Tidigare och bättre uppföljning av elever.
Ordning och reda i skolor och klasser.
Höj lärarnas löner i steg, första steget får kosta 25 miljoner.
Fortsatt valfrihet, friskolor behövs.
Nya förskolor ska byggas för att möta behoven. Låt privata byggherrar hjälpa till.
Mindre politik i skolan, politiker ska inte besluta om läxhjälp eller andra pedagogiska detaljer.

För det andra en individualiserad äldreomsorg:
Lagen om valfrihet ska användas inom hela äldreomsorgen, med början i hemtjänst.
Fler alternativ inom äldreomsorgen. Olika driftformer är bra för de äldre.
Ett nytt äldreboende planeras varje år de kommande åren och byggs kontinuerligt.
Valfrihet när det gäller maträtter, både i vård- och omsorgsboendena och i hemtjänsten.

För det tredje en effektivare kommun:
Fortsätt effektivisera administrationen, mer pengar till verksamheterna.
Färre politiker ger bättre beslut och minskade kostnader.
Skarpare servicegarantier för att örebroarna ska bli mer nöjda med kommunens service.
Ökat självstyre för skolor, förskolor och äldreboenden ger bättre kvalitet, bättre personalvård och minskade kostnader.

För det fjärde en trygg kommun:
Fortsätt göra Örebro city vackert, tryggt och mänskligt. Fortsätt rusta centrum för att få människor att röra sig där ständigt.
Ökat samarbete med polisen för att göra hela Örebro tryggt, förebyggande arbete med skola, socialtjänst och polis kombineras med samverkan med andra statliga och civila aktörer.
Bygg nytt på rätt sätt - trygghet ska skapas när staden planeras - stadsplanering där polisen kan hjälpa till.
Trygghet som gammal betyder rätt att åldras individuellt. Bort med det kollektiva åldrandet. Alla äldre ska ha rätt att åldras, bo, leva och agera, som individer.

För det femte en växande kommun:
Örebro har vuxit med nästan 7000 personer de senaste fyra åren. Fortsätt locka nya örebroare genom att göra Örebro attraktivt. Bra kultur. Vacker stad. Växande näringsliv. Öppen kommun.
Fortsatt samarbete med Örebro Universitet. En kommunal forskarskola vid universitetet ska ha en omsättning som 2015 motsvarar 1 % av kommunens nettoomsättning.
Fortsatt dialog med näringslivet. Örebros arbetsmarknad växer starkt. Men genom att öppna kommunen än mer för privata aktörer kan den växa ännu snabbare. Genom tydliga kvalitets- och servicegarantier ger vi nya företag bättre möjligheter.

Det borde vara enkelt att välja i valet. Antingen ett parti och politiker som är emot allt. Som vill stoppa och förhindra. Eller så Folkpartiet som vill låta Örebro fortsätta växa. Som vill ge örebroarna mer frihet, öka stoltheten över staden och skapa framtidsförutsättningar i Sveriges bästa stad.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om du lovar att resa en tio meter hög staty på dig, som en den fantastiske ledaren du är, då röstar jag på dig! Du är en stor idol - Tack för att du byggde Nikolaikyrkan och gjorde allt bra i Örebro!

Eva Borg sa...

Du har så rätt! Vilken ledare!!!!

Staffan Werme sa...

Härliga sosseangrepp i kommentarerna igen. Naturligtvis på person, inte på politik. Det är bra Eva, att du i alla fall vågar stå för det med ditt namn. Det gör aldrig dina gelikar på sossarnas kansli i Örebro. De kommenterar anonymt...

Anonym sa...

Bastaad är en ung fräsch politiker som jag hoppas blir framgångsrik i Örebro.

Jag kommer att rösta på henne.

Anonym sa...

Jag är lite undrande varför hatar du "SOSSARNA" så mycket? 30-50% har röstat på dom under en lång tid och ändå gjort ett bra jobb, kanske inte perfekt men bra och du nästan alltid när du skriver något så spyr du galla över "SOSSARNA" Tycker det är synd! Jag har röstat ett långt liv på dom och om jag skulle byta parti så är FP ett som nartuligt ligger nära ( det förstår du) men jag känner mej illa till när du fördummar mej indirekt! Mvh Lars

Staffan Werme sa...

Hej Lars,

nej - jag hatar inte sossarna. I mitt parti har jag ofta fått höra att jag legat för nära dem. Jag gillar deras historiska rötter, arbetarrörelsen var nära förknippad med de rösträtts-, nykterhets- och frikyrkorörelser som skapade svensk liberalism.

Men någonstans har det gått snett. Sossarna idag har inte någon politik annat än viljan att ha makt. Och man kan ta sig nästan vilka friheter som helst för att ta den.

Det kommer jag att kritisera. Det hade sannolikt även de gamla goda sossarna gjort.