Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-29

Skoltankar och lärarlöner

Läser en utmärkt debattartikel på DN om lärarlöner. Det är det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm som skrivit det tillsammans med tre högre tjänstemän.

Under de senaste fyra åren har jag försökt genomföra delar av detta även i Örebro. Det handlar om lönespridning och att få chefer att våga sätta lön efter resultat. Det handlar om att skapa forskningsmöjligheter och inrätta lektorat i skolorna. Det handlar om att skapa bättre chefer som klarar av skolans utmaningar.

Problemet är att resultaten ofta uteblivit. När man har en organisation som är så fast i ett annat sätt att tänka, för mig det socialdemokratiska låtsasjämlika tänket, är det som att flytta på en supertanker.

Trots klara politiska besked om ökad lönespridning, minskade den i början ytterligare.
Trots klara politiska besked om lön efter resultat, hände mycket lite.
Trots klara politiska besked så har inte chefs/rektorsuppdraget förändrats tillräckligt.

Det tog koalitionen tre år att förändra synen på kunskap i skolan från den tidigare socialdemokratiska flumskolan och få resultaten att börja öka. Det tog lika lång tid att börja förändringen av lärarnas löner. Men vi har långt kvar.

Örebros skolor måste förändras mer och snabbare. Den tid, då Lena Baastad styrde skolan, måste få bli ett dåligt minne. Minskande kunskaper måste bli ökande kunskaper. Rädda chefer måste bli starka chefer. Otydliga prioriteringar måste bli tydliga prioriteringar. Underbetalda lärare måste bli välbetalda lärare. Luddiga krav måste bli tydliga krav, krav på rektorer, lärare, övrig skolpersonal - krav på att alla elever ska lära sig så mycket de kan och klarar av. Och de flesta klarar mer!

Men det krävs också bättre löner, bättre arbetsvillkor, bättre skolmiljöer, bättre ledarskap i och för skolan.

Folkpartiet vill redan i år satsa ytterligare 25 miljoner kronor på höjda lärarlöner, utifrån uppnådda resultat.

Folkpartiet vill redan i år ytterligare öka ut kompetenshöjningen i skolan.

Folkpartiet vill redan i år skapa fler forskartjänster för lärare som vill ha en teoretisk starkare grund för hur man skapar bättre förutsättningar för lärande.

Folkpartiet vill redan i år göra fler skolor självstyrande, med mindre politisk inblandning för bättre kunskaper och pedagogik.

Örebro var länge en utbildningsstad. Vi ska återta den positionen. Skolan är det redskap vartenda barn och varenda ungdom har för att bygga sig en stabil grund för sin egen utveckling och sitt eget deltagande i ett växande, föränderligt samhälle. Under socialdemokraternas tid försvagades den grunden. Alldeles för många barn och unga gick försvagade ut i vuxenlivet.

Den grunden vill Folkpartiet stärka. Det finns inga skäl för att Örebro inte åter ska bli utbildningsstaden framför andra. Den utmaningen har vi i Folkpartiet redan tagit till oss.

3 kommentarer:

Hans Holberg sa...

"Det finns inga skäl för att Örebro åter ska bli utbildningsstaden framför andra. Den utmaningen har vi i Folkpartiet redan tagit till oss."

Ja, lycka till med den uppgiften. I nästa drapa är det bra om du sätter ut ett "inte", om det är vad du menade ovan.
Häpp. Så kan det gå när fingrarna är snabbare än vindlingarna i hjärnan.

Staffan Werme sa...

Tack Hans, jag sätter dit ett inte! Du har så rätt när det gäller snabbhet och hjärnvindlingar...

Hans Holberg sa...

My pleasure! ;-)