Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2011-03-21

(S)pela med skattepengar

Ibland får man svar snabbare än väntat. I går skrev jag på min blogg om den sannolika vänstersväng som sossarna nu gör: "Hur stora summor skattepengar är Baastad i Sundin beredda att använda till att snedvridna konkurrensen?"

Redan idag kom ett första besked.

Baastad och Sundin vill nu spendera skattepengar på nya bolag. Det handlar om bolag som ska ta ut unga på arbetsmarknaden. Det handlar om energibolag. Det handlar om riskkapitalbolag.

Man ryser...

En av de största skillnaderna mellan sossar och folkpartister är att sossarna tror att de äger skattebetalarnas pengar. Lena Baastad och Björn Sundin tror att de kan spela med pengarna utan att det berör någon. Det var just detta som drog in Örebro i den långa och djupa kris som sossarna administrerade fram under sina långa år som kommunledning. Det Var detta som ledde fram till både deras framtvingade försäljning av Örebro Energi och de stora uppsägningar de gjorde 2003 och 2004.

Nu vill de skapa nya bolag. Örebroarna borde bli ordentligt oroade.

Ett riskkapitalbolag. Bara själva ordet borde få de flesta örebroare att vända sig från socialisterna. Är det någon som tror att Lena Baastad vare sig har kompetens eller kunnande för att administrera ett riskkapitalbolag? Är det någon som sett Björn Sundin som en politiker som är försiktig med skattebetalarnas pengar? Hur många miljoner kommer Baastad och Sundin att riskera? Baastad och Sundin spelar poker med örebroarnas pengar.

Och så vill Baastad och Sundin nu börja bygga upp ett nytt Örebro Energi. Har de då inget lärt? När de var med och sålde kommunens förra elbolag gjorde de det eftersom de misskött ekonomin så gravt under så många år. Kommunens låneskuld på 2 miljarder drog så mycket räntor så det var ohanterbart att inte göra något. Men det gäller att se vilka värden som är de viktiga. Jag reserverade mig till förmån för att kommunen skulle behålla nätet och bara sälja produktionen. Produktion är nämligen risk. Leverans är säker och ekonomis. Men spelarna Baastad och Sundin tycker att det är OK att riskera örebroarnas skattepengar på vindkraft.

Till sist tror de att ett bolag ska klara av ungdomsarbetslösheten bättre än kommunala förvaltningar. Varför? Varför vill de få in arbetsmarknadsåtgärder i bolag, bolag som är slutna, där det finns mindre insyn, där skattebetalarna inte kan se vad deras pengar används till? Hur kommer örebroarnas skattepengar att användas? Får de bolag som ingår extra satsningar, bekostade av kommunen? Vilka ska väljas ut? Vilka står utanför?

För Folkpartiet är alla tre ovanstående förslag oacceptabla.

Vi vill istället arbeta för ett starkare, mer oberoende och självständigare näringsliv. Vi vill ha en kommun som koncentrerar sig på att göra skolan bättre för elevernas skull, äldreomsorgen bättre för de gamlas skull, sociala omsorgen bättre för de svagas skull, arbetsmarknadsåtgärderna bättre för de arbetslösas skull.

Det har vi jobbat med de senaste fyra åren. Och vi har lyckats rätt väl även om massor återstår. Ungdomsarbetslösheten var i december 2010 lägre än snittet för landet, efter att under sossarnas år varit betydligt högre. Arbetslösheten totalt låg nära snittet, efter att ständigt ha legat högre när sossarna bestämde. Sysselsättningen ökade kraftigt. Fler startade bolag, vi var näst bäst av alla kommuner vad gäller snabbväxande, gasellföretag, och så vidare.

Nu vill (s)pelarna Baastad och Sundin vrida klockan tillbaka till den tid som gjorde fler örebroare arbetslösa, fick fler örebroare att fastna i utanförskap, som gjorde att Örebros näringsliv utvecklades sämre och som drog ner Örebro i ekonomiskt moras.

Den som tror på ett starkt, fritt näringsliv ska rösta på Folkpartiet.
Den som tror på en stark och stabil kommunal ekonomi ska rösta på Folkpartiet.
Den som tror på en fortsatt kraftfull politik mot arbetslöshet och utanförskap ska rösta på Folkpartiet.
Den som tror på varsamhet med örebroarnas skattepengar ska rösta på Folkpartiet.

De andra kan rösta rött...

Media: Tvärsnytt

Inga kommentarer: